Kustovnice aneb když jídlo mluví

Kustovnice není jen doménou Asie, jak si mnozí z nás myslí. Pod názvem kustovnice cizí, lat. Lycium barbarum, ji nalezneme i v Česku. Pěkné latinské jméno barbarum, že? Vypadá to, že slovo barbar je inspirováno latinou a v původním významu možná znamenalo cizince.

Jenže tento “barbar” není tak léčivý jako jeho známější příbuzná – kustovnice čínská, lat. Lycium chinense, někdy označovaná jako goji. Pojďme si tedy něco povědět o tomto asijském “ovoci štěstí”.

K čemu je dobrá

Kustovnicové plody konzumují lidé prakticky v celé Asii – především v Himalájích a také v Číně, Japonsku a Koreji – a ví dobře proč. Posilují celý organismus, játra a ledviny. “Předepisují” se u mužů, kteří vyčerpali svou energii nadmírou sexu či alkoholu. Dokážou posílit imunitu, zlepšit zrak a paměť, zvýšit energii, stimulovat trávení a činnost střev.

Kustovnice_pixabay_Vědomá výživa

Kustovnicové “rozinky” mohou nahradit jiné druhy ovoce, protože obsahují mnoho stopových prvků, karotenoidů, vitamínů skupiny B a také esenciální aminokyseliny. Přesto nezapomínejme, že nejsou naší původní potravinou a měly by být jen doplňkem v naší stravě.

Z krásně barevných plodů si také můžeme udělat čaj nebo si je občas přimíchat do kaší či oříškových směsí.

Máte-li kde, vypěstujte si kustovnici i u nás. Navíc nemusíte čekat, až vám keř začne plodit, ale můžete zkusit jeho listy nebo dokonce kůru použít podle článku Proč goji, kustovnice čínská, neplodí?:

V tradiční čínské medicíně se používají také mladé listy, které můžete žvýkat, nebo si z nich připravit odvar. Ten pomáhá při cukrovce, šerosleposti a upravuje i krevní tlak. Z lístků si můžete udělat špenát a použít ho jako přílohu k masu.

V Číně se také používá kůra kořenů. Je vhodná při kašli, vředech a snižuje hladinu cukru i tuku v krvi.

Když kustovice mluví

Lycium chinense je pro nás vzkazem z exotiky. Přináší nám skrytou a tichou sílu z východu. Kustovnici používá a doporučuje již několik stovek let tradiční čínská medicína. Pokud se podíváme na barvu plodů Lycium chinense – objevíme jasně červenou nebo oranžovo-červenou barvu. Z prokázaných účinků i podle barvy víme, že dokáže ovlivňovat první a druhou čakru a s ní spojené “vlastnosti”. Ne nadarmo se jí přisuzuje vliv na sexuální potenci a životní energii.

Kustovnice obsahuje málo cukru, takže její sušené plody mohou být pěkně tuhé. Aby byly její plody měkčí a podobné rozinkám, stačí je mít pár hodin až dní uskladněné s plátkem jablka a ony vlhkost z jablka “nasají” a změknou. Možná nám ukazují i na to, že duševně (snad i fyzicky) seschlý člověk dokáže při dostatečné výživě svého těla a duše (samozřejmě s přidáním dobrého pohybu), zase pookřát a najít ztracenou energii v jakémkoliv věku.

Zajímavá snídaně pro očistu a výživu

Smíchejte ve sklenici vlažné vody 1 lžíci chia semínek a 10-20 bobulí kustovnice čínské. Vše nasákne vodou a směs pak můžete použít třeba do obilné kaše nebo ji ochutnit (medem, ořechy, rozinkami) a sníst jako dezert.

Jen pozor – tohle je tip pro ranní snídani nebo aktivní svačinku. Nehodí se na na noc.

Proč? Protože kombinace dvou “superpotravin” dokáže dělat s naší energií divy. Goji i chia semínka jsou totiž skutečné superpotraviny.

Jak je to s českými superpotravinami?

Chcete také jíst superpotraviny, ale nechcete do nich vrážet velké peníze? Mám pro vás skvělý tip a vánoční nabídku zároveň!

Tento text je volně inspirován článkem Čajování s Energy, časopis Vitae (červenec/srpen 2016), str. 14-16.
Veronika Hanzlíková
Jsem mladá žena, ale zažila jsem ve svém životě už mnoho bolesti. Po stránce fyzické i psychické. To mě dovedlo k tomu, že pomáhám ostatním nejen v oblasti výživy a toho, co jíst, ale i v oblasti zdravotní prevence. Důležitou kapitolou mé práce je podpora ostatních, kteří mají zažívací obtíže. Především střevním záněty. Učím nás všechny, včetně sama sebe, jak žít a jíst kvalitně v nejrůznějších obdobích života. Jsem autorkou dvou elektronických knih: - 10 klíčů k tajemství potravin>> - 21 příběhů českých superpotravin>> Pro čtenáře z řad osob se střevními záněty jsem připravila příručku a videokurz: - Ulcerózní kolitida a Crohnova choroba - jak žít a jíst kvalitně>> Věnuji se také celostnímu poradenství pro zdravotní prevenci a výživu. Více o mně si přečtěte zde>>
Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *