Taky považujete stejně jako já a moje čtenářka Kateřina Vrána Nejedlá studený bramborový (majonézový) salát z ledničky k teplému smaženému kaprovi za trošku zvláštní jídlo?
Nebo jste nad tím nikdy nepřemýšleli? Ať už jste nad tím přemýšleli nebo máte podobný názor, začtěte se do následujících řádků a třeba se i inspirujte receptem na ObSal. ;-)
Namísto slov „za trošku zvláštní jídlo“ jsem chtěla napsat „za prasárnu“, ale mohla bych tím někoho urazit. Navíc si i já občas dám klasický bramborový salát k řízku nebo vánočnímu kaprovi. Jen mi vadí jeho studená podoba z ledničky… Ale ohřívejte si salát, který obsahuje jogurt či dokonce majonézu?
Moji rodiče tohle řeší bramborovou kaší. Když jsem u nich, ráda si tu kaši dám s nimi, ale když připravuji podobné jídlo pro manžela nebo obědvám či večeřím v jeho rodině, dám si trochu studeného salátu jako přílohu i já.
Díky Kateřině máme řešení :-)
Třeba jste horkokrevné typy a bramborový salát v klasické podobě vám nevadí, třeba jste se nad termickým účinkem salátu ani nezamysleli a napadlo vás jen, jak moc je klasický „brsalát“ kalorický. Ale třeba vás tenhle odlehčený, bezmajonézový, salát zaujme a už nebudete chtít nikdy více ten klasický, tučný a vychlazený.
Uff :-) Pojďme si ještě řici, co o salátu říká sama Kateřina a pak už přejdeme na samotný recept:
Předávám dál recept na Obyčejný bramborový salát alias ObSal, jak jsme mu říkali jako děti. Dělával ho děda a já si ho dodnes dělám na Štědrý večer jako alternativu ke klasickému salátu.
Líbí se mi na něm několik věcí – že je vynikající, lehký, časově nenáročný a pokud se dělá před večeří, je teplý (studený klasický odleželý bramborový salát mi přijde děsná prasárna pro žaludek).
Obyčejný bramborový salát alias ObSal – RECEPT
Co potřebujeme (množství podle „oka“ a počtu strávníků :-) ):
- Brambory vařené ve slupce (pro více porcí alespoň 6 brambor)
- Cibule (pro více porcí 2-3 větších cibulí)
- Zelená petrželka (množství dle chuti)
- Sůl, pepř, ocet
- Olej, voda
- Najemno nastrouhané kyselé okurky (jen podle chuti, nemusí být, počet okurek pro více porcí 2-3)
Postup:
- Uvaříme si doměkka brambory ve slupce (já jsem pro vyzkoušení receptu ještě před Vánoci vařila dvě větší brambory a byla z toho 1,5 porce) a oloupeme je.
- Oloupané brambory nakrajíme nebo protlačíme přes mřížku (jak na klasický salát). Dáme je do větší mísy.
- Cibuli a petržel nakrájíme na drobno, ale není nutné je mít úplně nadrobounko.
- Připravíme si trochu oleje na pánev, rozehřejeme ji a necháme chvíli změknout (zesklovatět) cibuli. Když je hotová, přidáme ještě na chvíli petrželku. Stačí ji lehce „spařit“. Směs přidáme do mísy k bramborům, ale pánev si necháme na plotně.
- Do použité pánve dáme trochu vody (přibližně 2 dcl, pokud děláme více porcí salátu) a trochu octu (2 lžíce octa na více porcí, ale jinak dle chuti). Směs tekutin osolíme, opepříme a necháme chvíli provařit. Přibližně 1-2 minuty. Nalejeme poté na brambory, promícháme a podle chuti případně dochutíme. Můžeme přidat najemno nastrouhané kyselé okurky.
- Máte hotovo :-)
Dobrou chuť,
Veronika a Kateřina
Ještě pár vychytávek závěrem
- Já jsem to při první přípravě přehnala s octem, takže jsem do pánve dle bodu 5 pak ještě dodávala trošku třtinového cukru. Můžete to také zkusit – chuť salátu to zjemní.
- Salát si můžete připravit dopředu a klidně dát do ledničky. Pokud ho pak nechcete jíst studený, nebojte se ho ohřát znovu na pánvi. Já jsem měla vychladlé brambory, takže jsem si nechala trochu víc kyselého přelivu (připraveného dle bodu 5) a do ní pak dala na drobno nakrájené brambory a prohřála je i s kyselým nálevem.
- K této lehké verzi bramborového salátu se nebojte dát téměř jakoukoliv rybu nebo klidně i ten řízek. Já jsem si pro první ochutnávku přidala k salátu tresku zlehka obalenou v mouce a rychle opečenou na pánvi.
PS1: Podělte se s námi do komentářů, jestli vás recept zaujal, zda ho vyzkoušíte a případně se po vyzkoušení podělte, jak vám takový salát chutnal.
(výživová poradkyně a laskavá průvodkyně na cestě za pohodou v životě a jídle)
20 let žiju s ulcerózní kolitidou. Přestože mi hrozil vývod a 15 let jsem intenzivně užívala léky, dnes jsem úplně bez léčby. Mám báječného muže a tři děti. Ale taky jsem šest nenarozených dětí ztratila a tragicky přišla o svoji první lásku.
Na vlastní kůži jsem si vyzkoušela, že až 70 procent uzdravení a životní pohody tvoří mysl. Život prostě není jen o zdravé stravě. Dnes jsem průvodkyní všem, kteří se chtějí cítit skvěle ve svém těle.
- Napsala jsem knihu Příběhy českých superpotravin a také další e-knihy.
- Tvořím podcast Příběhy života a uzdravení – na Spotify a Audiolibrix
- Natočila jsem kurzy (nejen pro lidi se střevními záněty).
- A taky vám ráda poradím přímo na míru v rámci konzultace.
Zdravím, teplý bramborový salát s octem dělají myslím v Německu nebo
Rakousku, možná tam i tam. Není to on? Ráda ho vyzkouším.
Krásný den, je to dost možné, že je to německo-rakouská inspirace. Ale tohle mám vyloženě od jedné čtenářky, takže nevím. Mně se samotné dost tenkrát chutnal, když jsem ho zkoušela podle paní Kateřiny. Ale můj muž chce klasiku, tak si to asi zase udělám někdy pro sebe. ;) Krásné Vánoce přeji, Veronika