NAKOPNĚTE SVOJI ENERGII S LASKAVOSTÍ K TĚLU A DUŠI

8. den - stravování a energie podle orgánů a konstituce (základ)

Začínáme 2. týden. Tentokrát si budeme povídat o jídle a výživě a taky energii s tím spojené. Protože stejně jako bez dechu a bez vody nejde bez jídla žít. Sice to pár dní narozdíl od dechu a vody bez jídla vydržíme, ale pocitově to není žádná hitparáda. Ovšem cílené půsty taky nejsou špatné, ale to v tuto chvíli řešit nebudeme.

Samozřejmě existuje na světě pár jedinců, kteří se stravují jen tzv. pránou (tedy taky další druh pojmenování energie podobně jako třeba čchi/qi) a kteří opravdu snad žijí ze vzduchu. Ale určitě jich bude jen pár desítek a ne stovek. Většina z nás se totiž bez jídla neobejde.

Nejprve vám sem dám úkol a pak si povíme o těch základech. Dnes se video plně shoduje s textem.

Úkol č. 8 - popřemýšlejte nad svojí "konstitucí"

Někdo je zimomřivý a někdo spíš horkokrevný. Někdo preferuje víc maso a živočišné bílkoviny a jiný spíš obiloviny a tíhne mnohem víc k vegetariánství. Nic z toho není špatně ani dobře. Je totiž nezpochybnitelnou pravdou, že každý z nás má svůj jedinečný metabolismus a energii a každému tak může sedět úplně něco jiného. Nejen ve stravě. 

Dneska vám nabízím přehled, jak nás ovlivňují energie našich orgánů, především podle tradiční čínské medicíny (TČM). Prosím, seznamte se s nimi v textu nebo videu a pokud byste měly k tomu dotaz, napište.

Úvod ke konstitučním typům a chutím podle orgánů a čínské medicíny

"Sebelépe sestavený jídelníček nám nezajistí dobrou kondici a energii, pokud nerespektujeme sami sebe a jídlo máme jako kompenzaci různých životních situací," napsala jsem do jednoho staršího článku o tom, jak jsem dlouhé roky milovala sladkosti a už se dalo mluvit o závislosti na cukru.

Závislosti na sladké jsem se zbavila. Hurááá. Ale abych to dokázala, potřebovala jsem podpořit energii sleziny. To se mi podařilo za pomoci akupunktury, bylinných čajů, čchi-kungu a práce na sobě. Sníženou energii sleziny (neznamená to nemocný orgán) má velká část západní populace. Slezina pro nás na Západě "překvapivě" ovlivňuje a propojuje hodně věcí a to i takové, pro které k tomu klasická medicína nezná vysvětlení.

  • Oslabená energie okruhu sleziny se podílí na nadváze, problémech s krvácením, pevností cév a menstruací, dokonce ovlivňuje i zažívání. Způsobuje například řídkou nebo i "tužkovitou" stolici a u některých se podílí až na vzniku zánětů (nejen střev).

Vím, že pro ty z vás, které se někdy nesetkaly s tradiční čínskou medicínou (TČM) a vařením podle pěti elementů, to může znít trochu zvlášťně. Ale po několika letech kontaktu s principy tradiční čínské medicíny v praxi, můžu potvrdit, že tyhle principy fungují.

Proto bych vám je chtěla stručně představit a možná i pochopíte, proč právě vás honí chutě na sladké nebo naopak slané anebo proč někdy máte určité emocionální stavy a nejde se jich jednoduše zbavit. Může to být samozřejmě v závislosti na menstruačním cyklu a životní situaci. Ale dost často za tím stojí právě kondice některého z orgánů a jeho energie, která může být právě v nerovnováze (taky se mluví o oslabení).

5 energií a výživa podle 5 elementů

Čínská medicína (někdy také označovaná jako TČM - tradiční čínská medicína) vychází z principu, že v průběhu roku se vystřídá 5 různých energií s různými vlivy na naše vnitřní orgány. Ke každému energetickému okruhu orgánů pak přiřazuje typické emoce a chutě. Celý tenhle koloběh 5 energií krásně ladí s cyklem roku a výživovými zvyklostmi i našich předků.

  • Z TČM pak vychází i výživa podle 5 elementů, která tvrdí, že by v každém jídle měla být zastoupena jedna chuť od každého z pěti tzv. elementů. V souladu s nimi se i vaří - a to v "koloběhu" všech pěti elementů jak jdou postupně po sobě. Třeba tak, jak je na obrázku, který mám od Hany Hrdinové - od ní jsem do svojí knížky Příběhy českých superpotravin převzala recept na "pětielementovou" marmeládu. Najdete ho ale i u ní na stránkách tady.

Principy TČM

Proto jsem sice v knížce Příběhy českých superpotravin vycházela ze stravy podle našich předků, ale také se inspirovala znalostmi a zkušenostmi vychazejícími právě z tradiční čínské medicíny. Informace k této oblasti navíc v knížce doplnila moje sestra, Michaela Dvořáčková, která má tradiční čínskou medicínu vystudovanou. 

Není v mých silách vám vysvětlit všechny principy, které jsem si v menší míře než sestra studovala například jako poradce české společnosti Energy. Ta u svých produktů také hodně pracuje s pojmy a principy inspirovanými TČM a dokonce má i tzv. Univerzitu Energy, kde neučí jen o produktech, ale i o principech TČM, psychologii a emocích.

Přesto se o ten základ pokusím a poprosím vás, že kdyby nebylo cokoliv jasné, napište mi. Ráda upřesním.

JARO

DŘEVO - JÁTRA A ŽLUČNÍK - VZTEK, VZNĚTLIVOST - CHUŤ KYSELÁ

Na jaře nám nejvíc pracují játra a žlučník. Jsou to orgány, které dokáže podpořit přiměřené množství kyselé chuti. Lidé, kteří mají oslabenou nebo až příliš nabuzenou energii jater a žlučníku, jsou vznětliví až choleričtí. Dost často tihle lidé mívají i odoperované žlučníky nebo jiné jaterně-žlučníkové problémy. Ale jako u všeho i tady existují výjimky a ne všichni s těmito problémy jsou cholerické povahy.

  • Migrény nebo problémy s očima mívají dost často původ právě v oslabení tohoto okruhu orgánů.

LÉTO

OHEŇ - SRDCE A TENKÉ STŘEVO - RADOST - CHUŤ HOŘKÁ

S létem přichází do přírody i do našeho života víc "ohně". V tu dobu nejvíc pracují srdce a tenké střevo, které dokáže povzbudit přiměřeně hořká chuť. Je to veselý a radostný element, ale když panuje nerovnováha v tomto energetickém okruhu, může se ztratit radost ze života a člověk snadněji "zahořkne".

  • Oslabení na dráze srdce a tenkého střeva může způsobit fyzické problémy i přímo v těchto orgánech. Lidé se silnou energií Ohně můžou bývat horkokrevní a snadněji trpět na přehřátí nebo třeba i na kardiovaskulární choroby.

POZDNÍ LÉTO

ZEMĚ - SLEZINA, SLINIVKA, ŽALUDEK - PŘEMÝŠLIVOST - CHUŤ SLADKÁ

Pro babí léto je typickým obdobím období Země. Země v tomto čase vydává ze sebe nejzralejší plody a pomalu se začíná připravovat na podzim a zimu. Je to okruh, který je spojen s orgány slezinou, slinivkou a žaludkem. Osoby, které mají v nerovnováze energii těchto orgánů, se často točí v bludném kruhu opakovaných myšlenek a nedokážou z něj vystoupit. Taky milují sladkosti a potřebují si energii často doplňovat sladkou chutí.

Jenže klasické sladkosti a cukr tuhle energii nedoplní a je potřeba ji doplnit jinými potravinami se sladkou chutí, ale z přírody a ne z továren. Případně povzbudit energii už zmíněnou akupunkturou (příp. akupresurou), bylinkami nebo energetickým cvičením. Moje lektorka čchi-kungu dokonce učí sestavu zaměřenou přímo na podporu energie sleziny.

PODZIM

KOV - TLUSTÉ STŘEVO A PLÍCE - SMUTKY - CHUŤ OSTRÁ (PIKANTNÍ)

Na podzim nejvíc pracuje tlusté střevo a plíce. Dva orgány spojené s imunitou, ale například i s kondicí kůže. Právě na podzim se rozjíždí první virózy, smutky a splíny a to je i období tlustého střeva a plic. Smutky a melancholická nálada je spojená s nerovnováhou energie u těchto dvou orgánů.

Tlusté střevo a plíce podpoříme ostřejší nebo pálivou chutí v přiměřené míře.

  • Mým druhým velmi oslabeným okruhem je právě tlusté střevo a plíce. Od dětství jsem mívala ekzémy, alergie a časté záněty průdušek. Startovacím faktorem mimo jiné byly události, které vedly v mých dvou letech ke zlomenině lokte levé ruky a nárazu na hlavu při autonehodě (víc se k tomuhle dostanu, až budu vysvětlovat to, jak jsem bývala od svého těla "odpojená"). Ve dvaceti letech se tohle oslabení z "hlavního orgánu" plic překlopilo do oslabení "druhého orgánu" tlustého střeva a propuknutí ulcerózní kolitidy.

ZIMA

VODA - LEDVINY A MOČOVÝ MĚCHÝŘ - STRACH - CHUŤ SLANÁ

Zima se pojí s ledvinami a močovým měchýřem. Je to období, kdy nejvíc pracují. V rozumné míře je podporuje chuť slaná. Lidé, kteří nemají vyváženou energii ledvin, trpí na nejrůznější strachy a často v mnohem vyšší míře milují právě slané věci.

  • Zjednodušeně řečeno se říká, že životní energie (čchi) sídlí v energetickém okruhu ledvin a močového měchýře. Respektive, že prenatální čchi, kterou získáváme od svých rodičů, je právě spojená s okruhem ledvin a močového měchýře.
  • Energii sleziny (postnatální čchi) zase tvoříme životním stylem a kvalitní a vyváženou stravou. 

Lidé, kteří mají oslabený okruh ledviny-močový měchýř častěji trpí na strachy a bojí se o svoje blízké i o sebe mnohem víc než ti, kteří tenhle okruh oslabený nemají.

Základní principy této stravy, ale i zase trochu jiný pohled na tohle téma, najdete v článku na webu Celostnimedicina.cz anebo moc hezky v bonusovém rozhovoru (v textové podobě) s hostem předchozího kola programu Jankou Dzurillovou:

Termický vliv jídla na náš organismus

K základnímu učení nejen čínské medicíny se ale ještě pojí jedna podstatná věc. Je jím termika jídla a toho, jak na nás působí i podle naší konstituce. Tady si pomůžu článkem od Margit Slimákové Jídlo podle konstituce a sezóny

Co prospívá horké konstituci, není ideál pro chladný typ

Čínská medicína rozlišuje šest konstitučních typů: horký, chladný, suchý, vlhký, nedostatečný a nadměrný. Pro každý z těchto typů a jejich kombinace jsou vhodné jiné potraviny a způsoby jejich kuchyňské úpravy.

Například člověka s horkým typem konstituce si můžeme představit jako manažera s načervenalým obličejem, který rychle mluví, rychle rozhoduje a má za sebou dva infarkty. Horký steak jej ještě více rozpálí, zvyšuje krevní tlak a přibližuje třetí infarkt, zatímco pravidelné pojídání salátů by mohlo zchladit jeho horkou konstituci a tím snížit riziko zdravotních potíží, které jsou pro něj typické.

Studený typ je člověk, který je zimomřivý, nemá pocit žízně, upřednostňuje teplé nápoje, mluví pomalu a rozvážně. Obecně velmi zdravé zeleninové saláty přinášejí takovému člověku další chlad do těla, posilují jeho zimomřivost a oslabují konstituci. Studené konstituci proto naopak více prospěje šetrně tepelně upravená zelenina, polévky a jídla s vyšším podílem obilovin oproti zelenině.

Spojené nádoby

Celá naše kondice, psychická i tělesná únava nebo naopak dobrá energie, jsou spojenými nádobami. Jakmile ovlivníme jednu, pozmění se i ta druhá a třetí. Nejlépe je ovlivníme kvalitní stravou, přiměřeným pohybem, ale i péčí o to, co si myslíme a jak se sebou a svými emocemi nakládáme. Je to prostě komplexní přístup.

V příštích dnech se proto zaměříme na stravu podle ročních období i v souvislosti s termikou potravin. Tak co, už trochu tušíte, jakou máte konstituci?

Rozcestník celého programu najdete tady.

Zatím budu postupně jednotlivé dny "otvírat" a nejsou dostupné všechny dny. Později se přes něj můžete vracet k jednotlivým týdnů i dnům.