Dopřejte si báječné sushi z pohodlí domova

„Taková dobrota,“ říkám si v duchu. Sushi. Jídlo, které mým chuťovým buňkám navozuje pocit blaženosti. Stejně tak si ale ráda pochutnám na hovězím guláši nebo skvěle připravené svíčkové.

Ani chřestová polévka pro skutečný požitek není k zahození. ;) Jestli ale považuju nějaké jídlo za slavnostní, je to sushi. Ne svíčková nebo guláš, které si s přehledem uvařím k nedělnímu obědu.

Však jsem vydání knížky o českých superpotravinách a jídle oslavila paradoxně tímto cizokrajným jídlem. Fotku sushi večeře jsem tehdy dokonce sdílela na svém Instagramu a čekala, kdy se nad tím někdo pozastaví. A kupodivu nikdo nic.

Až po pár měsících si na to při jednom povídání vzpomněla kamarádka. Prý ji to v souvislosti s českými potravinami a jídlem příjemně pobavilo.

Miluji sushi

Dá se dokonce říct, že to byla láska na první pohled. Vlastně spíš kousnutí. Pamatuji si jako včera, jak jsem je ochutnala poprvé.

Byla jsem na kurzu pro výživové poradce a nebyla jsem jediná, kdo ještě neznal chuť sushi. A tak jsme si ho objednali a každý si dal dva nebo tři kousky. Tehdy stál jeden kousek snad 40 i víc korun. Psal se rok 2008.

Možná ještě neexistovaly slevové portály nebo jsem o nich nevěděla. Prostě sushi se tehdy nedalo pořídit za „pár kaček“ přes slevový voucher.

A ani teď není úplně levnou záležitostí.

Přitom se uvádí, že sushi bylo původně jídlo pro chudé

Jeho historie sahá do jižní a východní Asie, kde bylo od 7. století zakázáno jíst maso. Z náboženských a možná i ekonomických důvodů. Jediné, které bylo dovoleno, bylo rybí. To se nakládalo a konzervovalo i za pomoci rýže.

Ale až v 15. století zjistili, že tu rýži, do které se rybí maso nakládá, můžou jíst. Tehdy však klasické sushi, tak jak ho známe dnes, neexistovalo. Za jeho dnešní podobu můžou Japonci, kde se sushi začalo současným způsobem vyrábět ve dvacátých letech 19. století.

Domácí sushi

Sushi miluju natolik, že jsem se dokonce pustila i do jeho výroby. Někdy v roce 2014 jsem si dokonce pořídila výrobky a tzv. sushi set na jeho výrobu. Ze značkové restaurace i se skvělým návodem a opravdu kvalitními ingrediencemi.

Dělala jsem ho spolu se svým mužem a bylo opravdu jako od profíků. Byli jsme nadšení.

Proto jsme si za pár týdnů znovu koupili další suroviny na sushi v podobě sushi setu. Tentokrát od nejmenovaného německého obchodního řetězce. A byli jsme zklamaní. Kromě toho, že tam chyběl pořádný návod, ingredience nebyly tak kvalitní a chuť taková, na kterou jsme si stihli zvyknout.

Domácí výrobu už jsme od té doby nikdy nezopakovali. Zůstali jsme u sushi v restauracích nebo pořízených přes slevový voucher. Jenže teď se to změní. Na mém oblíbeném portálu s videokurzy totiž spustili nový online kurz Báječné sushi recepty pro každého. A já jsem nadšená.

Obsahuje přesně ty informace a postupy, které potřebuji vědět, abych se znovu pustila do domácího sushi a pochutnala si na něm stejně jako při prvním pokusu.

Báječné sushi recepty pro každého

Hned v úvodních videích zdarma zazní mnoho důležitých informací. Třeba jakou rýži a suroviny si pořídit, protože to fakt není jedno. Zazní tam ale především podstatné až téměř životně důležité informace k výrobě sushi. :)

Tedy takové, které prostě musíte znát, aby bylo i vaše sushi podobně skvělé jako z profi restaurací.

Šon Chung a Monika Brýdová a jejich báječný videokurz s postupy a recepty pro domácí výrobu sushi

Navíc mě Šon Chung a Monika Brýdová tak baví, že už jsem si sedla k počítači a objednala si suroviny.

Tenhle kurz kromě postupů na vaření rýže a výroby klasického maki sushi obsahuje i návod, jak připravit tzv. california sushi, nigiri sushi, sushi dort i vegetariánské nebo ovocné sushi.

A na to se těším, protože já ve svých dvou pokusech zvládla jen klasické maki s uzeným lososem nebo zeleninou.

Věděli jste, že až do roku 1999 v Japonsku mohli v restauracích dělat sushi jen muži? Prý kvůli tomu, že mají studenější ruce. V rámci zrovnoprávnění mužů a žen bylo tohle nařízení právě v roce devadesát devět zrušeno.

(citace z videokurzu Báječné sushi recepty pro každého)

Tenhle kurz je prostě bomba nabitá informacemi, praktickými radami a postupy, jak na to, krok za krokem. A v pohodlí svého domova.

Sushi dort

Svému muži jsem už oznámila, ať se připraví. Chci totiž sushi narozeninový dort. A protože je v takových věcech šikovnější než já, chci ho nejen od něj dostat, ale i vyrobit.

Vím totiž, že to podle tohoto videokurzu s přehledem zvládne.

Koukněte se na kurz a první videa zdarma taky a jestli milujete sushi jako já, tak pojďte do toho s námi. Teda pardon s Šonem a Monikou. ;)

  • Právě teď navíc využijte 50% slevu na tenhle videokurz Báječné sushi recepty pro každého. Je škoda si nejobsáhlejší kurz v rámci ČR a SR na domácí výrobu sushi nechat v takové akci ujít.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *