Sedmikrásky nejsou obyčejné chudobky

Už jste ochutnali sedmikrásky? Ne? Utíkejte k někomu na zahrádku nebo na čisté stráně daleko od silnic a procházkových tras pejskařů a dejte si hrstičku kvítků, které přináší nejen jaro, ale prý i štěstí. Uděláte pro sebe mnoho dobrého.

Nejen, že dostanete od sedmikrásek nálož tříslovin, minerálních látek (především hořčíku) a vitamínu C, ale také se zvednete od počítače nebo z gauče. Každý krok navíc se prostě počítá :-)

Sedmikrásky někdy nazýváme husími kvítky nebo chudobkami, ale čert, aby odhalil, odkud tyto názvy pochází.

Možná byly sedmikrásky stravou hus, které naši předci pásli na stráních i loukách. Husy a sedmikrásky byly prostě ledaskde. A třeba sedmikrásky nosily našim předkům nejen štěstí, ale odháněly i chudobu.

Bellis perennis

Tak takový název nesou sedmikrásky v latině. Jak daleko sahá historie používání sedmikrásek do dob, kdy byla latina používaný jazyk, se mi nepodařilo zjistit. Ale objevila jsem, že v lidové medicíně se tradují jako bylinka na dýchací cesty i pro pročištění močových cest a ledvin.

  • Sedmikrásky mají močopudné účinky.
  • Sirupy a nálevy z nich ulevují i při kašli.

Mohou se:

  • jíst syrové jako jarní až podzimní potravina (jsou téměř celoroční) – třeba jen tak na chuť nebo do salátů (včetně listů).
  • zpracovávat do nálevů (čajů) či sirupů – pro tipy zavítejte na stránky bylinkářky Lindy Mahelové. Linda například doporučuje si z nich vyrobit i pěstící olej na pleť.
  • nasekat na drobno a spolu s jinými bylinkami si vyrobit bylinkové máslo nebo tvaroh.
  • použít na ozdobu zmrzlin, ale třeba i dortů (sedmikrásky potřete bílkem a posypejte trochou moučkového cukru nebo je nechte v jejich přírodní podobě).

 Když sedmikrásky mluví

Sedmikrásky “mluví” řečí jara, naděje a života – s prvními slunečními paprsky na konci zimy už se klubou na svět. Mluví také řečí slunce, houževnatosti a síly. Kdo chce mít anglický trávník, nemá sedmikrásky rád. Dostanou se totiž téměř všude a rostou téměř celoročně. Přesto i na stránkách, jak se takových sedmikrásek zbavit naleznete zajímavé informace:

  • Květy sedmikrásek kvetou v průměru 12 – 15 dní, jsou proto bohatým zdrojem nektaru pro včelstva.
  • Květy sedmikrásek se chovají podobně jako květy slunečnic – otvírají se, když slunce svítí a také se za ním během dne otáčejí (heliotropismus).
  • Květy jsou odolné vůči mrazu až do -15 °C.

Sedmikrásky jsou prostě takovými minisluníčky, energetickou zásobárnou i čistící květinou. Navíc nemají prakticky žádné kontraindikace, pokud je nebudete jíst denně po hrstech. Ale to myslím, nehrozí :-)

Navíc jsem před pár dny zažila s těmito kouzelnými kvítky milé překvapení. Můj syn, který odmítá mnoho druhů jídla, se mnou snědl asi sedm sedmikrásek (takové šťastné číslo :-) ). Stále se totiž nachází v období odmítání nových potravin, jak už jsem si postěžovala v tomto článku. O to víc se raduji, že by se v jeho stravě mohlo blýskat na lepší časy.

Tak co, už vyrážíte na sběr?

Pokud stále ne, můžete se začíst do dalšího povídání o zajímavých potravin s názvem Když jídlo mluví aneb co prozradí (o) vaší duši. Také se těším, že do komentářů pod článek napíšete, jestli chudobky jíte nebo si z nich připravujete lidové “léky” :-)

Veronika Hanzlíková
Jsem mladá žena, ale zažila jsem ve svém životě už mnoho bolesti. Po stránce fyzické i psychické. To mě dovedlo k tomu, že pomáhám ostatním nejen v oblasti výživy a toho, co jíst, ale i v oblasti zdravotní prevence. Důležitou kapitolou mé práce je podpora ostatních, kteří mají zažívací obtíže. Především střevním záněty. Učím nás všechny, včetně sama sebe, jak žít a jíst kvalitně v nejrůznějších obdobích života. Jsem autorkou dvou elektronických knih: - 10 klíčů k tajemství potravin>> - 21 příběhů českých superpotravin>> Pro čtenáře z řad osob se střevními záněty jsem připravila příručku a videokurz: - Ulcerózní kolitida a Crohnova choroba - jak žít a jíst kvalitně>> Věnuji se také celostnímu poradenství pro zdravotní prevenci a výživu. Více o mně si přečtěte zde>>
Komentáře
  1. Eva napsal:

    Já nedám dopustit na sedmikráskový med – výborně dochutí bylinkové čaje (např. meduňkový) nebo ranní vločkovou kaši :)

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *