Tajuplné ovoce aneb když borůvky mluví

Jakou barvu má asi ovoce, které může být považované za tajuplné? Takových tajuplných druhů ovoce není moc. Napočítala jsem jich na českých zahradách, stráních a v lesích pouhé tři. Pokud se zamyslíme nad významem barev, zjistíme, že bílá je přisuzována čistotě a nevinnosti, žlutá slunci a povzbuzující energii, červená vášni a až někdy spalující energii, zelená svěžesti a přírodě, modrá obloze, vodě a jejím chladivým účinkům.

Zbývá ještě mnoho barev, ale většinou jsou kombinací těch předchozích. Jen jedna barva je přisuzována noci a také tajemství. Pravda, někdy to nemusí být čistě černá, ale například tmavěfialová. A o takové tajuplné barvě, respektive ovoci jako potravině a dokonec i léčivce, si dnes budeme povídat. Začneme lesními plody…

Borůvky alias černé jahody

Dokud jsem se nepřivdala do jižních Čech, vůbec jsem netušila, že někdo borůvkám říká jahody. Později jsem i na internetu našla „černé jahody“ jako jejich oficiální přezdívku 🙂

Borůvky

Borůvky jsou plody keříků brusnice borůvka. Jejich prospěšnost je známá nejen díky vysokému obsahu vitamínů, minerálních látek a tmavého barviva (anthokyany). Léčivé účinky mají nejen plody, ale i listy a natě. Jen pozor – účinky listů tzv. kanadských borůvek do zahrad jsou malé. Plody by však měly mít podobné vlastnosti.

Sušené borůvky se používají při akutních a chronických průjmech, především u zánětů střev a dráždivém tračníku. Pozor ale čerstvé borůvky naopak můžou střevní pasáž zrychlovat 😉 Dále pro zlepšení zraku (zlepšení nočního vidění, prokrvení oční sítnice, šeroslepost) a také kvality a pružnosti cév. Svými účinky povzbuzují celý srdečně-cévní systém a mohou být jednou z preventivních potravin používaných po infarktu či mrtvici. Sušené listy se přidávají do čajových směsí při cukrovce a spolu s plody se mohou podílet na snižování cholesterolu.

Odvar z listí se může používat jako kloktadlo při zánětech ústní dutiny a horních cest dýchacích, ale také jako obklad při zánětech očí, ekzémech a spáleninách. Pokud se odvar z listí nebo borůvek vypije, působí protizánětlivě a hojivě v celém zažívacím a vylučovacím traktu. Funguje prý i při zánětech močového měchýře. A šťáva z borůvek je výborná k hydrataci při chřipce a nachlazení. Dokáže doplňovat nejen tekutiny, ale také potřebné látky včetně těch, které dokáží snížit horečku.

Miluji borůvky

Nejlépe čerstvé nebo na borůvkovém koláči. Vzpomínám, jak jsem jako dítě borůvky nerada trhala. Nebo jak jsem je rozsypala v lese poté, co jsem hrneček s natrhanými plody dala na šikmý pařez. Je z toho dodnes veselá rodinná historka. Dneska už trhám borůvky docela ráda. Jezdím na ně se svojí vlastní rodinkou na Šumavu.

Borůvková-Veronika-Hanzlíková-Tělo-a-duše-v-harmonii

Když borůvky mluví

Borůvky mluví řečí lesa. Vůní stromů a jehličí. Posílají hladivý vzkaz hojnosti a tajemství. Některé roky jich je hojnost, jindy stěží naleznete sem tam borůvku. Je to jako v životě – někdy máme mnohá požehnání, jindy máme pocit, že ani ten krásný les kolem nás, nám nepomůže se všemi problémy.

Pomáhají našim očím vidět – možná a právě tu hojnost krásy „lesa“ našeho života. Nemusíme mít mraky borůvek, někdy stačí, když svítí sluníčko a máme koho obejmout. Minimálně sami sebe.

Víte, že borůvky jsou oprávněně považovány za superpotravinu?

Ano? Ne? Začtěte se do příběhů borůvek v e-knize 21 příběhů českých superpotravin aneb když jídlo mluví. Dozvíte se nejen podstatné informace o tom, co přesně borůvky obsahují, ale kdy a proč si na ně máme dát pozor a kdy a proč nám borůvky pomáhají. Laskavé příběhy nejen o borůvkách, ale i dalších superpotravinách z našich luhů a hájů, se dozvíte v této e-knize.


Veronika Hanzlíková
Jsem mladá žena, ale zažila jsem ve svém životě už mnoho bolesti. Po stránce fyzické i psychické. To mě dovedlo k tomu, že pomáhám ostatním nejen v oblasti výživy a toho, co jíst, ale i v oblasti zdravotní prevence. Důležitou kapitolou mé práce je podpora ostatních, kteří mají zažívací obtíže. Především střevním záněty. Učím nás všechny, včetně sama sebe, jak žít a jíst kvalitně v nejrůznějších obdobích života. Jsem autorkou dvou elektronických knih: - 10 klíčů k tajemství potravin>> - 21 příběhů českých superpotravin>> Pro čtenáře z řad osob se střevními záněty jsem připravila příručku a videokurz: - Ulcerózní kolitida a Crohnova choroba - jak žít a jíst kvalitně>> Věnuji se také celostnímu poradenství pro zdravotní prevenci a výživu. Více o mně si přečtěte zde>>
Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *