5 adventních tipů nejen na pečení

Přituhlo. Nejen počasím. Druhý adventní víkend jsme strávili v Pošumaví a přes noc jsme zažili mrazy pod -10°C.  V neděli pak byla přes den krásně ojíněná pole, stromy i auta. Jenže nepřituhlo jen počasím, ale i blížícími se vánočními svátky, kdy už většina žen začala péct cukroví a naše e-mailové schránky a fejsbukové profily zahltily vánoční nabídky i recepty na úžasné cukroví.

Sbíječka a podzimní příroda

Dlouho jsem zvažovala, zda se připojit k pečícímu šílenství a napsat nějaký ten vánoční článek s recepty a tipy na advent. Ještě před pár dny jsem totiž neměla ani kousek vánoční nálady. Kromě řešení úklidu po nutném zásahu sbíječkou do jednoho z rohů našeho bytu (vlhne, a i když je to novostavba, plísně se tam snaží mít taky svůj kouteček) jsem ani z přírody neměla pocit blížících se Vánoc.

Den před velkými mrazy jsem se procházela v lese, brodila spadaným listím a užívala si zurčící potůček, kouzlo a klid tichého lesa. Říkala jsem svému muži, že mi to spíše připomíná podzim. V tu chvíli jsem si však vychutnávala nejen „podzimní“ les, ale také po dlouhé době lesní procházku a vnímání sebe sama.dsc_0853

Syn si totiž vybral jako své odpolední průvodce babičku s dědečkem a já jsem se prakticky po více než dvou letech mohla projít v lese sama jen se svým mužem, bez kočárku nebo nosítka. Bylo to příjemné osvěžení. Teprve až po zklidnění na procházce a díky mrazivému bílému ojínění den poté jsem nasála trochu té rozjímací a sváteční atmosféry, která by k adventu měla patřit.

Důležité bylo se zklidnit a uvědomit si nastávající zimu a vánoční období

Až nyní jsem proto ochotná zvažovat pečení a jiné milé aktivity předvánočního času, není-li jich moc. Loni jsem však touhle dobou měla alespoň dva nebo tři druhy cukroví, perníčky a výzdobu. Protože… loni jsem si o adventu „hrála“. Užívala jsem si adventní výzvu Kuchařky pro dceru, kde jsem se například naučila připravovat karamel a svařákový sirup nebo jsem připravila poprvé v životě (a doufám, že ne naposledy 🙂 ) dva neobvyklé adventní kalendáře.

krasnou-adventni-nedeli29-11-2015

Jeden byl jednoduchý perníčkový pro syna a druhý pro mě a mého muže s laskavými „úkoly na ledničku“. Například zajít si spolu do kina, udělat si příjemný večer při svíčkách nebo při masáži apod. Letos jsem to však ještě nezvládla, tak vám sdílím alespoň loňské fotky pro inspiraci.

Proto má hlavní rada na advent zní:

Buďte na sebe hodní! Dělejte jen to, co v tu chvíli zvládnete a nenuťte se do věcí, které letos nejsou ve vašich kapacitách.

Pokud zrovna řešíte nějaké zdravotní nebo rodinné problémy, asi nemáte chuť a potřebu vše svátečně zdobit, uklízet a péci. Neřešte to a přijměte situaci jako fakt. Určitě vám nepomůže vše ještě přihoršovat tím, že si budete vyčítat – já nejsem dobrá hospodyňka, nejsem dobrý otec rodiny!

Anebo právě naopak – potřebujete zaměstnat ruce i hlavu? Je možné je zaměstnat péči o svůj byt a žaludky svých blízkých? Ano? Tak to udělejte!

Máte chuť rozdávat dárky a pečovat o své milé aspoň touto formou? Tak to udělejte, pokud máte dost peněz nebo chuť vyrobit nějaké vlastnoruční dárečky.

  • Pokud vás však nebaví trávit hodiny v kuchyni, asi nemusíte mít dvacet druhů cukroví. Co myslíte?
  • Pokud vás nebaví uklízet, nemusíte trávit hodiny a hodiny vánočním úklidem. Nebo ano?
  • Pokud vás nebaví pořizovat dárky a balit je, asi nemusíte shánět deset dárků pro manžela, deset pro tchyni a dalších čtyřicet pro děti a další své blízké.

Já vím, že všichni apelují, že vánoční čas je časem zklidnění, rozjímání, zapalování svíček a že se nemáme honit. Jen to někdy nejde. Ale i to zklidnění a rozjímání je možné se naučit. Stejně tak je možné použít pár jednoduchých triků. Tady jsou:

1. adventní tip okolo pečení cukroví

Udělejte si dva tři druhy cukroví. Pokud jich chcete ještě víc a nepatříte mezi vášnivé kuchařky a kuchaře, máte tři možnosti:

  • Koupit si další druhy nebo si je nechat od těch, které to baví, upéct.
  • Nebo si domluvte přátele na společné pečení a udělejte každý svoje těsta. Takhle to dělávám téměř každý rok (až na výjimky) s kamarádkou. Každá připravíme třeba tři druhy těst a pak je spolu vykrájíme, zpracujeme a upečeme. Hned máme až šest druhů cukroví 🙂 Výsledek naší práce si půl napůl rozdělíme a jsme spokojené obě a s námi naši muži.
  • Pokud máte děti, udělejte si s nimi hravé odpoledne spojené s pečením. Nevadí, že rohlíčky budou mít spíše tvar otazníčků nebo perníčky nebudou mít dokonalý tvar. Jde o tu společnou radost…

spolecne-peceni

2. adventní tip na úklid

Na Vánoce nemusí být naklizeno! Uklízejte podle svých pocitů. Pokud máte pocit, že by vám pod nánosem prachu a špíny praskla okna, nebo by tu špínu nepřežilo vaše srdce, umyjte je. Pokud vás však nechává chladnými (chladnou 😉 ) trocha prachu za topením a jedna malinkatá pavučinka na stropě, vykašlete se na to. Ukliďte si tak, abyste byli všichni spokojení. Opravdu nemusíte mít přesně na Štědrý den umytá okna, vyprané záclony a nažehlené i trenýrky a ponožky. A pokud milujete pořádek a čisto (A kdo ne? Je to většinu času příjemné 🙂 ), zaplaťte si někoho na úklid nebo se o úklidové povinnosti podělte s rodinou.

3. adventní tip na množství dárků

A co množství dárku? Je hezké si říci, že letos to opravdu pojmete duchovněji a budete si užívat jen společnou přítomnost a radost. Já to mám osobně tak, že sice na množství dárků nelpím (přeci jen už jsem dospělá a sama mám dítě 🙂 ), ale miluji tu radost obdarovaných i tu svoji, když mě nějaký dárek příjemně potěší nebo překvapí. Tady je důležité se rozhodnout, kolik chci do dárků investovat, koho chci podarovat a jak moc mám času se s dárky připravovat a balit. Pak můžeme zvolit několik variant:

  • Dárky můžeme pořizovat třeba už od září. Já mám radu – vždy si je už rovnou zabalte a připravte na finále tím, že si je popíšete jménem (je docela hloupé pak pár dní před Štědrým dnem nevědět, co komu mám nakoupené a v jakém dárku 🙂 ).
  • Dárky pořídíme na internetu – většinu věcí vyřešíte dárkovými poukazy nebo dopravní službou a ušetříte běhání po obchodech. Pak už jen zbývá dát dárkové poukazy do obálek a balíčky z internetových obchodů zase do dárkových tašek nebo si je zabalit či je dát pro krásný vzhled zabalit někomu šikovnějšímu.
  • Zajít do obchodních domů, kde si můžeme nakoupené dárky rovnou nechat i zabalit (jen pozor na cenu balení – jednou jsme tuto službu využili a balení vyšlo dráž než samotný dárek!).
  • Udělejme si vlastní dárečky. Třeba jako já loni. Svařákové sirupy potěšily snad každého, komu jsem je darovala:

jedly-darek

4. adventní tip – konkrétní recepty na pečení (oříškové rohlíčky, vánočky)

Přeci jen – k Vánocům patří sladkosti. Nemusí jich být mraky. Nemusí být super zdravé, ale měly by potěšit. Ty, co cukroví pečou, i ty, co cukroví jen konzumují. Proto neuznávám dvacet i více druhů cukroví, pokud to vysloveně někoho nebaví. Nemusím ani mít cukroví bez lepku a bez cukru, přestože obdivuji všechny, kdo takové zdravější pečou.

Cukroví má opravdu potěšit a stačí ho málo – pro chuť a pro radost!

Já vím, že konzumace malého množství cukroví někdy není možné dodržet. Třeba v případě skvělých oříškových rohlíčků, jejichž recept od mojí mamky již druhý rok sklízí na Facebooku velké ohlasy. Jen právě u tohoto cukroví je potřeba trošku dbát na jeho kalorie a dát si opravdu jen pár kousků! 🙂

A protože ne všichni máte facebookové profily, mám ho pro vás zde:

Na 1 plech rohlíčků potřebujete:

  • 140 g mletých vlašských ořechů
  • 100 g cukru moučka
  • 1 žloutek
  • 1 lžíce strouhanky (plus 1-2 lžíce na podsypání při zpracování těsta)
  • 1 lžička nastrouhané citronové kúry

Na krém a polevu:

  • Salko (1/3 plechovky)
  • máslo (3/4 kostky)
  • čokoláda (přibližně 1/2 tabulky)
  • tuk na polevu (trošku kokosového tuku nebo trocha másla)

Všechny ingredience zpracujte dohromady do lehce lepivého těsta a nechte těsto chvíli ztuhnout v chladu (není potřeba ho nechat dlouho odležet v ledničce). Z těsta poté udělejte široké válečky, ze kterých nakrájejte špalíčky pro budoucí rohlíčky. Ze špalíčků vymodelujte štíhlé válečky, které upravte do tvaru rohlíčků (nebojte se dělat rohlíčky drobnější, při pečení se ještě zvětší).

Předehřejte si troubu na 170 stupňů (horkovzduch) a rohlíčky upečte na plechu s pečícím papírem cca 8 minut. Pečte je do chvíle, kdy lehce začnou zlátnout/hnědnout (nepečte je do úplného zhnědnutí, protože na plechu po vytažení z trouby ještě tzv. dojdou). Krém na rohlíčky si připravte z 3/4 kostky másla, které vyšleháte šlehačem až do změny barvy (z lehce žluté do spíše bílé barvy. Do vyšlehaného másla přidejte podle chuti Salko (může být i karamelové). Příjemná sladká chuť bývá při použití cca 1/3 plechovky salka. Krém pak nechte také chvíli ztuhnout v chladu a zdobte jím až vychladnuté rohlíčky.

Nazdobené rohlíčky s krémem dejte opět na chvíli do lednice a poté je dozdobte čokoládou. Namáčejte je v rozpuštěné čokoládě (kvalitní čokoládu na vaření rozehřejte na páře s troškou (nejlépe) kokosového tuku).

oriskove-rohlicky

A teď ještě recept na chutné a skvělé vánočky včetně odkazu na video, jak vánočky upléct. Také je umístěn na Facebooku zde. Ale dávám vám ho i sem. Opět se jedná o náš rodinný recept:

Na 2 „menší“ vánočky potřebujete:

  • 30 g droždí (3/4 kostky)
  • 80 g cukru krupice
  • 570 g mouky (směs hladké 270 g a polohrubé 300 g)
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 220 ml vlažného mléka
  • 100 g tuku (50 g másla, 50 g sádla)
  • 2 vajíčka (jedno celé a 1 rozšlehat – z rozšlehaného odeberte trochu na pomazání vánočky při pletení)
  • 50 g rozinek
  • plátky mandlí (na ozdobení)
  • LIBOVOLNĚ – trochu mleté skořice, nasekané oloupané mandle, kousky čokolády a lžička nastrouhané citronové kury.

Doporučuji těsto zpracovat a nechat vykynout v domácí pekárně. Na dno dejte všechny „mokré“ suroviny (mléko, na plátky nakrájené máslo nebo rozpuštěné, vajíčka, sádlo), poté přidejte v teplé vodě promyté rozinky, cukr krupici i vanilkový cukr (a libovolně skořici, citronovou kuru, mandle, případně kousky čokolády). Do mouky promíchejte 1/2 lžičky soli a mouku se solí nasypte na připravené suroviny. Nahoru na mouku rozdrobte droždí. Poté zapněte pekárnu a na 1,5-2 hodiny (podle typu pekárny) si běžte dát relax 😉

Vánočku jsem pak pletla a pekla podle videa a článku Kuchařky pro dceru. Složení zde doporučené vánočky je téměř stejné, jen se liší v drobnostech. Najdete zde i skvěle zpracovaný návod na přípravu těsta, pokud nemáte domácí pekárnu!

vanocka

Poslední 5. adventní tip:

Nezapomeňte, že každé roční období sebou přináší krásné prožitky, zajímavá dobrodružství i radost a lásku s našimi blízkými. Proto se nesnažte mít vše na Vánoce dokonalé, ale užijte si tyto svátky podobně jako třeba zimní lyžování, letní grilování nebo podzimní pouštění draků. Dokonalost je nudná 🙂

Opravdu nejdůležitější totiž je, abychom se mohli, pokud možno se všemi blízkými, další rok zase potkat a prožít spolu nádherné chvíle. Opravdu nejde o to cukroví a dárky, ale o to, abychom se ve zdraví zase sešli. Dokud jsme všichni zdraví, snadno se tohle bere jako fráze. Ale skutečnost je taková, že pokud to zdraví nemáme nebo pokud někdo z našich blízkých odešel v průběhu roku do nebe, vnímáme svátky (nejen vánoční) úplně jinak.

Proto Vám tímto přeji především zdraví!! Když k tomu přidáte trošku pohody, krapet spokojenosti a zasype vás namísto sněhu trocha štěstí, jedině dobře! Opatrujte se a těším se na vaše komentáře, jak prožíváte advent a vánoční svátky vy, dole pod článkem.

  • A pokud byste chtěli i ode mě konkrétní tip na vánoční dárek, podívejte se na moji vánoční nabídku s dárkovými poukazy a slevou 100 Kč na vše. Třeba v ní najdete něco, čím svoje zdraví nebo pohodu podpoříte anebo tím podpoříte někoho blízkého!
  • Pokud jste se těšili, že jako dárek budete moci věnovat digitální knihu 21 příběhů českých superpotravin aneb když jídlo mluví, napište mi. Kniha vyjde nakonec až v lednu, ale ráda vám na ni připravím dárkový poukaz. Už teď vám však můžu prozradit, že pro registrované zájemce na výše podtržených stránkách připravuji zaváděcí cenu 😉
Veronika Hanzlíková
Jsem mladá žena, ale zažila jsem ve svém životě už mnoho bolesti. Po stránce fyzické i psychické. To mě dovedlo k tomu, že pomáhám ostatním nejen v oblasti výživy a toho, co jíst, ale i v oblasti zdravotní prevence. Důležitou kapitolou mé práce je podpora ostatních, kteří mají zažívací obtíže. Především střevním záněty. Učím nás všechny, včetně sama sebe, jak žít a jíst kvalitně v nejrůznějších obdobích života. Jsem autorkou dvou elektronických knih: - 10 klíčů k tajemství potravin>> - 21 příběhů českých superpotravin>> Pro čtenáře z řad osob se střevními záněty jsem připravila příručku a videokurz: - Ulcerózní kolitida a Crohnova choroba - jak žít a jíst kvalitně>> Věnuji se také celostnímu poradenství pro zdravotní prevenci a výživu. Více o mně si přečtěte zde>>
Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *