Tvaroh aneb Když jídlo mluví

Tvaroh je jeden z nejlepších mléčných výrobků. Ač nejsem příliš zastáncem jejich časté konzumace, včetně konzumace mléka, myslím, že právě tvaroh je velmi vhodným mléčným zpestřením jídelníčku. Jeho vlastností si nesmírně cením.

tvaroh-pixabay-telo-a-duse-v-harmonii

Je možné ho použít jako zdroj cenných bílkovin, i jako základ pro další sladké nebo slané pochoutky. Můžete si ho dát s čerstvým ovocem a domácím müsli, udělat si z něj dezert nebo vyrobit skvělé pomazánky na slano.

Když jídlo mluví

Tvaroh nám posílá vzkaz z říše zvířat, vzkaz od krav, koz i ovcí, že nám mají mnoho co dát. Ať si jich vážíme, chráníme je a udržujeme jim čisté louky a pastviny, aby nám v podobě svého mléka a tvarohu mohli předat to nejlepší ze sebe.

Tvaroh je bílý, takže bychom mohli říci, že nás spojuje se všemi barvami a zjemňuje každého z nás. Tvaroh má barvu jemnosti a klidu. Bílá barva totiž zjemňuje – ze žluté vytvoří světle žlutou, z červené jemnější růžovou, z modré barvu ranní oblohy při klubajícím se krásném dni.  Zároveň nás však napojuje na první čakru, odpovídající mimo jiné našim “živočišným pudům”.

tvaroh-dezert-pixabay-telo-a-duse-v-harmonii

Takže nebojme se tvarohu a občas si jím zpestřeme jídelníček. Jen prosím používejme k němu co nejméně cukru, sladidel nebo průmyslově upravených pochutin. Čím v přirozenější formě, jen se základními potravinami bude, tím lépe. Budeme ho i lépe trávit.

Dáte se rádi tvarohový dezert? A co tvarohové pomazánky? Podělte se do komentářů pod článkem. Máte nějakou tu svoji rodinnou milovanou pomazánku? Šup sem s receptem. Díky.

Veronika Hanzlíková
Jsem mladá žena, ale zažila jsem ve svém životě už mnoho bolesti. Po stránce fyzické i psychické. To mě dovedlo k tomu, že pomáhám ostatním nejen v oblasti výživy a toho, co jíst, ale i v oblasti zdravotní prevence. Důležitou kapitolou mé práce je podpora ostatních, kteří mají zažívací obtíže. Především střevním záněty. Učím nás všechny, včetně sama sebe, jak žít a jíst kvalitně v nejrůznějších obdobích života. Jsem autorkou dvou elektronických knih: - 10 klíčů k tajemství potravin>> - 21 příběhů českých superpotravin>> Pro čtenáře z řad osob se střevními záněty jsem připravila příručku a videokurz: - Ulcerózní kolitida a Crohnova choroba - jak žít a jíst kvalitně>> Věnuji se také celostnímu poradenství pro zdravotní prevenci a výživu. Více o mně si přečtěte zde>>
Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *