PRÁVĚ TEĎ KNIHA V PŘEDPRODEJI

Nejspíš sami dobře víte, že k tomu, abyste jedli zdravě nepotřebujete jíst bez lepku, bez cukru a dalších trendů. Někdy ale přece jen zapochybujete, jestli ten voňavý a křupavý rohlík, který si s chutí občas dáte vy nebo ho koupíte svému dítěti, vám neublíží?

Mám pro vás dobrou zprávu..., abyste jedli rozumně a zdravě neznamená nutně jíst bez lepku a cukru. I když i takové "diety" jsou někdy potřeba.

Většině z nás ale stačí jíst bez extrémů a se selským rozumem. A taky jíst a vařit ze základních a místních potravin...


Asi budete se mnou souhlasit, že přes všechna ta chia semínka, goji, quinoy a jiné, zapomínáme na naše české a slovenské potraviny, které se taky mohou honosit přezdívkou superpotraviny...

... přitom jsou levnější a často si je můžeme vypěstovat sami doma, na svých zahrádkách nebo si pro ně zajít do lesa či k farmářům.

Proto jsem pro vás připravila knížku, která vás zábavně, čtivě a hlavně s laskavostí a selským rozumem provede přirozenou stravou z našich končin, a také českými a slovenskými superpotravinami jako jsou med, česnek, celer, rakytník, sádlo, máslo, cibule, rybíz, borůvky...

Zábavně a mile, protože se při čtení zasmějete, nebo se vrátíte do dětství k vůni babiččiných buchet a kakaa od maminky.

Čtivě tak, že informace a tipy z knížky si snadno zapamatujete.

Recepty z knížky navíc budete používat nejen ve svojí kuchyni, ale i jako základ svojí domácí přírodní lékárničky.

Autorka knihy

Jsem Veronika.

Napsala jsem pro vás svěží a milé příběhy o potravinách, jídle a životě.

  • Mám sice vystudovanou biochemii a potravinářství, a jsem výživová poradkyně akreditovaná MŠMT, ale dokážu vám ty informace podat tak, abyste tomu rozuměli.
  • Víc než o živinách, vitamínech a minerálech, píšu o lidové moudrosti a medicíně, která umí podpořit naše zdraví za pomoci obyčejných a lokálních potravin.
  • V knize vám ukážu, jak můžete jednoduše a snadno jíst s rozumem a bez zbytečných stravovacích omezení.

Proč jíst potraviny, které přeletěly přes půlku zeměkoule,
když máme i u nás hotové poklady?

  • Žijeme ve střední Evropě a máme tu spoustu skvělých potravin, které jsou rozhodně superpotravinami.
  • Je škoda utrácet za drahé a cizokrajné superpotraviny, když levněji a jednoduše můžeme použít ty naše, a vařit z nich skvělá jídla pro sebe, své děti a blízké.
  • Z mnoha našich superpotravin si navíc připravíme i skvělé přírodní prostředky na podporu zdraví. I takové recepty lidové medicíny najdete v knize.

Příběhy českých superpotravin, kniha nejen s recepty,
je právě teď v předprodeji.

Pořiďte si ji za parádní cenu 399 Kč (s poštou) nejpozději do 10.6. 
Předpokládaná cena knihy v běžném prodeji bude 550 Kč.

Knížka k vám, ještě horká z tiskárny, dorazí nejpozději v září 2019.

Co v knize najdete?

  • Třeba brokolici, dýně, borůvky, rajčata, houby a slaďoučké hrušky. A mnoho dalších superpotravin.
  • Recepty na puding s rakytníkovým přelivem, česnekovou pastu, šípkový ocet, tatarák z červené řepy, ale i pečenou kachnu s kysaným zelím.
  • Příběhy a taky jeden o tom, jak jsem si kvůli fotbalu a vlašským ořechům rozbila nos nebo...
  • .... proč bůček, slivovice a uzené mohou být také superpotraviny.

Kniha má 2 části:

První část

Popisuje celkový pohled na stravu podle ročních období a jak jíst zdravě a smysluplně i bez nejrůznějších diet a moderních trendů. Taky vám ukáže, jak a proč se inspirovat v naší stravě i principy tradiční čínské medicíny nebo ajurvédy. 

Ze všech pohledů jsem v této části vytáhla to nejlepší pro nás a naše české prostředí.

V druhé části najdete:

  • 25 nejlepších českých a slovenských superpotravin,
  • informace, jaké živiny, vitamíny a minerály v dané superpotravině najdete,
  • jak nám konkrétní superpotravina může pomoci, ale na co si u nich dát i pozor,
  • inspiraci a recepty, jak zařadit právě tuhle superpotravinu do svého jídelníčku,
  • a také...

... každá superpotravina má navíc u sebe povídání
"KDYŽ JÍDLO MLUVÍ". 

Co je "KDYŽ JÍDLO MLUVÍ"?

Dlouho jsem přemýšlela, jak psát o potravinách zdravě, vědomě a hravě, jak jsem si kdysi napsala na svůj blog. Jednou jsem si tak povídala se svojí kamarádkou, vědmou Evou Pitnerovou, jak předat své znalosti, aniž bych vás převálcovala potřebou sdělit vše, co vím, naráz, a hlavně svojí odborností.

Chtěla jsem, abyste i vy věděli, jaké potraviny prospívají a v čem si u nich někdy naopak dát bacha – ale přitom aby vás to bavilo. Protože… většina z nás (včetně mé maličkosti) nepotřebuje ve svém volném čase číst odborné texty a učit se je nazpaměť. Zvlášť když nás čtení může bavit, dovolí nám zasnít se nebo skrze písmenka užít nějaké to dobrodružství. 

A právě tak vznikly první texty na blog pod názvem "KDYŽ JÍDLO MLUVÍ" - hravé, barevné, někdy alternativní, ale hlavně neobvyklé pohledy na potraviny a jídlo, díky kterým pochopíte, proč některou potravinu máte rádi a jiná vám nevoní.

Kniha Příběhy českých superpotravin v číslech:

  • 4 kapitoly o vědomé výživě a stravě bez extrémů, se selským rozumem a z našich místních zdrojů.
  • Naše nejlepší superpotraviny pro 5 ročních období (Fakt jako 5? Fakt jako. Vysvětlení najdete v knížce).
  • 5 kapitol o vhodné stravě v průběhu celého roku.
  • Informace a představení víc než 25 českých a slovenských superpotravin a jejich příběhů.
  • Víc než 25krát informace a tipy z lidové a tradiční čínské medicíny, které doplňují pohled na výživu podle ročních období i našich předků.
  • 25 neobvyklých pohledů na potraviny v podobě "KDYŽ JÍDLO MLUVÍ" aneb i potraviny mají svoji řeč.
  • Nejméně 50 receptů nebo tipů, jak naše superpotraviny použít u sebe v kuchyni nebo jako přírodní prostředek na podporu zdraví.

Co říkají první čtenáři rukopisu...

Upřímně... je to naprostá bomba! Nikdy jsem nečetla tak čtivou knihu o potravinách! Veronika má dar sdělit informace poutavě, a tak jsem měla za dva dny přečteno. Nečekejte žádnou nudnou příručku o tom, kolik která potravina obsahuje vitamínů, ale připravte se na krásné příběhy, inspirace a zkušenosti, které Veronika za celý život nasbírala.

Veronika dokáže potravinám naslouchat a vycítit, co nám třeba rajčata chtějí sdělit a jak nám může jejich konzumace pomoci. Tato kniha by rozhodně neměla chybět v žádné kuchyni.

Martina DoubkováAutorka projektu Jóga Doma, www.martinadoubkova.cz

Děkuji za knížku. Tolik mě to zaujalo, že jsem s rodinnými přestávkami celý den četla. Veronika píše tak lehce a děj krásně plyne, že se to čte jedna báseň.

Dočetla jsem k podzimu a pak dostala takovou chuť na opečené hrušky se skořicí, o kterých Veronika píše, že jsem se hned musela pustit do vaření. Ještě teď se olizuji při myšlence na tu dobrotu - hrušky na másle a skořici jsou přesně to, co mi teď v zimě povzneslo náladu a zahřálo.

Iva JančíkováEkonomka a podporovatelka regionálních potravin, www.farmyliberecka.cz

Dýchla na mě vůně mého dětství a všech ročních období. Je to způsobem jakým Veronika „vypráví“ a i tím, že popisuje potraviny, které jsou naše a vlastně spoluvytváří domov.

Úplně mimochodem a s lehkostí mě „přinutila“ koupit si dnes lněné semínko a pustit se do přípravy dlouho odkládané kvašené zeleniny. I když si myslíte, že naše „superpotraviny“ znáte jako své boty, věřte mi, mají vás čím překvapit. Doporučuji všem, které zajímá, co jí a jsou zastánci českých a slovenských potravin.

Erik PalkoFyzioterapeut, www.erik-palko.cz

Na trhu jsou spousty kuchařek a teorií o výživě, ale na knize se mi líbí lehkost a vtip, se kterým Veronika předkládá i hodně zajímavé a komplexní informace. Já mám ráda východní filozofii, praktikuji Reiki, nahlédla jsem i na makrobiotiku a dávám Veronice plně za pravdu, že si každý musí tu svou misku naplnit sám podle sebe. Nic není dogma, jak taky píše ve své báječné knížce.

Doporučuji všem, kterým není jedno, čím krmí své tělo a někdy i svoji duši.

Jana Juříčková Konstruktérka

Máte dotaz? Něco vám není jasné? Napište mi na info@veronikahanzlikova.cz. Jsem tu pro vás.