Může chleba mluvit?

Pojďme se na chvíli zastavit u jednoho z nejzákladnějších pokrmů naší rovnoběžky a toho, že „mluví“. U tolik skloňovaného lepkového chleba. Pojďme také na chvíli zapomenout, že chléb produkovaný ve velkém už „není to, co býval“ a že za kvalitní kváskový chléb se prostě platí.

Ať už penězmi za ten „pravý“ kváskový a připravovaný jen se základními surovinami (tzn. bez pečících směsí a aditiv), nebo svým časem, pokud si takový chléb chceme upéci doma.

Pojďme si zavzpomínat a zjistit, jakou úctu k němu měli naši předci a jak skrze naši historii k nám mluví…

A také si krátce upřesnit, co znamená kváskový chléb. Kváskový nebo-li kvasový chleba je takový chléb, který umí vykvasit, aniž by potřeboval droždí (kvasnice). Stačí mu k tomu kvásek (správně zvaný omládek). Ten vzniká jen a pouze z fermentované žitné mouky a vody!

Jak na takovou domácí přípravu chleba se dozvíte například ve videích Pečeme kváskový chléb zdarma.

Když chléb mluví

Chléb byl vždy symbolem života a práce. Proto si ho lid nesmírně vážil a podle dobrého chleba se oceňovala nejen hospodyně, ale i celé hospodářství.

Hanka Okurková podle knih Ukrojte si u nás a Lidová strava na Valaššsku –

Kváskový chléb nás spojuje s naší minulostí a předky, s jejich úctou k jídlu, k chlebu i životu jako takovému. Jeho rozumná konzumace nám přináší do života kvalitu, pevnost a stabilitu. Tu pevnost, která vychází z našich kořenů a od našich předků.

Hanka Okurková dále ve svém článku přináší další zajímavosti a vzkazy:

  • Nejdůležitější v každé domácnosti byla díže. Ta se nikdy nevynášela z domu.
  • První bochník, co se vkládal do pece, měl důležitou roli v domácím léčitelství, a když se vkládal do pece, byl provázen slovy: „Pán Bůh napřed a chlebíček za ním.“ Naplněná pec se pak uzavřela se slovy: „Svěřujem ti boží dárek.“
  • Chléb se hlídal jako vzácné zboží, nikdy se jím neplýtvalo a též „necuchalo“. Když se načínal bochník, naznačily se nožem na spodní kůrce tři křížky. Z úcty ke chlebu i z úcty k práci.
  • Stůl, na kterém chléb ležel, byl prý místem téměř posvátným. Nesměl se na něj odložit klobouk, nesmělo se na něj položit dítě vybalené z plenek a „…nájvětším nemravů byl ogara, kerý si sedl na stůl.“

chleb-s-olivami-pixabay-telo-a-duse-v-harmonii

A co pověry a úsloví spojená s chlebem?

Opět necháme promluvit článek o chlebu:

  • Když někomu upadl kousek chleba na zem, říkalo se, že si na něj neumí vydělat.
  • Naši předci nikdy bochník nepokládali spodní kůrkou nahoru, protože by se vše v domě obrátilo naruby.
  • Chléb se musel krájet rovně, neboť „kde sa chléb rovno nekrájá, tam néni aň pořádku v domě, a kdo se nesrovná s chlebem, ten sa nerovná aň s lidma.“
  • Každý, kdo chlebem opovrhoval, byl považován za nehodného člověka.

A já už se jen závěrem ptám? Co vy na to? Podělte se do komentářů, zdali si pečete vlastní chléb, kupujete kváskový nebo to neřešíte.

Já se vám přiznám – občas si dáme kupovaný chléb „normální“, někdy kváskový nebo si upečeme vlastní z kupované směsi v Lidlu obsahující žitný kvásek. Ale sama jsem pravý kvasový chléb ještě nepekla. Obdivuji všechny ženy, jako například Darinu Šindelářovou, spoluautorku projektu o 21 českých superpotravinách (nyní ve vánoční nabídce), které si svůj kvásek (nejen na chleba) udržují.

Veronika Hanzlíková
Jsem mladá žena, ale zažila jsem ve svém životě už mnoho bolesti. Po stránce fyzické i psychické. To mě dovedlo k tomu, že pomáhám ostatním nejen v oblasti výživy a toho, co jíst, ale i v oblasti zdravotní prevence. Důležitou kapitolou mé práce je podpora ostatních, kteří mají zažívací obtíže. Především střevním záněty. Učím nás všechny, včetně sama sebe, jak žít a jíst kvalitně v nejrůznějších obdobích života. Jsem autorkou dvou elektronických knih: - 10 klíčů k tajemství potravin>> - 21 příběhů českých superpotravin>> Pro čtenáře z řad osob se střevními záněty jsem připravila příručku a videokurz: - Ulcerózní kolitida a Crohnova choroba - jak žít a jíst kvalitně>> Věnuji se také celostnímu poradenství pro zdravotní prevenci a výživu. Více o mně si přečtěte zde>>
Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *