Med aneb když jídlo mluví

Med, sladce hříšná potravina, za kterou stojí práce tisíců včel. Sladidlo, které bývalo dříve považováno za superpotravinu, ale také pochoutka nepříliš vhodná pro děti do jednoho roku.

DSC_0922

Co je med?

Med je přírodní dobrota, kterou produkují (vyměšují) včely. 95 % medu tvoří sacharidy, z toho převážně fruktóza a glukóza, které se snadno vstřebávají do krve a mohou sloužit pro rychlé doplnění energie.

Med se často využíval jako podpůrný prostředek u mnoha nemocí. Nyní už pro většinu z nás slouží spíše jako sladidlo do čaje, na pečivo nebo občas při pečení perníčků. Zajímavostí je, že v Česku sníme pouhý půl kilogramu medu na osobu a rok. To je ve srovnání se zahraničím hodně málo. Přitom český med (je registrovaná dokonce ochranná známka Český med) je v jiných zemí nesmírně ceněný.

Z rozhovoru se včelařem

Včelař Václav Kratochvíl, jehož názory a informace z rozhovoru v časopise Svět potravin, mě opravdu zaujaly, oblibu českého medu vysvětluje:

„Zahraniční odběratelé si cení nejen kvality českého medu, ale také prakticky bezezbytkového množství léčiv v medu po kontrolované léčbě při nemocích včelstev. Léčba včel se u nás totiž důsledně kontroluje a užívá se tak minimální množství léčiv.“

summer-yellow-flower-beePan Kratochvíl doporučuje, abychom med nakupovali u poctivých včelařů nebo ve specializovaných včelařských obchodech. Med je možné také koupit na farmářských trzích, ideálně pokud je zpracovatel medu přímo prodejce. U ceny medu, které obvykle u toho českého začínají na 130 Kč za kilogram, můžeme zvážit, zda si zaplatíme za kvalitu.

„Je to podobné jako s koupí vína – buď chci kvalitu a záruku ověřené značky, nebo se spokojím s vínem krabicovým, ovšem za výhodnou cenu,“ říká tento zkušený včelař.

Několik důležitých informací

1. Kupujte český med od prověřených včelařů nebo v obchodech hledejte med s ochrannou známkou Český med. Nekupujte medy, kde není jasně garantován původ (tedy medy například s popiskem „Vyrobeno v zemích EU“).

2. Med skladujte v dobře uzavřených nádobách v suchu a chladu (nejlépe do 15°C) a nezapomeňte, že med snadno přijímá z okolí různé pachy.

3. Med je možné rozehřát (aby byl tekutý) ve vodní lázni do teploty 45°C. Při vyšší teplotě dochází k částečnému rozkladu enzymů a zvýšení obsahu látky hydroxymethylfurfuralu. Nikdy nepoužívejte mikrovlnnou troubu!

4. Celoživotní výkon jedné včely je asi půl lžičky medu!

Když jídlo mluví

  • Med voní po květech a loukách, po lesu i po polích a předává nám tu krásnou vůni v trošku pozměněné podobě dál. Čím voní med vám?
  • Med nám oslazuje život a přináší silnou informaci ze světa zvířat. Je to vlastně živočišný produkt z rostlinné říše 🙂

Co je tou informací? Jak vám chutná med nejvíce? V čaji nebo v domácích perníčcích? Přisladíte si jím ovesnou kaši nebo si ho rádi dáte na chléb?

Pro naši potřebu medu pracují tisíce včel a přesto každá jedna včela je důležitá! Jedna jediná včela tvoří součást obrovského zdroje bohatství a síly. Včela zkoncentruje svoje celoživotní úsilí, lásku a sílu do půl lžičky medu.

Díky tomu nám med přináší sílu, poctivost a píli. Jestli se pak tyhle kvality projeví po konzumaci medu i v našem životě a přinesou nám sladký život, těžko říct. Ale ne nadarmo je med také používán jako podpůrný prostředek při různých problémech.

Podělte se do komentářů, zda-li máte med rádi a jestli ho užíváte tak trochu jako lék? Myslíte, že je to lék pro zlepšení síly a vůle?

Važme si medu a toho českého a kvalitního ještě víc.

DSC_0900PS1: Zkuste si dát trošku medu i do ovesné kaše s ovocem a mandlemi. Uvidíte, jak kaše bude příjemně sladká a vy pak z ní plní síly.

PS2: Informace byly čerpány z rozhovoru se včelařem Václavem Kratochvílem a z článků časopisu Svět potravin, kde naleznete opravdu mnoho informací o medu.

 

 

 

Veronika Hanzlíková
Jsem mladá žena, ale zažila jsem ve svém životě už mnoho bolesti. Po stránce fyzické i psychické. To mě dovedlo k tomu, že pomáhám ostatním nejen v oblasti výživy a toho, co jíst, ale i v oblasti zdravotní prevence. Důležitou kapitolou mé práce je podpora ostatních, kteří mají zažívací obtíže. Především střevním záněty. Učím nás všechny, včetně sama sebe, jak žít a jíst kvalitně v nejrůznějších obdobích života. Jsem autorkou dvou elektronických knih: - 10 klíčů k tajemství potravin>> - 21 příběhů českých superpotravin>> Pro čtenáře z řad osob se střevními záněty jsem připravila příručku a videokurz: - Ulcerózní kolitida a Crohnova choroba - jak žít a jíst kvalitně>> Věnuji se také celostnímu poradenství pro zdravotní prevenci a výživu. Více o mně si přečtěte zde>>
Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *