NAKOPNĚTE SVOJI ENERGII S LASKAVOSTÍ K TĚLU A DUŠI

11. den - strava podle ročních obdobích (pozdní léto)

Dnes opět odpovídá video textu + úkol zní přečíst si text nebo si poslechnout video.

Strava v období babího léta

Babí léto je v našich luzích a hájích nádherným obdobím. Když se povede, je příjemným prodloužením teplé a hřejivé letní energie předtím, než přijdou podzimní plískanice a brzké stmívání. Vrcholí sklizeň ovoce a zeleniny a začínají přípravy na zklidnění se do dalších měsíců.

V pozdním létě je vhodné podpořit orgány, které tomuto období náleží a které jsou v tu dobu nejcitlivější. Jsou to slezina, žaludek a slinivka a patří k elementu Země. Proto pokud se v babím létě dobře „ukotvíme“, získáme stabilitu i sílu pro chladnější měsíce.

Období Země se na pár dní opakuje v průběhu roku dohromady 4x. Kromě babího léta se překrývá se všemi přechodovými obdobími mezi sezónami. Čínská medicína přechodovým obdobím říká dojo (kryje se to s japonským výrazem pro tělocvičnu, kde se ostatně tělo taky připravuje na to, co má přijít). V tomhle období můžete posílit svoje zažívání a slezinu a s nimi i tu „kotvu“ směrem k Matce Zemi. Ovšem taky to můžete pěkně po.…. (doplňte si vlastní slovo) a v tomhle období vše na hezky dlouho rozhasit.

Kdy dojo neboli období země kromě babího léta vlastně je?

  • 25.4. – 16.5. (před létem)
  • 27.7. – 17.8. (před podzimem = babí léto)
  • 28.10. – 15.11. (před zimou)
  • 27.1. – 13.2. (před jarem)

Víc o období dojo najdete v tomto článku.

Nejjednodušší rada v souladu se stravou našich předků říká:

Jezte, co u nás dozrává a podle venkovních (možná už lehce snižujících se) teplot zařazujte o něco víc tepelně zpracovaných jídel než v horkém létě. Proložte to čerstvou zeleninou a ovocem a nemusíte nijak složitě dumat, jak jíst.

Udělejte si taky zásoby na zimu. Nasušte si křížaly, hrušky a dovařte poslední marmelády a džemy. Kořenovou zeleninu, cibuli a další potraviny uskladněte do sklepů. Prostě jezte tak, jak velí selský rozum.

Doplnění inspirované čínskou medicínou a od Míši Dvořáčkové

S ubývajícím létem bychom měli začít myslet na slezinu. Ne prasátko Slezinu (kdo neznáte, buďte rádi), ale tu slezinu, která je zásadním trávicím orgánem podle pohledu tradiční čínské medicíny Pozdní léto je totiž spojováno s elementem Země a sladkou chutí. Země je obdobím s větší zátěží na slezinu, slinivku a žaludek.

Období Země a právě orgánu sleziny na nás působí prakticky celý srpen. Pozdní léto sice nemůžeme ohraničit žádným datem, leda tak končícím obdobím dojo a začínajícím podzimem (podle starých Číňanů začíná podzim už 17.8.), ale stále na nás „země“ působí. A to až do začátku září, někdy o něco déle.

Pokud se na pozdní léto podíváme z pohledu denního rytmu, zastupuje odpolední čas. To znamená, že největší kulminace slunce, horka a jangové energii už ustupuje. Vše se lehce zchlazuje a často míváme i chuť na nějaký zákusek a sladkost. A sladká chuť je spojená právě se Zemí. Podpořme tedy své tělo sladkou chutí, ale ne formou sladkostí. Třeba dýní. Dýňová polévka naše trávení skoro až pohladí a pomůže naší slezině, potažmo celému trávení. A vlastně všechno oranžové a „zemité“.

  • Mrkev si klidně ještě dejte syrovou, ale pokud už cítíte, že potřebujete zahřát, zkuste polévky právě ze zemitých potravin, kam rozhodně patří kořenová zelenina i potraviny řazené do elementu Země.

Mezi potraviny v elementu Země a sladké chuti patří například:

  • mléčná (sladká) rýže,
  • dýně, hrášek, květák,
  • meruňky, broskve, švestky, jeblka
  • skořice,
  • rozinky,
  • datle, fíky, banán, meloun,
  • med,
  • oříšky (lískové i ty vlašské),
  • ječmen,
  • salátová okurka.

Hlavně ale jezte a užívejte si ovoce a zeleniny, které dozrávají v našich končinách! Však je jich v tomto období spousta. Ti, kteří mají problém s citlivější slezinou (poznáte to podle častého nadýmání a řidší stolice, která může být až průjmovitá), si mohou ovoce a zeleninu loupat, případně mírně tepelně upravit.

Výbornou možností je odšťavňování

Doplníte jinovou energii v podobě tekutin a ještě ochladíte za celé léto nahromaděné horko. Přitom sladká chuť ovocných smoothies potěší slezinu. Pozor však, nepijte odšťavněné šťávy ani smoothie s ledem, to rozhodně neochladíte vnitřní horko.

Nenechte se zmást rozšířenou představou „led = ochlazení“. Protože, jak už víte i z letního povídání, ledové nápoje nás stahují a vyvolávají zadržování potu a horka uvnitř těla. Narozdíl od vlažných a teplých nápojů, které nám póry otvírají a pomáhají ventilovat horkost z těla směrem ven.

 

 

Rozcestník celého programu najdete tady.

Zatím budu postupně jednotlivé dny "otvírat" a nejsou dostupné všechny dny. Později se přes něj můžete vracet k jednotlivým týdnům i dnům.