BLOG

Jako z cukrárny – čokoládový dort s pařížskou šlehačkou [recept]

Obdivuji cukráře, ale i ty, kteří se pustili do výroby vlastní dezertů a dortů. Pokud si k tomu ještě někdo otevřel krásnou kavárnu nebo přímo cukrárnu, a dělá tím radost svým zákazníkům, tak o to víc. Zároveň se ale přiznám, že kromě výjimečných událostí si dorty pro děti chci upéct sama. Nekupuji je v cukrárně ani nikde jinde. I když znám i cukrárny, kde...

Celý článek

Dopřejte si báječné sushi z pohodlí domova

“Taková dobrota,” říkám si v duchu. Sushi. Jídlo, které mým chuťovým buňkám navozuje pocit blaženosti. Stejně tak si ale ráda pochutnám na hovězím guláši nebo skvěle připravené svíčkové. Ani chřestová polévka pro skutečný požitek není k zahození. ;) Jestli ale považuju nějaké jídlo za slavnostní, je to sushi. Ne svíčková nebo guláš, které si s přehledem uvařím k nedělnímu obědu. Však...

Celý článek

Jak jsem málem přetáhla tchána vařečkou… aneb o svařáku a zimních večerech

Dny se krátí a večer nastává čas na dobrý čaj, voňavý svařáček nebo horkou čokoládu. A taky na to si sednout s teplým nápojem a knížkou a zachumlat se do deky. Nebo si sednout ke krbu nebo k topení. Jestli můžete, dejte si nohy aspoň na radiátor. ;) A začtěte se do jednoho rodinného příběhu o karamelu a svařákovém sirupu. Objevíte tu taky tipy, jak si dochutit právě svařák...

Celý článek

“Nevědomost je ten největší dar na světě,” tvrdí Sebastian Fitzek v knize Dárek [recenze]

Miluju knížky. Teda spíš čtení. Jako malá jsem si nedovedla představit Vánoce bez knížky pod stromečkem. Bez knížky by to prostě nebyly ty pravé Vánoce. Četla jsem foglarovky, sci-fi od A. C. Clarke, dívčí milostné románky, ale i mayovky. Na vejšce, pokud jsem neměla v ruce skripta, jsem taky ještě dost četla. S přibývajícími roky a hlavně s dětmi už jsem...

Celý článek

Cítím se zahlcená. Máte to stejně?

A je to tu zase. Zavřené školy, restaurace a strach. Oproti jaru ale taky mnohem víc naštvaných lidí a těch, kteří absolutně nechápou kroky naší vlády. Občas patřím mezi ně. Navíc jsem si myslela, že už mě současné “uzávěry” psychicky nesemelou jako na jaře. Jenže syn nastoupil do 1. třídy a mě trošku děsí, jak mu zvládneme nahradit výuku a podporu...

Celý článek

Jednoduché babiččiny švestkové knedlíky ze spařeného těsta [recept]

“Vaše prababička často odbíhala před polednem z pole, aby za hodinu připravila 80 knedlíků a pak s nimi zase přiběhla a všechny pohostila domácí ovocnou dobrotou,” říkávala prý moje babička pokaždé, když tyhle knedlíky připravovala. Alespoň takto vzpomíná na společné vaření švestkových knedlíků moje sestra Míša, spoluautorka kapitol o stravování podle ročních období v knize Příběhy českých superpotravin. S chutí teď tuhle historku opakuje...

Celý článek

Rozhovor s Radkem z Ecoblogu: Důležité je začít. Ty další krůčky pak přijdou samy

“Věřím ve svět, kde se lidé chovají k planetě s respektem. Věřím, že všichni můžeme po malých krůčcích ozdravit svůj postoj k Zemi,” říká Radek Černý, autor Ecoblogu.  A já zase věřím, že některé lidi nepotkáme náhodou ;) S Radkem jsem se osobně setkala v roce 2018 na affiliate akci Kurzů pro radost. O dva roky později jsme se znovu potkali díky...

Celý článek

Kebab a párek v rohlíku? Ano, dvě výživové poradkyně si je v pohodě dají

„Miluji kebab,“ řekla Veronika Hájková v rozhovoru o laskavé a vědomé výživě. „Já si zase s chutí dám párek v rohlíku,“ odpověděla jsem jí. I takhle může vypadat rozhovor dvou výživových poradkyň, které nepočítají kalorie. Nás obě Veroniky, tedy mě a lektorku zdravého vaření Veroniku Hájkovou, spojuje stejný názor na množství „méně zdravých“ potravin v jídelníčku. Obě shodně tvrdíme, že bychom měli jíst...

Celý článek

Jak jsem zachránila (ne)mléko a proč se chovat ekologicky i v jídle

“Hmm, dortíky. Nebo raději pořádný steak?” Pomyslela jsem si, když jsem se poprvé kouknula do nabídky aplikace Nesnězeno. Aplikace, která je zdarma a pomáhá “zachránit” nesnězené jídlo z restaurací a kaváren nebo potraviny s končícím datem spotřeby. Navíc na tom ušetříte. Jenže kavárna blízko mého bydliště (ano, v appce se dají jednoduše najít nejbližší podniky nebo jen ty s právě aktivní nabídkou) zrovna...

Celý článek

Proč pít nebo naopak nepít mléko a jsou jeho alternativy dobrým řešením?

Často se mě ptáte, jestli mléko do našich jídelníčků patří nebo ne. O mléku totiž kolují nejrůznější zvěsti. Nejčastěji se tvrdí, že mléko a mléčné výrobky zahleňují a v kombinaci s kávou zhoršují zažívání. Na druhou stranu se ale prý bez mléka, myšleno především kravského, neobejdeme. Hlavně kvůli obsahu vápníku. A určitě jej podle většiny odborníků potřebují malé děti. Ano nebo...

Celý článek