Božské domácí koblížky (včetně receptu)

„Dala bych si domácí koblížky,“ říkám svému muži. „Úplně se mi sbíhají sliny při představě sladkých plněných koblížků.“ „Mně taky, tak zajedeme k našim. Mamka je dělá každý rok.“ Odpovídá mi.

Je sobota, den před ostatky neboli fašankem. Těším se na masopustní koblížky svojí tchyně. Jenže je nemocná. Co teď?

Mám ráda romantické filmy…

… a taky mám šikovného, chytrého a nezadaného švagra. Stejně jako můj muž má i on zlaté ručičky a chuť na koblihy 🙂 Proto se rozhodne pod odborným dohledem svojí maminky upéct poprvé v životě koblížky. Povedly se.

Díky němu vám nyní můžu předat recept s fotodokumentací na domácí plněné koblihy, které se hodí nejen k masopustnímu veselí a taky si zahrát na dohazovačku 🙂

Vzkaz pro nezadané mladé ženy do pětatřiceti ze Strakonicka – nemáte-li partnera, jste hodné, milé a chytré, ozvěte se mi. Ráda předám kontakt.

PS: Třeba to takhle přes internet vyjde podobně jako mě a mému muži, i když to už je zase jiný příběh…

 

Koblížky jsou vrcholem masopustu

Koblížky jsou sice tučným, ale hříšně dobrým, ukončením masopustu. Jejich pojídání navazuje na slané zabijačkové hodování, které by se mělo podle tradice konat na Tučný čtvrtek (poslední čtvrtek před Popeleční středou).

Tučný čtvrtek – podle tradice má v tento den člověk jíst a pít co nejvíce, aby byl celý rok při síle.

Škoda, letos jsem Tučný čtvrtek (8.2.) promeškala, ale příští rok si to zapíšu do kalendáře a dám i vám včas vědět. Ale koblížky jsme stihli a můžete je stihnout i vy. Správně se totiž připravují na masopustní úterý předcházející Popeleční středě. Ta letos připadá na Valentýna, tedy 14.2.. Když si tedy upečete koblížky v úterý třináctého, ještě se stihnete připojit k oslavám masopustu.

Domácí koblížky plněné mákem nebo marmeládou mají bohužel dvě nevýhody:

  1. Strašně rychle zmizí a nezbydou. Když zbydou, druhý den jsou sice dobré, ale už ne tak skvělé.
  2. Jsou tučné. No ale… pokud dodržíte následující postní období, určitě to nevadí (a kdo je drží, pochlubte se do komentářů pod článkem).

 

Co potřebujete (na 52 koblížků):

  • 900 g polohrubé mouky
  • 100 g hladké mouky
  • 80 g cukru krupice
  • 100 g másla
  • 3 vejce
  • 4 lžíce rumu
  • 60 g droždí (1,5 kostky)
  • 250 ml mléka
  • 1 lžička soli
  • (2 skleničky s mírně rozdílným průměrem)
  • tuk na smažení (sádlo nebo tuk vhodný na smažení, tchyně dává 2,5 kostky tuku Omega)
  • sklenice marmelády nebo povidel (množství podle své chuti)
  • mletý mák (smíchejte s moučkovým cukrem a trochou mléka podle chuti, důležité je, aby směs byla spíše hutná než řídká) – množství podle chuti

Postup:

1. Smíchejte cukr, rozpuštěné máslo a vejce do jedné směsi.

2. Připravte si kvásek – z vlažného mléka, droždí a 2 lžic cukru. Do kvásku (pozná se „bublinkami“ v mléce s rozpuštěným droždím) přidejte směs cukru, másla a vajec. Přidejte mouku. Z hmoty zadělejte těsto a nechejte je přibližně hodinu kynout pod utěrkou v teple.

3. Vykynuté těsto rozválejte po částech na přibližně 1 cm silnou placku a pomoučněnou skleničkou vypichujte kolečka.

4. Na jednotlivá kolečka dejte náplň a přilepte dalšími kolečky. Vezměte pak druhou skleničku o menším průměru než tu první a vykrojte znovu kolečko, tentokrát vám z něj vzejde krásná a hlavně „uzavřená“ plněná kobliha.5. Hotové (neusmažené) koblihy nechte ještě chvíli dokynout (10-20 minut) a mezitím si rozehřejte tuk. Já považuji za ideální tuk na smažení sádlo, moje tchyně rozehřívá 2,5 kostek Omega 100 % rostlinného tuku. Důležité je rozehřát tuk v hrnci tak, aby se do něj mohly koblížky dobře ponořit.

6. Když máte rozehřátý tuk, vložte do něj opatrně několik koblížků. Poté, co zezlátnou (cca 2 minuty), je otočte a osmažte i z druhé strany (opět přibližně 2 minuty).

Dobrou chuť!

Sádlo je machr a superpotravina

Zjistěte si o sádle víc i o tom, proč nejsem nadšená ze 100 % rostlinných tuků. Stáhněte si hned teď e-book zdarma s názvem 5 rad, jak chytře nakupovat a jíst >>>

Veronika Hanzlíková
Jsem mladá žena, ale zažila jsem ve svém životě už mnoho bolesti. Po stránce fyzické i psychické. To mě dovedlo k tomu, že pomáhám ostatním nejen v oblasti výživy a toho, co jíst, ale i v oblasti zdravotní prevence. Důležitou kapitolou mé práce je podpora ostatních, kteří mají zažívací obtíže. Především střevním záněty. Učím nás všechny, včetně sama sebe, jak žít a jíst kvalitně v nejrůznějších obdobích života. Jsem autorkou dvou elektronických knih: - 10 klíčů k tajemství potravin>> - 21 příběhů českých superpotravin>> Pro čtenáře z řad osob se střevními záněty jsem připravila příručku a videokurz: - Ulcerózní kolitida a Crohnova choroba - jak žít a jíst kvalitně>> Věnuji se také celostnímu poradenství pro zdravotní prevenci a výživu. Více o mně si přečtěte zde>>
Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *