Jak jsem dělala poprvé v životě karamel aneb adventní výzva

Už jste někdy dělali karamel? Já rovnou z kila cukru. Opět se totiž účastním výzvy Kuchařky pro dceru, tentokrát adventní. A dnešním úkolem bylo si udělat vánoční horký nápoj a naplánovat aktivity na advent.

IMG_0700

Takže jsem se rozhodla, že udělám svařák (respektive jeho finskou obdobu glögi mandlemis a rozinkami) podle tohoto receptu. Což obnášelo připravit nejprve vlastní sirup z karamelu. Protože jsem nikdy karamel nedělala a podle receptů od Florentýny jsem vždy byla úspěšná, pustila jsem se do přípravy dle zadání, tedy z kila cukru. Sice mě zaujalo, že je tam rada začít s méně cukrem pro ty, co se necítí, ale…

Byl to adrenalin. Cílem totiž bylo připravit karamel v barvě liščí srsti (pro pochopení si přečtěte recept :-) )… Což by se mi bývalo možná podařilo, kdybych vydržela nemíchat cukr, když bych měla lepší hrnec a když bych vařila doma ve své kuchyni a ne na plynovém sporáku mojí tchýně. Ale kdyby se nepočítá :-)

Z cukru se mi vytvořily hrudky, které jsem se za účasti manžela a jeho rodiny pokusila rozbít paličkou. Už jste někdy zkoušeli rozbít velké hrudky cukru připečené k sobě? Já poprvé a moc úspěšná jsem nebyla. Moji snahu korunoval tchán, který jako správný cholerik nevydržel a snažil se mi mnoha radami pomoci až do chvíle, kdy jeho trpělivost přetekla a vyústila v akci. Pokusil se mi totiž vytrhnout vařečku z ruky. Bylo to právě ve chvíli, kdy se můj karamel začal konečně blížit barvě liščí srsti.

Málem jsem ho tou vařečkou přetáhla. Že vám to připomnělo Homolkovi nebo jiné rodinné komedie? Možná ano, možná ne, ale byla jsem nakonec úspěšná :-)

IMG_0697

Úspěšně jsem celou přípravu sirupu a vánočního nápoje dokončila. Sice měl můj karamel prý barvu německého ovčáka, ale nepřipálila jsem ho!! Sirup je lahodný a při popíjení glögi jsem si zavzpomínala na rok 2006. V tom roce mi bylo zdravotně hodně zle, ale o to víc jsem si užila desetidenní pobyt v Helsinkách.

A tak jsem vzpomínala na období, kdy jsem teprve začínala objevovat nové znalosti o výživě, ale i sama sebe. Část mého příběhu i fotku z roku 2006 naleznete v e-booku 5 rad jak chytře nakupovat a jíst. E-book obsahuje kromě některých zajímavostí z mého života především důležité a zajímavé informace o tom, jak se vyznat v potravinách a jíst vědomě.

Veronika Hanzlíková
Jsem mladá žena, ale zažila jsem ve svém životě už mnoho bolesti. Po stránce fyzické i psychické. To mě dovedlo k tomu, že pomáhám ostatním nejen v oblasti výživy a toho, co jíst, ale i v oblasti zdravotní prevence. Důležitou kapitolou mé práce je podpora ostatních, kteří mají zažívací obtíže. Především střevním záněty. Učím nás všechny, včetně sama sebe, jak žít a jíst kvalitně v nejrůznějších obdobích života. Jsem autorkou dvou elektronických knih: - 10 klíčů k tajemství potravin>> - 21 příběhů českých superpotravin>> Pro čtenáře z řad osob se střevními záněty jsem připravila příručku a videokurz: - Ulcerózní kolitida a Crohnova choroba - jak žít a jíst kvalitně>> Věnuji se také celostnímu poradenství pro zdravotní prevenci a výživu. Více o mně si přečtěte zde>>
Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *