NAKOPNĚTE SVOJI ENERGII S LASKAVOSTÍ K TĚLU A DUŠI

29. den - strava při únavě a anémii

Možná to taky znáte... přes den vypijete několik káv. Ty vám pomůžou přečkat ráno a dopoledne a pak už nepřestáváte myslet na další. Anebo kávu nepijete a únavu zajídáte sladkostmi, protože nemáte žádnou energii. 

Já kvůli svému zažívání kávu nepiju nebo ji piju výjimečně, případně v bezkofeinové variantě. Ale chutě na sladké mě honily od dětství. Přezdívalo se mi dokonce koza mlsná. Dnes už vím, že jsem od dětství měla oslabenou energii v okruhu slezina-slinivka-žaludek. 

Pozn. video opět plně odpovídá psanému textu - bylo točeno v 2. kole programu (říjen 2020). Takže si vyberte, jestli chcete raději poslouchat nebo spíš číst. Video trvá 19 minut. 

  • Úkol dnes není, ale pokud opravdu cítíte velkou únavu, možná by stálo za to požádat svého lékaře o vyšetření krevního obrazu a hladiny železa v krvi.

Jak jsem to s únavou měla dřív já

Jako dítě jsem ale samozřejmě unavená nebyla. Nejhorší únava mě potkala v době, kdy jsem měla nejaktivnější ulcerózní kolitidu. To jsem byla unavená příšerně a navíc měla diagnostikovanou anémii v důsledku nedostatku železa. Dokonce jsem přestala na rok menstruovat, protože moje tělo bylo tak vyčerpané, že už nemělo ani sílu na pravidelné měsíční krvácení.

Naštěstí jsem měla rozumné lékaře a gynekologa a nikdo se mi menstruaci nesnažil za každou cenu vyvolávat. Prostě mi vysvětlili, že je to normální, když je tělo takhle moc vyčerpané. To moje kamarádka takové "štěstí" neměla. Ve 14 letech přestala menstruovat kvůli anorexii a maminka ji vzala ke stařičkému gynekologovi, který ji předepsal na to antikoncepci. 

Z dnešního pohledu nemůžu pochopit, jak mohl předepsat mladé jen pár měsíců menstruující (takže ještě s nestabilním cyklem)  dívce lékař antikoncepci. Prý aby se jí zlepšila i pleť. Naštěstí se tahle moje kamarádka z anorexie dostala a po téměř 20 letech užívání antikoncepce se jí kupodivu podařilo dvakrát počít a porodit zdravé děti. Jen je tedy totálně vyčerpaná a má spoustu zdravotních obtíží.

Mně lékaři v době nejhoršího ataku kolitidy železo doplňovali intravenózně, protože vysoké dávky železa tak, aby zabraly na anémii, nelze ujíst v jídle ani potravních doplňcích.

  • Nehledě na to, že přípravky se železem můžou přihoršovat zažívací obtíže jako takové.

Anémie znamená chudokrevnost, ale také velkou únavu

Možná vás netrápí ani chutě na sladké, ani nepijete příliš kávy, ale přesto jste unavená. Možná by stálo za to zjistit, jestli máte v pořádku hodnoty železa v krvi nebo nejste anemická. Anémie nemusí být totiž způsobena jen nedostatkem železa. Anémie je často problémem, který se pojí s nejrůznějšími nemocemi (krvácení v zažívacím traktu, střevní záněty a mnoho dalších), ale také s fertilním (plodným) obdobím života. Velkou energetickou ztrátou totiž bývá menstruační krvácení, jak už vyplynulo i z mojí zkušenosti s vynecháním menstruace.

  • Když se mi menstruace po roce vrátila, věděla jsem, že z nejhoršího jsem naštěstí venku. 

Uvádí se, že až 30 % žen ve fertilním věku trpí anémií nebo alespoň nedostatkem železa. Proto jedním z řešením může být doplňování železa běžnou stravou, případně pak (po dohodě s lékařem) i potravními doplňky. U těch ale doporučuji, aby železo bylo v tzv. organické formě (typicky to je fumarát železnatý, případně glukonan železnatý) - organicky vázané železo se lépe vstřebává než anorganické. 

  • Aktuálně znám takové dva doplňky, které obsahují fumarát (někdy fumaran) železnatý. Z lékarny je to Acidofolan a od firmy Nutrilite Iron Folic Plus (pokud byste potřebovaly, můžu vám Iron Folic Plus objednat i za nižší cenu).

Strava při nedostatku železa a anémii

Rad na stravování při anémii a nedostatku železa existuje hodně, ale obecně se doporučuje dostatek zeleniny, ovoce, oříšků, semínek a také červeného masavajíček, které je potřeba proložit třeba i vnitřnostmirybami. Prostě a jednoduše to znamená pestrou stravou. 

Nejčastěji se s touto souvislostí zmiňují tyto potraviny, které obsahují vyšší množství železa:

  • dýňová semínka olej z nich (i další semínka, ořechy a oleje) - výhodou je, že obsahují i rostlinném omega-3 mastné kyseliny
  • kopřiva - z té je možné připravit "železitý" čaj
  • červená řepa, kapusta, brokolice, řeřicha (některé však obsahují i látky, které mohou paradoxně snižovat vstřebavatelnost železa)
  • ovoce - višně, hroznové víno, meruňky (včetně sušených), borůvky, ostružiny
  • maso (včetně rybího, největší množství ale obsahuje tmavé maso), vnitřnosti, mléčné výrobky (kysané a tvrdé sýry)
  • luštěniny (i ty ovšem obsahují látky snižující vstřebavatelnost železa)

Tady najdete recept na "železitý" čaj z kopřivy, kontryhelu a jahodníkových listů + železité víno a další recepty, a také tip, jak užívat dýňový olej (prý po dobu 14 dní 3× denně 1 lžičku dýňového oleje, poté 1× denně 1 lžičku) při nedostatku železa:

 

Při problémech s nedostatkem železa v krvi a snahou doplňovat železo z jídla (případně i z potravních doplňků) je potřeba si ohlídat, abyste k "železitým" potravinám nepily kávu a černý čaj nebo nejedly současně další potraviny, které jeho absorpci snižují. Patří sem i potraviny s vysokým obsahem vápníku, případně potravní doplňky s obsahem vápníku.

  • Nejvíce snižují absorpci železa právě černý čaj a káva.
  • Mezi další jídlo, které se může podílet na nižším vstřebávání železa z potravy, patří některé mléčné výrobky, celozrnné cereálie, potraviny obsahující taniny (grep, kukuřice, čirok) a potraviny bohaté na lepek/gluten (těstoviny, výrobky z pšenice, ale i látky podobné glutenu v ječmeni, žitě a ovsu), fytáty nebo kyselinu fytinovou (hnědá rýže, celozrnné pšeničné produkty) a kyselinu šťavelovou (arašídy, petržel, čokoláda). Například ale čokoláda zase energii může dodávat. ;)

Vstřebatelnost železa naopak zvyšuje vitamín C, takže rakytník, šťáva z kysaného zelí, ovocné džusy a ovoce s vysokým obsahem vitamínu C (rybíz, citrón, šípky).

A ještě pár rad z tohoto článku:

  • Ze syrové zeleniny je využitelnost železa nižší než po krátkém vaření nebo dušení. Když zkonzumujete syrovou brokolici, využije se o 25% méně železa, než kdybyste si ji uvařili.
  • Ovoce je lepší konzumovat syrové než uvařené, kromě broskví.
  • Železo se využije lépe z opražených ořechů a z naklíčených semen.
  • Na přípravu kynutého těsta je vhodnější použít celozrnnou mouku.
  • Kyselé přísady pomáhají, aby železo bylo lépe v těle využito, někdy až o 4 až 5-krát. Kyselé produkty využívejte nejen při anémii, ale i na snižování glykemického indexu (GI) sacharidových potravin.
  • Luštěniny je třeba namočit, pak bude využitelnost železa, ale i stravitelnost potraviny lepší.
  • Ovesné vločky mají nižší GI a jsou zdrojem železa. Uvědomte si však, že pokud je uvaříte, využitelnost železa bude lepší, než když je jen namočíte do mléka nebo vody. Na druhé straně vařené vločky mají vyšší GI a tím pádem vám více zvýší glykémii.

Jak přistupovat k únavě, nejen z pohledu jídla

Pokud si do Google zadáte heslo "strava při únavě", vyjede vám hodně odkazů a článků. Některé mi přijdou až takové "tytyty, tys to nechal(a) zajít až tak daleko". Píše se v nich, jak je únava způsobena celkovým přístupem k životu a jídlu, konzumací průmyslově zpracovaných potravin i třeba nespokojeností s prací.

Souhlasím, že každý jeden dílek špatně položený do skládačky celkové kondice hraje roli, ale netřeba se vinit za svůj zdravotní stav, problémy v práci nebo cokoliv jiného. Každý z nás má podle mého tady na světě jakýsi životní úkol a třeba jednou zjistíte, že právě únava byl stav, který vás nakopnul k mnohem lepšímu prožívání života a novým věcem.

Jen se z ní holt strašlivě těžko vystupuje a někdy už ani cílený odpočinek nepomáhá, protože tělo i duše už jsou tááák vyčerpané, že už nemají sílu ve volných chvílích regenerovat.

Po malých krůčcích a postupně

Věřte mi, že to ale po malých krůčcích jde a doufám, že už teď jste si odsud odnesly spoustu tipů a podstatných informací a některé už zvládáte zařadit i do každodenního životě. 

A nezapomeňte na moje oblíbené tvrzení (bylo zmíněné v mém e-booku Jak jsem se uzdravila z nemocí a bolestí - tady je e-book už v aktualizované podobě):

➢ Po pár krůčcích směrem nahoru přijdou dost často dva tři dolů. Ale důležité je, že ve výsledku jsme v plusu. Postupně se dostaneme o kus dál, než jsme byli na začátku, ale ta cesta prostě nikdy nekončí. Jedině smrtí.

➢ Je důležité si někdy chvilku, jindy déle, dopřát oddech. Ať už v seberozvoji, zdravé stravě nebo touze být spokojený a šťastný. Ono i to spadnutí na dno má svoje výhody. Hlouběji už to nejde a pak se můžeme odrazit směrem nahoru. Dovolme si odpočinek nebo i ty dva tři krůčky dolů.

Jídlo při únavě

Při únavě je zásadní jíst co nejvíc základních potravin, ze kterých si připravíte různá výživově kvalitní jídla. Podstatná je ta energie, se kterou si takové jídlo připravujete nebo je jíte.

Takže raději jezte taková jídla, která si s radostí užijete, než za každou cenu "ta nejzdravější". Ani nemusíte nutně doma vařit, pokud máte dostatek peněz a poblíž restauraci, kde se cítíte dobře a víte, že i tam se vaří s láskou. A když si občas s láskou dopřejete i jiná jídla (hotovky, polotovary), nevyčítejte si to. 

Z potravin, které prý na únavu zabírají, jsou mnohé i ty, které jsou doporučované i při nedostatku železa:

  • ovesné vločky
  • mandle
  • brokolice
  • čočka
  • naklíčená semínka
  • sezamová a slunečnicová semínka
  • banány
  • vejce
  • černý čaj a káva (kvůli kofeinu - v rozumné míře opravdu pomáhá)
  • jogurty
  • čokoláda

Detaily a proč prý zabírají taky na únavu najdete pro změnu v tomto článku:

 

 

Rozcestník celého programu najdete tady.