Cibuli zná každý z nás. Bez ní se neobejde žádný domácí guláš ani skvělá bramboračka. Některé pokrmy si bez ní ani nevrznou, a nejen pokrmy. Jen je ta mrška trošku štiplavá. Co trošku, hodně :-) Obsahuje totiž těkavé látky, které se rychle rozkládají a jejich složky pak dráždí oči.
Aby cibule neštípala
- Před krájením vložte cibuli na několik minut do teplé trouby. (nezkoušela jsem)
- Cibuli krájejte nožem namočeným ve studené vodě. (zkoušela jsem – docela funguje)
- Na krájení použijte „krájítko“ nebo kráječ na cibuli. Což se asi pravým kuchařům moc líbit nebude, ale účel to splní. (já se přiznám – používám obyčejné „krájítko“ za pár korun, jaké najdete na obrázku – to už musí cibule být opravdu „těkavá“, abych pak brečela i při krájení s tímto geniálně jednoduchým vynálezem)
Co pro vás znamená cibule?
Pro mě právě slzy při krájení, ale také dobrotu jménem hovězí guláš, jež by bez cibule nebyla tím pravým gulášem. Musím se pochlubit, že i u manželových rodičů vařím guláš já a můj muž říká, že ho mám lepší než jeho maminka. A to je téměř u každého chlapa nejvyšší pochvala kuchařského umění :-)
Cibule pro mě znamená taky:
- sladkou cibulačku (cibulový sirup), která je skvělá při zánětech průdušek, kašli a údajně i při angíně.
- Jednu takovou cibulačku jsem připravovala i v pořadu Dobré ráno na ČT – záznam s přípravou cibulačky a česnekové pasty najdete ZDE (trvá 5:10 minut).
- základ do kuchyně, chladivý obklad na štípnutí včelou i českou superpotravinu.
Cibule je výborná zelenina i léčivka
Obsahuje mnoho vitamínů, včetně kyseliny listové a vitamínů skupiny B, a minerálních látek.
Zajímavé je, že se používala již ve starém Egyptě, antickém Řecku i Římě a zmínky o ní najdeme dokonce i ve starých védských textech v Indii. Přisuzovali se jí mnohé léčivé i povzbuzující účinky. Patří mezi další potravinu uznávanou jako afrodiziakum.
- při léčbě kašle, chrapotu, rýmě, angíně i bolestech krku
- pro dezinfekci ústní dutiny i dýchacích cest
- pro zlepšení trávení (zvyšuje sekreci trávicích šťáv)
Když cibule mluví
O cibuli toho mnoho víme. Ale ne všichni ví, že dokáže dokonce likvidovat i střevní parazity, zklidňovat ekzém a hmyzí bodnutí. Může se přikládat po bodnutí včelou. Ovšem, do guláše už bych ji takto použitou asi raději nedávala :-)
Cibule ovlivňuje naše trávení, vylučování i milostný život. Kromě známého působení na oblast dýchání (nemoci dýchacích cest, bolesti v krku apod.) podporuje činnost srdce a ledvin. Napomáhá čištění krve, dezinfekci střev, i prokrvení pohlavních orgánů.
Cibule navíc:
Vytahuje z Matky Země samé prospěšné věci a předává je nám lidem. Na první pohled sice nevypadá nijak úchvatně, ale její klidná síla prý dokáže přinést i zklidnění nervů. Na energetické úrovni podporuje krvetvorbu i libido, jež sídlí v první čakře zvané kundalini.
Hurá na konzumaci cibule
Je to jedna ze základních potravin, bez nichž si prostě opravdu nevrznete :-) O českých superpotravinách, mezi které právem patří právě cibule, se dozvíte tady:
- v e-knize 21 příběhů českých superpotravin
- v e-booku Když jídlo mluví aneb vzkazy ze světa (stáhněte si zdarma)