Kdy jsme v průběhu roku nejvíc unavení? V období dojo (a jak se nejlépe podpořit stravou)

Možná si říkáte, že jste teď mnohem víc než kdy jindy unavení. Možná je to tím, co se poslední rok děje. Možná jen na nás všechny působí zvýšená energetická zátěž.

Proč jako? Od 25. dubna totiž působí energie elementu Země, v Asii také zvané jako období DOJO. Je to období, kdy nejvíc energeticky dostává zabrat naše zažívání i celkové energetické “ukotvení”.

Dojo je podle tradiční čínské medicíny považované za přechod mezi ročními obdobími.

Orgány jako jsou slezina, slinivka a žaludek prostě v tuto dobu fungují mnohem víc a tím je na ně kladena větší energetická zátěž. Pokud nejsou v dobré kondici a my jim ještě navíc “přitopíme” špatnou stravou, tak o to hůř.

V období dojo, které takhle na jaře trvá od 25. 4. do 16. 5., bychom měli jíst kvalitně a střídmě.

Co znamená kvalitně a střídmě?

Jíst základní a kvalitní potraviny (to je překvapení, co? :-) ) a tzv. do polosyta. Také víc používejte tepelné úpravy. V teplých dnech samozřejmě nemusíte vše dlouze péct a vařit, ale vyzkoušejte přípravu v páře nebo blanšírování (krátké ponoření, například zeleniny, do horké vody).

O blanšírování zeleniny najdete vše v článku Kuchařky pro dceru.

Mezi potraviny, které jsou  vhodné v období DOJO, patří všechny potraviny s energií elementu Země. Například:

  • jáhly a kuskus, celozrnná rýže,
  • dýně nebo zelí,
  • meruňky, broskve, vlašské i lískové ořechy,
  • cizrna, brokolice, kedlubny, kapusta,

S konkrétními potravinami a jídlem pak ale jejich volba samozřejmě záleží na tom, jestli je právě jaro jako dnes nebo jestli se nacházíme v jiných přechodových obdobích mezi těmi ročními.

Dojo se totiž opakuje 4 krát ročně:

  • 25. 4. – 16. 5. (před létem)
  • 27. 7. – 17. 8. (před podzimem = babí léto)
  • 28. 10. – 15. 11. (před zimou)
  • 27. 1. – 13. 2. (před jarem)

V létě si užijte energeticky chladivé ovoce (první jablka zvané letničky, maliny, borůvky, ale klidně i cizokrajné banány a melouny) a zeleninu (okurky,saláty, ředkvičky a další letní zeleninu). Můžete jíst celkově mnohem víc “na syrovo”.

V chladném období používejte víc tepelných úprav a sáhněte už spíš po kořenové zelenině, fenyklu, ale i koření jako je skořice. Když si dáte v zimě banány rozmačkané a opečené na másle se skořicí a rozinkami, tak svoji slezinu skutečně potěšíte. To samé platí například pro podobně připravené hrušky.

Čeho se vyvarovat především v období dojo?

  1. Vyhýbejte se mraženým potravinám, ledu a zmrzlině. A to nejen v zimním období. I v létě to s nimi nepřehánějte.
  2. Snižte spotřebu cukru. Odpusťte si “pečenou a kynutou” mouku v podobě pečiva a buchet. Pokud máte chuť na “sladkosti”, tak zařaďte do jídelníčku mnohem víc ovoce – v létě čerstvé, v jiných ročních obdobích spíš sušené.
  3. Pijte vlažné nebo teplé nápoje a vodu pokojové teploty.

Proč se vůbec řídit nějakým dojo?

Třeba proto, že je fajn se řídit cykly přírody (a je jedno, jestli tomu říkáme období dojo nebo jinak). Když se podíváme, jak to v přechodových období vypadá u nás, vidíme, že:

  • V dubnu panuje aprílové počasí, které často kombinuje jaro, léto a někdy i zimu dohromady.
  • V srpnu už je babí léto a začíná vonět podzim.
  • V listopadu k nám přijíždí svatý Martin na bílém koni, občas i s první sněhovou nadílkou a ne až 21.12.
  • Naopak, někdy už v únoru vnímáme první příznaky jara a v přírodě začínají rašit první zelené výhonky.

A proto:

Vnímejte, co se děje kolem vás i ve vás a podle toho jezte a odpočívejte.

Pokud se chcete s těmito “rytmy” seznámit víc a pochopit stravu naší rovnoběžky inspirovanou současně tradiční čínskou medicínou i znalostmi našich předků, pořiďte si knihu

 >> Příběhy českých superpotravin <<<

Právě teď s jarní 20% slevou – při objednávce stačí zadat do pole Slevový kupón slovo JARO-2021 a dát tlačítko POUŽÍT.

Dozvíte se v ní nejen o stravě podle ročních období, ale i vše o českých potravinách, které by se mohly honosit přízviskem superpotraviny. Jen my máme někdy pocit, že superpotraviny jsou jen ty z ciziny.

Veronika Hanzlíková
Učím, jak se "nepo" ze života ani z jídla. Nejen proto, že žiju s diagnózou ulcerózní kolitidy, chronického zánětu střev provázeného často urputnými průjmy, ale taky proto, že jsem si v životě zažila už mnoho bolesti a už mě máloco rozhodí. :)

Díky tragické ztrátě prvního životního partnera, několika nepodařeným těhotenstvím a dalším problémům jsem začala makat na svojí mysli, emocích a také stravě. Nazývám to Vědomou a také laskavou výživou pro harmonii těla a duše - je to o laskavém a vědomém přístupu nejen ke stravování, ale také sám k sobě, svému tělu a duši. Víc o mně si přečtěte zde>>

Jsem autorkou tištěných a elektronických knih a videokurzu:

- 10 klíčů k tajemství potravin (elektronická)>>

- Příběhy českých superpotravin (tištěná)>>

- Ulcerózní kolitida a Crohnova choroba - jak žít a jíst kvalitně>>

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.