Češi jako Číňané aneb rýže po česku

V jednom článku jsem si přečetla o tom, že jíme více rýže než dřív!

A tak jsem se zajímala o rýži víc než kdy předtím…

Rýže je hlavní obilovinou světa!

Jako hlavní příjem potravy ji má přibližně 1/4 obyvatel celé zeměkoule. Má mnoho zdraví prospěšných látek, je přirozeně bezlepková a přináší nám tak vhodnou alternativu k námi hojně konzumovaným výrobkům z pšenice.Rýže

Rýže je vhodnou součástí našeho jídelníčku!

Zároveň by ale neměla být hlavní složkou naší stravy, protože není potravinou pocházející z naší domoviny. Její prapůvodní domovina je skutečně tam, kde ji nejvíce konzumují a tím je jihovýchodní Asie. (Uvádí se také, že pochází i z tropických oblastí Afriky.)

Konzumace rýže se v ČR stále zvedá!

Spotřeba rýže v Česku stoupla prý za posledních 60 let šestkrát. Tedy průměrně z 1 kg na osobu v roce 1950 až na 6 kg na osobu v roce 2014. Ale stále nejsme jako Číňané, tam se spotřeba na hlavu blíží až k neuvěřitelným 200 kg rýže ročně!!

A bonus na závěr o konzumaci jiných potravin v ČR… (z článku deníku Metro 4.12.2015)
  • JÍME VÍCE OVOCE A STÁLE MÁLO ZELENINY – ovoce jíme až trojnásobně více oproti rokům po 2.světové válce, ve spotřebě zeleniny ale stále zaostáváme za jinými evropskými zeměmi
  • MÉNĚ PIJEME – spotřeba alkoholu pozvolna v posledních letech klesá (více ale pijeme vodu z kohoutku, o vodě se dozvíte již brzy v připravovaném e-booku 10 klíčů k odemknutí tajemství potravin)
  • JÍME HODNĚ MASA A MASNÝCH VÝROBKŮ – zatímco zvyšující se spotřeba masa našemu zdraví pravděpodobně tolik nevadí (jíme 75,9 kg masa na osobu a rok), tak vysoká spotřeba masných výrobků a tedy uzenin už pro naše zdraví není nic moc
  • MILUJEME SLADKOSTI – spotřeba cukrářských výrobků je skoro 75 kg na osobu za rok a musím přiznat, že jsem se také na této statistice podílela
  • SNÍME MRAKY VAJEC – nikdy mi to tak nepřišlo, ale spotřeba vajec v mé kuchyni letos (obzvlášť teď na Vánoce) předčila mé očekávání, takže se ani nedivím, že prý každý z nás spořádá ročně 13 kg vajec.

 

Veronika Hanzlíková
Jsem mladá žena, ale zažila jsem ve svém životě už mnoho bolesti. Po stránce fyzické i psychické. To mě dovedlo k tomu, že pomáhám ostatním nejen v oblasti výživy a toho, co jíst, ale i v oblasti zdravotní prevence. Důležitou kapitolou mé práce je podpora ostatních, kteří mají zažívací obtíže. Především střevním záněty. Učím nás všechny, včetně sama sebe, jak žít a jíst kvalitně v nejrůznějších obdobích života. Jsem autorkou dvou elektronických knih: - 10 klíčů k tajemství potravin>> - 21 příběhů českých superpotravin>> Pro čtenáře z řad osob se střevními záněty jsem připravila příručku a videokurz: - Ulcerózní kolitida a Crohnova choroba - jak žít a jíst kvalitně>> Věnuji se také celostnímu poradenství pro zdravotní prevenci a výživu. Více o mně si přečtěte zde>>
Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *