Jak si užít zimní večery se svařákem, dobrým čajem a knížkou

Dny se krátí a večer nastává čas na dobrý čaj, voňavý svařáček nebo horkou čokoládu. A taky na to si sednout s teplým nápojem a knížkou a zachumlat se do deky. Tak si ji rovnou připravte, zachumlejte se a začtěte se do jednoho rodinného příběhu o karamelu a svařákovém sirupu a taky tipů, jak si dochutit právě svařák nebo čaj a kterou knížku si pořídit ještě teď před Vánocemi.

První karamel v životě

Když jsem se poprvé v životě odhodlala připravit karamel, abych ho mohla použít na výrobu skvělého sirupu do zimních nápojů, postupovala jsem podle receptu na svařákový sirup od Kuchařky pro dceru. Sice mě zaujalo, že v receptu autorka radí poprvé začínat s menším množství cukru. Ale přece nejsem žádný troškař, že?

Pustila jsem se do toho rovnou z kila cukru. Byl to ale větší adrenalin, než jsem čekala. Na svařákový sirup je totiž potřeba připravit karamel v barvě liščí srsti. Aspoň tak to radí Kuchařka pro dceru.

A možná by se mi to i bývalo podařilo:

  • kdybych vydržela nemíchat cukr,
  • kdybych měla lepší hrnec,
  • a kdybych vařila doma ve své kuchyni a ne na plynovém sporáku svojí tchyně.

Ale kdyby se nepočítá :-) Z cukru se mi vytvořily hrudky, které jsem se za účasti manžela a jeho rodiny pokusila rozbít paličkou.

Už jste někdy zkoušeli rozbít obrovské hrudky cukru připečené k sobě?

Já poprvé a moc úspěšná jsem nebyla. Moji snahu korunoval tchán, který jako správný cholerik nevydržel a snažil se mi mnoha radami pomoci až do chvíle, kdy jeho trpělivost přetekla a vyústila v akci. Pokusil se mi totiž vytrhnout vařečku z ruky. Bylo to právě ve chvíli, kdy se můj karamel začal konečně blížit barvě liščí srsti. Málem jsem ho tou vařečkou přetáhla.

Nakonec jsem ale přece jen byla úspěšná. Úspěšně jsem totiž celou přípravu karamelu i svařákového sirupu dokončila. (Jestli jste si mysleli, že jsem tchána úspěšně přetáhla vařečkou, tak jste se malinko spletli. :-) ) Můj karamel sice měl nakonec barvu německého ovčáka, ale nepřipálila jsem ho!

Od té doby už jsem karamel, potažmo svařákový sirup podle Kuchařky pro dceru, dělala mnohokrát. Někdy se mi povede líp, někdy hůř. Občas jeho barva opět připomíná ovčáka a ne lišku, ale ze svařákového sirupu se mi stal vděčný vánoční dárek, který s chutí doporučuji si vyrobit i vám.

Nejen do svařáku

Hodí se totiž na dochucení nejen svařáku, ale i třeba černého čaje nebo grogu. Jedna mnou obdarovaná kamarádka se mi dokonce chlubila, že si ho dává do kafe, a každý rok se na tenhle dárek z mojí kuchyně moc těší. Takže letos vám o tomhle zázraku jménem karamelový svařákový sirup píšu dostatečně včas před Vánocemi a přidávám k tomu tip na jednu báječnou knížku.

Knížku, která vás svými příběhy a povídáním zahřeje podobně jako čaj nebo svařák. Jen ale spíš na duši, než na těle. ;-) Obsahuje totiž přes dvacet příběhů o potravinách z našich luhů a hájů. A taky zajímavé souvislosti o jídle nazvané “když jídlo mluví”. Knížku, která vám s laskavostí a selským rozumem předá lásku nejen k našim potravinám, ale také k jídlu z nich připravenému.

Děj knížky Příběhy českých superpotravin tak krásně plyne, že se to čte jedna báseň. Když jsem dočetla k podzimu, dostala jsem takovou chuť na opečené hrušky se skořicí, o kterých Veronika píše a také sdílí recept, že jsem se hned musela pustit do vaření. Ještě teď se olizuji při myšlence na tu dobrotu – hrušky na másle a skořici jsou přesně to, co mi teď v zimě povzneslo náladu a zahřálo.

Tak taková slova napsala jedna z prvních čtenářek rukopisu knížky Příběhy českých superpotravin aneb když jídlo mluví. Najdete v ní nejen příběhy, ale taky babské rady od našich předků a přes 50 receptů. Receptů inspirovanými spíš vařením našich babiček a prababiček, než moderními dietami a různými výživovými směry.

Po přečtení téhle knížky si rozhodně nebudete muset odepřít ani ty voňavé a křupavé rohlíčky, které vaše děti tolik milují. Nebo ten výborný koláč, co si vozíte od babičky…. Naopak se vrátíte do dětství k vůni babiččiných buchet a kakaa od maminky. A možná si uvaříte nejen ten svařákový sirup, ale po dlouhých letech třeba i bez výčitek domácí kakao.

  • Knížku si pořiďte právě teď v předprodeji za výhodnější cenu, protože rukopis knížky s recepty právě míří do tiskárny a do Vánoc ještě stihne dorazit i k vám.

PS: A ještě jeden tip pro vás mám – chcete-li adventní čas a večery v klidu strávit, vařte a pečte bez účasti celé rodiny. Ať někoho nepřetáhnete vařečkou. :-D

Veronika Hanzlíková
Jsem mladá žena, ale zažila jsem ve svém životě už mnoho bolesti. Po stránce fyzické i psychické. To mě dovedlo k tomu, že pomáhám ostatním nejen v oblasti celostního pohledu na výživu a toho, co jíst, ale i v oblasti zdravotní prevence a harmonického života. Učím nás všechny, jak se nepo ze života ani z jídla :-)

Nejen proto, že žiju s diagnózou ulcerózní kolitidy, chronického zánětu střev. Víc o mně si přečtěte zde>>

Jsem autorkou dvou elektronických knih a videokurzu:

- 10 klíčů k tajemství potravin>>

- 21 příběhů českých superpotravin>>

- Ulcerózní kolitida a Crohnova choroba - jak žít a jíst kvalitně>>

Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.