“Obyčejný”, chutný a lehký bramborový salát, tzv. ObSal

Taky považujete stejně jako já a čtenářka E-mailového klubu Vědomé výživy Kateřina Vrána Nejedlá studený bramborový (majonézový) salát z ledničky k teplému smaženému kaprovi za trošku zvláštní jídlo?

Nebo jste nad tím nikdy nepřemýšleli? Ať už jste nad tím přemýšleli nebo máte podobný názor, začtěte se do následujících řádků a třeba se i inspirujte receptem na ObSal ;-)

Namísto slov “za trošku zvláštní jídlo” jsem chtěla napsat “za prasárnu”, ale mohla bych tím někoho urazit. Nejen slovem, ale především bych mohla urazit gurmánský jemnocit. I já si totiž občas dám klasický bramborový salát k řízku nebo vánočnímu kaprovi. Jen mi vadí jeho studená podoba z ledničky… Ale ohřívejte si salát, který obsahuje jogurt či dokonce majonézu?

bramborovy-salat-pixabay-telo-a-duse-v-harmonii-veronika-hanzlikova

Moji rodiče tohle řeší bramborovou kaší. Když jsem u nich, ráda si tu kaši dám s nimi, ale když připravuji podobné jídlo pro manžela nebo obědvám či večeřím v jeho rodině, dám si trochu studeného salátu jako přílohu i já.

Díky Kateřině máme řešení :-)

Třeba jste horkokrevné typy a bramborový salát v klasické podobě vám nevadí, třeba jste se nad termickým účinkem salátu ani nezamysleli a napadlo vás jen, jak je klasický brsalát kalorický. Ale třeba vás tenhle odlehčený, bezmajonézový, salát zaujme a už nebudete chtít nikdy více ten klasický, tučný a vychlazený.

Uff :-) Pojďme si ještě řici, co o salátu říká sama Kateřina a pak už přejdeme na samotný recept:

Předávám dál recept na Obyčejný bramborový salát alias ObSal, jak jsme mu říkali jako děti. Dělával ho děda a já si ho dodnes dělám na Štědrý večer jako alternativu ke klasickému salátu.

Líbí se mi na něm několik věcí – že je vynikající, lehký, časově nenáročný a pokud se dělá před večeří, je teplý (studený klasický odleželý bramborový salát mi přijde děsná prasárna pro žaludek :-)).

Obyčejný bramborový salát alias ObSal – RECEPT

Co potřebujeme (množství podle “oka” a počtu strávníků :-) ):

  • Brambory vařené ve slupce (pro více porcí alespoň 6 brambor)
  • Cibule (pro více porcí 2-3 větších cibulí)
  • Zelená petrželka (množství dle chuti)
  • Sůl, pepř, ocet
  • Olej, voda
  • Najemno nastrouhané kyselé okurky (jen podle chuti, nemusí být, počet okurek pro více porcí 2-3)

Postup:

  1. Uvaříme si doměkka brambory ve slupce (já jsem pro vyzkoušení receptu ještě před Vánoci vařila dvě větší brambory a byla z toho 1,5 porce) a oloupeme je.
  2. Oloupané brambory nakrajíme nebo protlačíme přes mřížku (jak na klasický salát). Dáme je do větší mísy.
  3. Cibuli a petržel nakrájíme na drobno, ale není nutné je mít úplně nadrobounko.dsc_0083
  4. Připravíme si trochu oleje na pánev, rozehřejeme ji a necháme chvíli změknout (zesklovatět) cibuli. Když je hotová, přidáme ještě na chvíli petrželku. Stačí ji lehce “spařit”. Směs přidáme do mísy k bramborům, ale pánev si necháme na plotně.
  5. Do použité pánve dáme trochu vody (přibližně 2 dcl, pokud děláme více porcí salátu) a trochu octu (2 lžíce octa na více porcí, ale jinak dle chuti). Směs tekutin osolíme, opepříme a necháme chvíli provařit. Přibližně 1-2 minuty. Nalejeme poté na brambory, promícháme a podle chuti případně dochutíme. Můžeme přidat najemno nastrouhané kyselé okurky.
  6. Máte hotovo :-)dsc_0085

Dobrou chuť,

Veronika a Kateřina

Ještě pár vychytávek závěrem

  • Já jsem to při první přípravě přehnala s octem, takže jsem do pánve dle bodu 5 pak ještě dodávala trošku třtinového cukru. Můžete to také zkusit – chuť salátu to zjemní.
  • Salát si můžete připravit dopředu a klidně dát do ledničky. Pokud ho pak nechcete jíst studený, nebojte se ho ohřát znovu na pánvi. Já jsem měla vychladlé brambory, takže jsem si nechala trochu víc kyselého přelivu (připraveného dle bodu 5) a do ní pak dala na drobno nakrájená brambory a prohřála je i s kyselým nálevem.
  • K této lehké verzi bramborového salátu se nebojte dát téměř jakoukoliv rybu nebo klidně i ten řízek. Já jsem si pro první ochutnávku přidala k salátu tresku zlehka obalenou v mouce a rychle opečenou na pánvi.

dsc_0094

PS1: Podělte se s námi do komentářů, jestli vás recept zaujal, zda ho vyzkoušíte a případně se po vyzkoušení podělte, jak vám takový salát chutnal ;-)

PS2: Nezapomeňte se ještě na poslední chvíli kouknout na vánoční nabídku ZDE! A také na to, že takový bramborový salát nemusíte podávat jen na Vánoce ;-)

 

Veronika Hanzlíková
Jsem mladá žena, ale zažila jsem ve svém životě už mnoho bolesti. Po stránce fyzické i psychické. To mě dovedlo k tomu, že pomáhám ostatním nejen v oblasti výživy a toho, co jíst, ale i v oblasti zdravotní prevence. Důležitou kapitolou mé práce je podpora ostatních, kteří mají zažívací obtíže. Především střevním záněty. Učím nás všechny, včetně sama sebe, jak žít a jíst kvalitně v nejrůznějších obdobích života. Jsem autorkou dvou elektronických knih: - 10 klíčů k tajemství potravin>> - 21 příběhů českých superpotravin>> Pro čtenáře z řad osob se střevními záněty jsem připravila příručku a videokurz: - Ulcerózní kolitida a Crohnova choroba - jak žít a jíst kvalitně>> Věnuji se také celostnímu poradenství pro zdravotní prevenci a výživu. Více o mně si přečtěte zde>>
Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *