Šťavnatá vepřová pečeně aneb dny s Kuchařkou pro dceru

Před dvěma lety jsem se s nadšením vrhla do kuchařské výzvy blogerky Jany Florentýny Zatloukalové alias Kuchařky pro dceru. Letos si celou výzvu opakuji a od mnoha přátel vím, že mnohé výzvové úkoly inspirují i je. Proto mám dnes pro vás dva tipy:

  1. Mé plnění úkolů můžete sledovat na Facebooku Tělo a duše v harmonii – Vědomá výživa a jako veřejné fotky i na mém soukromém profilu tady.
  2. Anebo vyzkoušejte recept na šťavnatou vepřovou pečeni, který jsem tvořila při tzv. finále Výzvy 2015.

Dobrodružství s vepřovou pečení

Trénink, ač jsem to tehdy nevěděla, jsem s vepřovou pečení podle receptu od Florentýny absolvovala o letních prázdninách 2015. To už jsem plnila úkoly výzvy a moje maminka na základě toho začala pročítat stránky Kuchařky pro dceru a seznamovat se s jejími recepty i články.

Takže jsme se o prázdninách při naší návštěvě u rodičů rozhodly (já a maminka) upéci pro celou rodinu opravdu šťavnatou pečeni. A že to bylo dobrodružné, to se musí nechat. Poté, co jsme pečeni daly do trouby, přišel ze zahrady tatínek s tím, že ho štípla včela. Během několika minut začal i přes okamžité užití léků (které má pro tento případ přes léto stále u sebe) upadat do bezvědomí.

A tak jsme zavolaly záchranku a na pečení jsme téměř zapomněly. Naštěstí to vše dobře dopadlo pro maso v troubě i pro tatínka. Tatínka odvezli pro jistotu do nemocnice a maso zůstalo šťavnaté a chutné i přes to, že jsme k němu nedokončily šťávu. Oběd jsme snědli všichni s chutí a se vzpomínkou na tatínka, co asi jí v nemocnici on. Po pár hodinách volal, že dostal instatní vývar a rohlík.

Konec dobrý, všechno dobré – kousek pečeně pro něj zůstal a tak si na ní pochutnal i on poté, co ho propustili druhý den z nemocnice. Pečeni jsem od té doby už pekla několikrát, vždy podle tohoto receptu od Florentýny a vždy se povedla. Dnes pro vás sdílím recept, který jsem podle jejich instrukcí pro finále výzvy připravila i pro vás.

Vše si můžete upravit pro vlastní potřeby a případně si i některé kroky zjednodušit, protože v tomto receptu je snaha splnit co nejvíce úkolů, které pro finále byly nastaveny :-)

Co potřebujeme (pro 2 osoby):

DSC_1122

Část použitých surovin – 9 z 10 zadaných v posledním úkolu Výzvy

Základní suroviny:
Vepřové maso s kostí (cca 700 g)

1 velká cibule nebo 2 středně velké

150 g slaniny nebo špeku

1 lžíce sádla

1 lžíce oleje (na omaštění kostí)

Sůl a celý kmín

Suroviny na švestkovo-jablečný přeliv:

Výpek z masa (včetně cibule a špeku)

2 lžíce másla

2 lžíce hladké mouky

15 čerstvých (vypeckovaných) nebo sušených švestek

1 oloupané jablko

5 vlašských ořechů

Sůl

Třtinový cukr (možno použít bílý) na dochucení

Balzamikový ocet (množství jen pro dochucení)

1 lžíce másla na zjemnění chuti omáčky

Suroviny na přílohy:

Brambory vařené ve slupce s tymiánovým máslem

4-5 středních brambor (1 brambor = cca 100 g)

2 lžíce másla

Tymián (čerstvý nebo sušený)

Zeleninové hranolky (množství zeleniny si zvolte podle vlastní chuti a hladu)

Mrkev (cca 50 g nebo 2 středně velké mrkve)

Celer (cca 50 g)

Cuketa (cca 100 g)

5 lžic oleje (na osmažení zeleninových hranolek – množství uzpůsobte podle velikosti vaší pánve)

 

Příprava a pečení masa podle receptu na pečeni od Kuchařka pro dceru (pokud nemáte kosti, můžete péci i bez kostí od bodu 3):

  1. Maso omyjte studenou vodou a osušte papírovou utěrkou. Poté odstraňte (nožem nebo nůžkami) kosti, které zpracujete jako první.
  2. DSC_1133Rozehřejte si troubu na 220°C. Kosti promíchejte se špetkou soli a lžící oleje. Dejte je na pekáček tak, aby se nedotýkaly a vložte i s pekáčkem do rozehřáté trouby. Kosti pečte přibližně 20 minut.
  3. V průběhu pečení kostí si nachystejte cibuli a špek (to je hlavní obměna oproti receptu Kuchařky). Já volím špek s co největším množství masa. Cibuli rozkrojte na poloviny a pak nakrájejte na půlměsíčky. Špek nachystejte na kostičky.
  4. Pokud má maso tukovou vrstvu, nařízněte ji zhruba v centimetrových odstupech. Poté maso svažte do válečku potravinářským provázkem a potřete sádlem. Váleček kolem dokola lehce osolte a okmínujte.
  5. Rozpalte zprudka pánev, na kterou dejte maso. Žár plotýnky poté trošku ztlumte a postupně opečte maso podél celého obvodu válečku dozlatova. Takto upravené maso dejte stranou a na pánvi osmahněte cibuli společně s kostičkami špeku nebo slaniny. Nemusíte přidávat žádný tuk, protože špek spolu s cibulí pustí dostatek tuku i šťávy. Smažení ukončete ve chvíli, kdy cibule bude lehce zhnědlá.
  6. DSC_1143Směs cibule a špeku dejte k upečeným kostem do pekáčku a to tak, abyste na vrstvu tvořené touto směsí a kostí mohli položit váleček masa (pokud nemáte kosti, dbejte, aby vaše pečeně ležela na vrstvě cibule). Přidejte do pekáčku i sklenku vlažné nebo teplé vody, ale tak, aby se voda nedostala přímo k masu a neporušila podklad, na kterém leží maso.
  7. Před samotným vložením pekáčku se všemi surovinami včetně masa trochu vyvětrejte troubu (aby nezůstala rozehřátá na 220 stupňů) a nastavte troubu na 120 stupňů. Než se trouba vytemperuje na požadovanou teplotu, maso již v ní může být.
  8. Maso pečte 40 minut při 120 stupních. V průběhu pečení si můžete uvařit brambory ve slupce a nakrájet si zeleninu.
  9. Po upečení dejte maso na talířek a nechte ho ve vypnuté (ale zavřené) troubě. Pokud se Vám uvolní z masa troška šťávy, můžete ji pak dát do omáčky.
  10. Kosti vyhoďte (mně zbylo na kostech hodně masa, takže jako milovnice “okousávání” kostí jsem pečené maso na kostech snědla :-)) a šťávu (výpek) a cibuli se špekem zpracujte do švestkové omáčky.

Příprava švestkovo-jablečného přelivu/omáčky:

  1. Přichystejte si hrnec, do kterého dejte rozehřát dvě lžíce másla. Rozehřáté máslo zasypte dvěma lžícemi hladké mouky a mouku rozmíchávejte metličkou. Stále míchejte až do doby, kdy začne mouka získávat zlatou barvu. Jíška vzhledem k výsledné barvě omáčky může postupně získat až tmavě zlatavou barvu, ale nesmí se připálit. Stálým mícháním zabráníte připálení jíšky.DSC_1148
  2. Postupně vmíchejte i tuk z pekáčku. Po přimíchání tuku dejte do hrnce upečenou cibuli, špek a vodu. Voda může být vlažná až teplá a dejte jí tolik, abyste si omáčku upravili na vámi požadovanou hustotu. Vodu můžete ale přidat také i při dokončování omáčky. Pokud budete podávat omáčku jako přeliv, můžete nechat konzistenci hustší.
  3. Za stálého míchání přiveďte omáčku k varu a přidejte rozpůlené švestky a nakrájené jablko (bez jádřince a slupky). Ztlumte žár plotny a vařte 15 minut. Občas promíchejte. V průběhu vaření si můžete osmažit zeleninové hranolky.
  4. DSC_1150Provařené ovoce v omáčce rozmixujte ponorným mixérem.
  5. Rozmixovanou omáčku ještě přeceďte a chuť zjemněte lžící másla.
  6. 5. Do téměř hotové omáčky přidejte nahrubo rozdrcené vlašské ořechy a 5 minut omáčku s ořechy povařte. DSC_1163
  7. 6. Konečnou chuť omáčky můžete doladit přidáním soli, třtinového cukru nebo balzamikového octa. Dávkování podle vlastního uvážení.                                  Pokud připravujete omáčku ze sušených švestek, pravděpodobně nebudete potřebovat přidávat cukr. Výsledná chuť omáčky by měla být příjemně sladkokyselá.

Příprava příloh a finální úprava:

  1. Přílohy jsem připravila dvě, ale vy můžete jednu z nich vynechat anebo můžete přílohu úplně vyměnit. Brambory si uvařte v průběhu pečení masa. Zeleninu si také můžete nakrájet při pečení, ale samotnou přípravu zeleninových hranolek si nechte na dobu, kdy vaříte omáčku.
  2. DSC_1146Brambory omyjte, ale neloupejte. Dejte vodu vařit a do vařící vody vložte omyté brambory. Vařte je 20-30 minut. Měkkost ověřte píchnutím vidličky do vařených brambor. Pokud vidlička půjde lehce píchnout až téměř do středu brambory, tak hrnec s bramborami odstavte a vodu slijte. Brambory můžete nechat v zakrytém hrnci a oloupat je až těsně před servírováním.
  3.  Zeleninu nakrájejte do tvaru hranolek. Rozehřejte si na pánvi olej a do rozehřátého oleje dejte zeleninu. Hranolky smažte do změknutí a lehkého zhnědnutí. Hranolky dejte na malý talířek nebo je můžete dát do papírového kornoutku jako já v rámci plnění jednoho úkonu ve finálové výzvě.
  4. Máslo rozehřejte v malém kastrůlku a dejte do něj trošku tymiánu. Díky teplu přejde vůně tymiánu i do rozehřátého másla. Brambory oloupejte, dejte na talíř a polijte tymiánovým máslem.
  5. Vyndejte maso z trouby, odstraňte provázek a nakrájejte na slabé plátky. Plátky naservírujte na talíř a přelijte hotovou švestkovo-jablečnou omáčku. DSC_1172                                                             Dobrou chuť!

 

Veronika Hanzlíková
Jsem mladá žena, ale zažila jsem ve svém životě už mnoho bolesti. Po stránce fyzické i psychické. To mě dovedlo k tomu, že pomáhám ostatním nejen v oblasti výživy a toho, co jíst, ale i v oblasti zdravotní prevence. Důležitou kapitolou mé práce je podpora ostatních, kteří mají zažívací obtíže. Především střevním záněty. Učím nás všechny, včetně sama sebe, jak žít a jíst kvalitně v nejrůznějších obdobích života. Jsem autorkou dvou elektronických knih: - 10 klíčů k tajemství potravin>> - 21 příběhů českých superpotravin>> Pro čtenáře z řad osob se střevními záněty jsem připravila příručku a videokurz: - Ulcerózní kolitida a Crohnova choroba - jak žít a jíst kvalitně>> Věnuji se také celostnímu poradenství pro zdravotní prevenci a výživu. Více o mně si přečtěte zde>>
Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *