Už jste ochutnali sedmikrásky? Ne? Utíkejte k někomu na zahrádku nebo na čisté stráně daleko od silnic a procházkových tras pejskařů a dejte si hrstičku kvítků, které přináší nejen jaro, ale prý i štěstí. Uděláte pro sebe mnoho dobrého.
Nejen, že dostanete od sedmikrásek nálož tříslovin, minerálních látek (především hořčíku) a vitamínu C, ale také se zvednete od počítače nebo z gauče. Každý krok navíc se prostě počítá :-)
Sedmikrásky někdy nazýváme husími kvítky nebo chudobkami, ale čert, aby odhalil, odkud tyto názvy pochází.
Možná byly sedmikrásky stravou hus, které naši předci pásli na stráních i loukách. Husy a sedmikrásky byly prostě ledaskde. A třeba sedmikrásky nosily našim předkům nejen štěstí, ale odháněly i chudobu.
Tak takový název nesou sedmikrásky v latině. Jak daleko sahá historie používání sedmikrásek do dob, kdy byla latina používaný jazyk, se mi nepodařilo zjistit. Ale objevila jsem, že v lidové medicíně se tradují jako bylinka na dýchací cesty i pro pročištění močových cest a ledvin.
Mohou se:
Sedmikrásky “mluví” řečí jara, naděje a života – s prvními slunečními paprsky na konci zimy už se klubou na svět. Mluví také řečí slunce, houževnatosti a síly. Kdo chce mít anglický trávník, nemá sedmikrásky rád. Dostanou se totiž téměř všude a rostou téměř celoročně. Přesto i na stránkách, jak se takových sedmikrásek zbavit naleznete zajímavé informace:
Jsou prostě takovými minisluníčky, energetickou zásobárnou i čistící květinou. Navíc nemají prakticky žádné kontraindikace, pokud je nebudete jíst denně po hrstech. Ale to myslím, nehrozí :-)
Navíc jsou sedmikrásky jedinou bylinou, kterou je můj syn ochotný sníst, jinak převážně vyrůstá na vývarech, kaších, jogurtech, suchém pečivu, suchých těstovinách a rýži. Každé zpestření jídelníčku se prostě v jeho jídelníčku počítá ;-)
Pokud stále ne, pořiďte si hned teď milé čtení v podobě knížky Příběhy českých superpotravin s podtitulem “když jídlo mluví” pro takové potraviny jako je třeba med, česnek, maliny, borůvky, dýně, houby, ale třeba i ocet, brokolici, kysané zelí, sádlo nebo šípky.
Já nedám dopustit na sedmikráskový med – výborně dochutí bylinkové čaje (např. meduňkový) nebo ranní vločkovou kaši :)
Jééé, ten jsem nikdy neměla. To se dá koupit ve zdravé výživě nebo maceruješ sedmikrásky v medu?