Nejlepší cheesecake peče můj muž. Tedy, abych byla přesná – peče dýňový „sýrový koláč“. Kromě dýně jsou hlavními složkami přírodní termizovaný sýr a máslové sušenky. A přestože je dýně zelenina, dezertu to na lahodnosti rozhodně neubírá.
Původní recept je od mojí sestry. Poté se ho ujal můj muž a začal trošku experimentovat. Výsledek můžete posoudit i vy. Po více než roce jsem od něj získala recept, abych ho mohla zprostředkovat dál.
Konečně jsem se tedy dočkala…
… a se mnou i mnozí přátelé a známí, co již tuhle dobrotu ochutnali a chtěli po nás onen tajemný recept. Proč tajemný? Protože se při každém pečení jeho receptura trošku měnila a upravovala.
Ale vždy nám i ostatním ochutnávajícím přinesl tenhle dezert správný chuťový zážitek.
![](https://veronikahanzlikova.cz/wp-content/uploads/2016/02/IMG_7352-e1455572787696-768x1024.jpg)
Jediný, komu ho neposkytl, byl můj tchán. Nejprve si sice na koláči spokojeně pochutnával. Ale jen do chvíle, kdy jsme mu řekli, že jí vlastně dýni. A zelenina, ta mu příliš nejede. Vás ovšem můžu ubezpečit, že žádná zeleninová chuť na koláči poznat nejde :-)
Co potřebujeme:
Základ:
- 400 g oloupané dýně (nejlépe máslové nebo muškátové)
- 2 lžíce cukru krupice
Těsto:
- 300 g máslových sušenek (doporučuji i kvůli dobrému složení sušenky z Lidlu)
- 1 vejce
- 120 g změklého másla
- 0,5 lžičky skořice
- nastrouhané kůra z půlky citronu (nejlépe z bio citronu; může se vynechat, ale tvoří lahodnější chuť)
Dýňová hmota – oranžová:
- uvařená a rozmixovaná dýně
- 2 vejce
- 4 lžíce kukuřičného škrobu (místo škrobu můžete použít vanilkový pudink)
- 250 g termizovaného sýru (doporučuji sýr Palouček z Lidlu nebo použijte Mascarpone)
- 5 lžic cukru krupice
- 1 sáček vanilkového cukru (20 g)
- šťáva z půlky citronu
- 80 ml smetany ke šlehání
Dýňová hmota – čokoládová:
- část oranžové dýňové hmoty (množství upřesním dále v textu)
- 50 g hořké čokolády (pro mlsouny až 80 g)
- 1 lžíce másla
- 1 lžíce kakaa
Postup:
![](https://veronikahanzlikova.cz/wp-content/uploads/2016/02/IMG_7356.jpg)
1. Oloupanou dýni nakrájejte na kostky a uvařte ji s cukrem ve vodě do měkka. Vodu dejte po horní hranici dýňových kostek. Nemusíte je ve vodě úplně „utopit“. Doba vaření odpovídá zhruba 15-20 minutám. Důležité je, aby dýně byla měkká (nemusí být rozvařená, ať v ní zbydou i nějaké prospěšné látky) a mohla se po vychladnutí rozmixovat.
Po uvaření vodu slijte, nechte dýni vychladnout a rozmixujte ji ponorným mixérem do hladké kaše.
2. Při chladnutí dýně si můžete připravit těsto. Rozdrťte (pomelte) máslové sušenky do větší misky. K sušenkám přidejte jedno vejce, másla (změklé), nastrouhanou citronovou kůru a skořici. Všechny ingredience důkladně promíchejte. Takto připravené „těsto“ dejte do dortové formy o průměru 24 centimetrů. Těsto tam doslova „namačkejte“ stejnoměrně po celém dně dortové formy. Na dno dortové formy doporučuji umístit pečící papír.
3. Připravte si oranžovou dýňovou hmotu – k vychlazené a rozmixované dýni přidejte vejce, kukuřičný škrob (nebo pudink), termizovaný sýr, cukr krupici i vanilkový cukr, citronovou šťávu a smetanu. Vše smíchejte. Část oranžové hmoty (přibližně dvě třetiny) již můžete přelít na těsto připravené v dortové formě.
4. Zbytek hmoty použijte na čokoládovou dýňovou hmotu. Tu si připravíte ze zbytku hmoty oranžové. Přidejte do ní rozpuštěnou horkou čokoládu se lžící másla (rozpouštěnou na vodní lázni) a lžíci kakaa.
Je potřeba dát pozor na konzistenci, aby čokoládová hmota nebyla příliš tuhá. Případně můžete přidat více kakaa (pro zahuštění) nebo naopak másla.
![](https://veronikahanzlikova.cz/wp-content/uploads/2016/02/DSC_0011.jpg)
5. Čokoládovou hmotu vlijte do oranžové hmoty v dortové formě – ve tvaru různých obrazců. Můžete vytvořit „mramorování“podobně jako na obrázku. Mramorování vytvoříte vylitím čokoládové hmoty do tvaru spirály.
Možná obměna:
Čokoládovou hmotu nalijete na celý povrch oranžové hmoty a vytvoříte tak horní celistovou tmavou vrstvu koláče.
6. Takto připravený koláč dejte péct do trouby při 180 stupních (u horkovzduchu 160-170 stupňů) a pečte 30-40 minut. Zda máte hotovo, můžete ověřit píchnutím špejle do dýňové hmoty. Na špejli by neměly ulpívat mokré kousky. Ale prý se do cheesecake nepíchá :-)
7. Můžete servírovat se zakysanou smetanou.
Dobrou chuť.
![Veronika Hanzlíková, mentorka na cestě za pohodou v životě a jídle](https://veronikahanzlikova.cz/wp-content/uploads/2023/12/VH-42a.jpg)
(výživová poradkyně a laskavá průvodkyně na cestě za pohodou v životě a jídle)
20 let žiju s ulcerózní kolitidou. Přestože mi hrozil vývod a 15 let jsem intenzivně užívala léky, dnes jsem úplně bez léčby. Mám báječného muže a tři děti. Ale taky jsem šest nenarozených dětí ztratila a tragicky přišla o svoji první lásku.
Na vlastní kůži jsem si vyzkoušela, že až 70 procent uzdravení a životní pohody tvoří mysl. Život prostě není jen o zdravé stravě. Dnes jsem průvodkyní všem, kteří se chtějí cítit skvěle ve svém těle.
- Napsala jsem knihu Příběhy českých superpotravin a také další e-knihy.
- Tvořím podcast Příběhy života a uzdravení – na Spotify a Audiolibrix
- Natočila jsem kurzy (nejen pro lidi se střevními záněty).
- A taky vám ráda poradím přímo na míru v rámci konzultace.