BLOG

Med jako elixír mládí? Tisíce let zkušeností to potvrzují

Tajně se vkradete do spíže. Zatím ho vidíte jen koutkem oka. Ještě jednou se ohlídnete, jestli vás nikdo nevidí a … už noříte lžičku do medu. Mňam. Za tenhle hřích to prostě stojí. Pro někoho je to hřích nebo dokonce zapovězená potravina. Například pro vegany nebo ty, co se stravují “nízkosacharidově”. Pro někoho je to ale zlatavá dobrota až...

Celý článek
Česnek jako superpotravina zacharňující života, ne ale při koronaviru (Covid-19).

Česnek jako superpotravina zachraňující životy

Česnek. Rádoby banální potravina. Žlučníkáři se asi chytnou za pravé podžebří při představě česnekových orgií. Jiní zase začnou účinky česneku vychvalovat do nebe. Můj muž zase lehce zlomyslně (ale s úctou) dráždí svoji tchyni tím, že si při víkendové návštěvě dělá míchaná vajíčka s česnekem, anebo už dva dny před naší návštěvou u rodičů avizuje, že má chuť na topinky. Proč? Jeho tchyně...

Celý článek

Božské domácí koblížky (včetně receptu)

“Dala bych si domácí koblížky,” říkám svému muži. “Úplně se mi sbíhají sliny při představě sladkých plněných koblížků.” “Mně taky, tak zajedeme k našim. Mamka je dělá každý rok.” Odpovídá mi. A tak jsme vyrazili. Byla sobota, den před ostatky neboli fašankem. Těšila jsem se na masopustní koblížky svojí tchyně. Jenže byla nemocná. Co teď? Mám ráda...

Celý článek

5 věcí, díky kterým se budete cítit líp než kdy dřív

Stojím nahoře na svahu sjezdovky na Zadově a dívám se z kopce dolů. “Za pár dní mi je třicet sedm a a jsem na tom zdravotně, psychicky i fyzicky líp, než když mi bylo o deset let míň. To je prostě paráda,” říkám si. Čím to, že s blížící se čtyřicítkou jsem na tom líp? Je to jednoduché, ale byla to dlouhá cesta. Je v tom...

Celý článek

Bůh, kniha a nové háro

Plakala jsem bolestí a přemýšlela, co mi tohle všechno má říct. Cítila jsem, jak mi uniká nejen radost z Vánoc, ale i radost ze života. Zas a znovu. Kolikrát už jsem tohle prožila? Začala jsem hledat, co potřebuji ve svém životě změnit tentokrát. A uvědomila jsem si, že jsem moc pracovala. Na sobě, na svém zdraví i podnikání (ano, i psaní těchto stránek, blogu a e-knih je...

Celý článek

Zdeňka Klemšová z Ovocnářské unie Moravy a Slezska: “Česká konzumní jablka jsou vhodná i pro malé děti”

Když jsem připravovala knížku Příběhy českých superpotravin, objevila jsem ochrannou známku SISPO a název integrovaný systém pěstování ovoce. Vzpomněla jsem si tak na jednoho vinaře, který mi vysvětloval, že pěstuje víno právě tímto systémem a že díky tomu nemusí používat tolik postřiků a chemikálií při pěstování hroznového vína pro výrobu vína. Jenže jsem na to zapomněla a tenhle rozhovor si připomněla...

Celý článek

Jedno jablko denně rovná se půl zdraví

Jablka jsou tu snad od pradávna. Vždyť na obrázcích spojených s prvotním hříchem lidstva trhají Adam s Evou ze stromu poznání právě jablko. Alespoň tak se první lidský hřích tradičně vykresluje, i když bible neupřesňuje konkrétní plod a strom. Tak či tak je jisté, že lidé jablka znají tisíce let. Cíleně se pěstovala už pár stovek let před Kristem a staří...

Celý článek

Jak si užít zimní večery se svařákem, dobrým čajem a knížkou

Dny se krátí a večer nastává čas na dobrý čaj, voňavý svařáček nebo horkou čokoládu. A taky na to si sednout s teplým nápojem a knížkou a zachumlat se do deky. Tak si ji rovnou připravte, zachumlejte se a začtěte se do jednoho rodinného příběhu o karamelu a svařákovém sirupu a taky tipů, jak si dochutit právě svařák nebo čaj a kterou knížku si pořídit ještě teď před Vánocemi....

Celý článek

Příběh Emy: Od samovolného potratu ke Strážkyním mateřství

Byla jsem těhotná a zbývalo mi asi deset dní do porodu naší nejmladší dcery. Tehdy jsem jela s naším mladším dvouletým synem na běžnou lékařskou prohlídku. Jenže se stala autonehoda… Paradoxně na parkovišti Už jsem na něm stála a čekala, až řidič, který parkoval vedle mě, odjede, abych si mohla srovnat auto. K naší smůle si to po příjezdové cestě řinul nepřiměřenou rychlostí mladík, který...

Celý článek

Jak na dovolené jen být a přitom se dobře najíst :-)

Plavu si pod březnovým sluncem ve vodě o teplotě 35°C a přemýšlím, jak je úžasné koncem března vnímat ve vodě sluneční paprsky a postupně pozorovat stmívání i u nás. Respektive v termálech na Slovensku. Střih. Výborné těstoviny, jako dezert melouny. Venkovní teploty nad 30°C, mořská voda na příjemných teplotách kolem 24°C. Konec června, chorvatský apartmán a pohoda. Co má vše tohle společného? Krátkou...

Celý článek