Dvoubarevný cheesecake z dýně

Nejlepší cheesecake peče můj muž. Tedy, abych byla přesná – peče dýňový “sýrový koláč”. Kromě dýně jsou hlavními složkami přírodní termizovaný sýr a máslové sušenky. A přestože je dýně zelenina, dezertu to na lahodnosti rozhodně neubírá.

Původní recept je od mojí sestry.  Poté se ho ujal můj muž a začal trošku experimentovat. Výsledek můžete posoudit i vy. Po více než roce jsem od něj získala recept, abych ho mohla zprostředkovat dál.

IMG_7352Konečně jsem se tedy dočkala…

… a se mnou i mnozí přátelé a známí, co již tuhle dobrotu ochutnali a chtěli po nás onen tajemný recept. Proč tajemný? Protože se při každém pečení jeho receptura trošku měnila a upravovala.

Ale vždy nám i ostatním ochutnávajícím přinesl tenhle dezert správný chuťový zážitek.

Jediný, komu ho neposkytl, byl můj tchán. Nejprve si sice na koláči spokojeně pochutnával. Ale jen do chvíle, kdy jsme mu řekli, že jí vlastně dýni. A zelenina, ta mu příliš nejede. Vás ovšem můžu ubezpečit, že žádná zeleninová chuť na koláči poznat nejde :-)

Co potřebujeme:

Základ:

  • 400 g oloupané dýně (nejlépe máslové nebo muškátové)
  • 2 lžíce cukru krupice

Těsto:

  • 300 g máslových sušenek (doporučuji i kvůli dobrému složení sušenky z Lidlu)
  • 1 vejce
  • 120 g změklého másla
  • 0,5 lžičky skořice
  • nastrouhané kůra z půlky citronu (nejlépe z bio citronu; může se vynechat, ale tvoří lahodnější chuť)

Dýňová hmota – oranžová:

  • uvařená a rozmixovaná dýně
  • 2 vejce
  • 4 lžíce kukuřičného škrobu (místo škrobu můžete použít vanilkový pudink)
  • 250 g termizovaného sýru (doporučuji sýr Palouček z Lidlu nebo použijte Mascarpone)
  • 5 lžic cukru krupice
  • 1 sáček vanilkového cukru (20 g)
  • šťáva z půlky citronu
  • 80 ml smetany ke šlehání

Dýňová hmota – čokoládová:

  • část oranžové dýňové hmoty (množství upřesním dále v textu)
  • 50 g hořké čokolády (pro mlsouny až 80 g)
  • 1 lžíce másla
  • 1 lžíce kakaa

Postup:

1. Oloupanou dýni nakrájejte na kostky a uvařte ji s cukrem ve vodě do měkka. Vodu dejte po horní hranici dýňových kostek. Nemusíte je ve vodě úplně “utopit”. Doba vaření odpovídá zhruba 15-20 minutám. Důležité je, aby dýně byla měkká (nemusí být rozvařená, ať v ní zbydou i nějaké prospěšné látky) a mohla se po vychladnutí rozmixovat.IMG_7356

Po uvaření vodu slijte, nechte dýni vychladnout a rozmixujte ji ponorným mixérem do hladké kaše.

2. Při chladnutí dýně si můžete připravit těsto. Rozdrťte (pomelte) máslové sušenky do větší misky. K sušenkám přidejte jedno vejce, másla (změklé), nastrouhanou citronovou kůru a skořici. Všechny ingredience důkladně promíchejte. Takto připravené “těsto” dejte do dortové formy  o průměru 24 centimetrů. Těsto tam doslova “namačkejte” stejnoměrně po celém dně dortové formy. Na dno dortové formy doporučuji umístit pečící papír.

3. Připravte si oranžovou dýňovou hmotu – k vychlazené a rozmixované dýni přidejte vejce, kukuřičný škrob (nebo pudink), termizovaný sýr, cukr krupici i vanilkový cukr, citronovou šťávu a smetanu. Vše smíchejte. Část oranžové hmoty (přibližně dvě třetiny) již můžete přelít na těsto připravené v dortové formě.

4. Zbytek hmoty použijte na čokoládovou dýňovou hmotu. Tu si připravíte ze zbytku hmoty oranžové. Přidejte do ní rozpuštěnou horkou čokoládu se lžící másla (rozpouštěnou na vodní lázni) a lžíci kakaa.

Je potřeba dát pozor na konzistenci, aby čokoládová hmota nebyla příliš tuhá. Případně můžete přidat více kakaa (pro zahuštění) nebo naopak másla.

5. Čokoládovou hmotu vlijte do oranžové hmoty v dortové formě – ve tvaru různých obrazců. Můžete vytvořit “mramorování”podobně  jako na obrázku. Mramorování vytvoříte vylitím čokoládové hmoty do tvaru spirály.DSC_0011

Možná obměna:

Čokoládovou hmotu nalijete na celý povrch oranžové hmoty a vytvoříte tak horní celistovou tmavou vrstvu koláče.

6. Takto připravený koláč dejte péct do trouby při 180 stupních (u horkovzduchu 160-170 stupňů) a pečte 30-40 minut. Zda máte hotovo, můžete ověřit píchnutím špejle do dýňové hmoty. Na špejli by neměly ulpívat mokré kousky. Ale prý se do cheesecake nepíchá :-)

7. Můžete servírovat se zakysanou smetanou.

Dobrou chuť.

Veronika Hanzlíková
Jsem mladá žena, ale zažila jsem ve svém životě už mnoho bolesti. Po stránce fyzické i psychické. To mě dovedlo k tomu, že pomáhám ostatním nejen v oblasti výživy a toho, co jíst, ale i v oblasti zdravotní prevence. Důležitou kapitolou mé práce je podpora ostatních, kteří mají zažívací obtíže. Především střevním záněty. Učím nás všechny, včetně sama sebe, jak žít a jíst kvalitně v nejrůznějších obdobích života. Jsem autorkou dvou elektronických knih: - 10 klíčů k tajemství potravin>> - 21 příběhů českých superpotravin>> Pro čtenáře z řad osob se střevními záněty jsem připravila příručku a videokurz: - Ulcerózní kolitida a Crohnova choroba - jak žít a jíst kvalitně>> Věnuji se také celostnímu poradenství pro zdravotní prevenci a výživu. Více o mně si přečtěte zde>>
Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *