Potraviny a jejich symbolika

Je opravdu zajímavé, kolik potravin je nebo může být spojováno se štěstím, moudrostí nebo bohatstvím. Můžeme si vzít za příklad novoroční zvyk jíst první den roku čočku. Čočka svým tvarem totiž připomíná peníze a má nám tak přinést dostatek peněz a bohatství po celý rok. Zajímavé ale je, že v Maďarsku a Itálii se na Nový rok konzumuje zelená čočka jako symbol štěstí.

A ještě jedna zvyklost spojená s 1.lednem a jídlem – na našem svátečním stole by prý v ten den nemělo být nic “létavého” (nebo-li žádné maso z kuřete nebo třeba husy) ani nic “běhavého” (nebo-li zajíc). V prvním případě by nám totiž štěstí ulétlo do nebe a v tom druhém uteklo do lesa.

Víte, proč se háže na novomanžele rýže? Já jsem si vždycky myslela, že je to pro štěstí. Dokonce jsem si to myslela i na svojí vlastní svatbě. A až pět let poté, při psaní článku Češi jako Číňani aneb rýže po česku jsem zjistila, že rýže má nově sezdanému páru zajistit plodnost a také bohatství.

12494478_902705303147902_133615302_o

Takže pokud jste 1.ledna nejedli čočku nebo si dokonce dali maso ze zmiňovaných zvířat, tak mě napadá jediné rešení. Utíkejte co nejrychleji na radnici nebo do kostela se vdát nebo oženit, abyste pro tento rok zachránili alespoň to bohatství :-) V případě, že už jste ve stavu manželském, tak můžete svůj manželský slib zkusit obnovit a požádat přátele, aby na vás při odchodu z kostela naházeli rýži.

Anebo se podívejte po jiných potravinách a pověrách, které by vám přinesli požadovanou symboliku i vlastnosti. Vlašské ořechy mohou být díky své podobnosti s mozkem symbolem chytrosti. Kapří šupina v peněžence (bohužel prý jen z vánočního kapra) přináší do našeho života dostatek peněz. Jablko může být symbolem dědičného hříchu, ale také plodnosti nebo královské moci.

Jablka se navíc používají i ke zjištění stavu zdraví v následujícím roce. O Vánocích se rozkrajují horizontálně  a pokud jsou v nich krásné hvězdičky můžeme prý očekávat dobré zdraví.

A co teď?

Pokud jste si nestihli vzít o Vánocích kapří šupinku pro dostatek peněz ani jste si nerozkrojili jablíčko nebo jste na Nový rok nejedli čočku, nemusíte být přesto smutní. Zkuste v průběhu roku jíst chytře a vědomě a učte se být šťastní a spokojení (především sami se sebou) i přes různé životní výkyvy, které pravidelně a v různých intervalech přichází.

Veronika_Hanzlikova_srdce_zluteNezapomeňte, že:

  • bez horších dní bychom si nevážili těch lepších
  • bez tmy bychom se neradovali ze světla
  • bez smutku bychom neznali radost..

A bez radosti bychom nemohli žít. Takže nám všem přeji v našem životě hodně radosti a vnitřního štěstí. Ať je ten rok 2016 krásný a požehnaný pro nás všechny i pro celý svět.

Ať je tento rok požehnaný nejen materiálním bohatstvím, ale také bohatstvím ve vztazích, lásce i zdraví! Ať jste bohatí na lásku, zážitky a dobré (= kvalitní, chutné a zdraví podporující) jídlo!

Dobrý rok i dobrou chuť!

Veronika Hanzlíková
Jsem mladá žena, ale zažila jsem ve svém životě už mnoho bolesti. Po stránce fyzické i psychické. To mě dovedlo k tomu, že pomáhám ostatním nejen v oblasti výživy a toho, co jíst, ale i v oblasti zdravotní prevence. Důležitou kapitolou mé práce je podpora ostatních, kteří mají zažívací obtíže. Především střevním záněty. Učím nás všechny, včetně sama sebe, jak žít a jíst kvalitně v nejrůznějších obdobích života. Jsem autorkou dvou elektronických knih: - 10 klíčů k tajemství potravin>> - 21 příběhů českých superpotravin>> Pro čtenáře z řad osob se střevními záněty jsem připravila příručku a videokurz: - Ulcerózní kolitida a Crohnova choroba - jak žít a jíst kvalitně>> Věnuji se také celostnímu poradenství pro zdravotní prevenci a výživu. Více o mně si přečtěte zde>>
Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *