BLOG

Jak vyléčit “tvořivá” traumata ze škol a školek a podpořit svůj potenciál

“Tý jo, to je hustý.” “Já to snad nedám.” Takové nebo podobné hlášky padaly na živé akci Kurzů pro radost. I já jsem stála u malířského stojanu a dumala, co nám o perspektivě říkala naše učitelka výtvarky na gymplu. “Tak to asi fakt nedám,” šlo mi hlavou. “Ale přece to nevzdám.” A tak jsem svůj první obraz olejem nakreslila. Ve srovnání s ostatními...

Celý článek

Vařím nerada… ale vařím s láskou

Ráda bych se k něčemu přiznala… Vařím nerada. Ano, je to tak. Věnuji se výživě a předávání znalostí o potravinách, ale vaření není mojí nejoblíbenější činností. Prostě nepotřebuji vařením trávit svůj volný čas, nepročítám si weby s recepty, ani kuchařky. Když ale vařím, vařím s láskou a řekla bych, že i velmi dobře. Jaký je v tom rozdíl? Ráda uvařím pro sebe i své...

Celý článek

Špargl, chřest nebo božská mana?

Umíte se s touto báječnou zeleninou popasovat a uvařit třeba polévku? Znáte rozdíl mezi zeleným a bílým chřestem a víte, jak působí na zdraví? Objevte kouzlu zeleniny, které se také říká špargl. Na Slovensku špargľa. Superpotravina Rakousko-Uherska Víte, že za dřívějších časů jsme byli evropskou chřestovou velmocí? Já to taky nevěděla. Ale chodila jsem na gympl do Ivančic. Města známého díky herci Menšíkovi a taky...

Celý článek

Med jako elixír mládí? Tisíce let zkušeností to potvrzují

Tajně se vkradete do spíže. Zatím ho vidíte jen koutkem oka. Ještě jednou se ohlídnete, jestli vás nikdo nevidí a … už noříte lžičku do medu. Mňam. Za tenhle hřích to prostě stojí. Pro někoho je to hřích nebo dokonce zapovězená potravina. Například pro vegany nebo ty, co se stravují “nízkosacharidově”. Pro někoho je to ale zlatavá dobrota až...

Celý článek

Cítím se zahlcená. Máte to stejně?

Před pár dny jsem svým čtenářům psala. O tom, jak se bojím, jak zvládneme celorepublikovou karanténu. O zrušených přednáškách v Ostravě a Rožnově pod Radhoštěm. I o tom, jak chci točit videa, jak tohle všechno ustát. Haha. Jak jsem se mýlila. Video jsem nenatočila ani jedno a naopak se cítím zahlcená. V prvních dnech celorepublikové karantény jsem stejně jako mnoho z vás bojovala...

Celý článek
Česnek jako superpotravina zacharňující života, ne ale při koronaviru (Covid-19).

Česnek jako superpotravina zachraňující životy

Česnek. Rádoby banální potravina. Žlučníkáři se asi chytnou za pravé podžebří při představě česnekových orgií. Jiní zase začnou účinky česneku vychvalovat do nebe. Můj muž zase lehce zlomyslně (ale s úctou) dráždí svoji tchyni tím, že si při víkendové návštěvě dělá míchaná vajíčka s česnekem, anebo už dva dny před naší návštěvou u rodičů avizuje, že má chuť na topinky. Proč? Jeho tchyně...

Celý článek

Božské domácí koblížky (včetně receptu)

“Dala bych si domácí koblížky,” říkám svému muži. “Úplně se mi sbíhají sliny při představě sladkých plněných koblížků.” “Mně taky, tak zajedeme k našim. Mamka je dělá každý rok.” Odpovídá mi. A tak jsme vyrazili. Byla sobota, den před ostatky neboli fašankem. Těšila jsem se na masopustní koblížky svojí tchyně. Jenže byla nemocná. Co teď? Mám ráda...

Celý článek

5 věcí, díky kterým se budete cítit líp než kdy dřív

Stojím nahoře na svahu sjezdovky na Zadově a dívám se z kopce dolů. “Za pár dní mi je třicet sedm a a jsem na tom zdravotně, psychicky i fyzicky líp, než když mi bylo o deset let míň. To je prostě paráda,” říkám si. Čím to, že s blížící se čtyřicítkou jsem na tom líp? Je to jednoduché, ale byla to dlouhá cesta. Je v tom...

Celý článek

Bůh, kniha a nové háro

Plakala jsem bolestí a přemýšlela, co mi tohle všechno má říct. Cítila jsem, jak mi uniká nejen radost z Vánoc, ale i radost ze života. Zas a znovu. Kolikrát už jsem tohle prožila? Začala jsem hledat, co potřebuji ve svém životě změnit tentokrát. A uvědomila jsem si, že jsem moc pracovala. Na sobě, na svém zdraví i podnikání (ano, i psaní těchto stránek, blogu a e-knih je...

Celý článek

Zdeňka Klemšová z Ovocnářské unie Moravy a Slezska: “Česká konzumní jablka jsou vhodná i pro malé děti”

Když jsem připravovala knížku Příběhy českých superpotravin, objevila jsem ochrannou známku SISPO a název integrovaný systém pěstování ovoce. Vzpomněla jsem si tak na jednoho vinaře, který mi vysvětloval, že pěstuje víno právě tímto systémem a že díky tomu nemusí používat tolik postřiků a chemikálií při pěstování hroznového vína pro výrobu vína. Jenže jsem na to zapomněla a tenhle rozhovor si připomněla...

Celý článek