Veronika Hanzlíková

Tvaroh aneb Když jídlo mluví

Tvaroh je jeden z nejlepších mléčných výrobků. Ač nejsem příliš zastáncem jejich časté konzumace, včetně konzumace mléka, myslím, že právě tvaroh je velmi vhodným mléčným zpestřením jídelníčku. Jeho vlastností si nesmírně cením.

tvaroh-pixabay-telo-a-duse-v-harmonii

Je možné ho použít jako zdroj cenných bílkovin, i jako základ pro další sladké nebo slané pochoutky. Můžete si ho dát s čerstvým ovocem a domácím müsli, udělat si z něj dezert nebo vyrobit skvělé pomazánky na slano.

Když jídlo mluví

Tvaroh nám posílá vzkaz z říše zvířat, vzkaz od krav, koz i ovcí, že nám mají mnoho co dát. Ať si jich vážíme, chráníme je a udržujeme jim čisté louky a pastviny, aby nám v podobě svého mléka a tvarohu mohli předat to nejlepší ze sebe.

Tvaroh je bílý, takže bychom mohli říci, že nás spojuje se všemi barvami a zjemňuje každého z nás. Tvaroh má barvu jemnosti a klidu. Bílá barva totiž zjemňuje – ze žluté vytvoří světle žlutou, z červené jemnější růžovou, z modré barvu ranní oblohy při klubajícím se krásném dni.  Zároveň nás však napojuje na první čakru, odpovídající mimo jiné našim „živočišným pudům“.

tvaroh-dezert-pixabay-telo-a-duse-v-harmonii

Takže nebojme se tvarohu a občas si jím zpestřeme jídelníček. Jen prosím používejme k němu co nejméně cukru, sladidel nebo průmyslově upravených pochutin. Čím v přirozenější formě, jen se základními potravinami bude, tím lépe. Budeme ho i lépe trávit.

Dáte se rádi tvarohový dezert? A co tvarohové pomazánky? Podělte se do komentářů pod článkem. Máte nějakou tu svoji rodinnou milovanou pomazánku? Šup sem s receptem. Díky.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *