Jak chutnalo moje léto: od Aperolu a crème de cassis až k ulcerózní kolitidě

Léto bylo letos dlouhé, pestré a plné kontrastů. Když se za ním ohlédnu, vidím hned několik kapitol – odborných, rodinných i těch, které mě posunuly o kus dál. Pojďte trochu léta ochutnat se mnou.

Ještě před prázdninami jsem měla možnost provést pacienty se střevními záněty prvním kulinářským workshopem v rámci akce neziskové organizace Pacienti IBD z. s. – vařili jsme polévku z dýně, ghí máslo i muffiny bez lepku a hlavně si ověřili, že i jídlo při IBD může být pestré a chutné.

  • Reportáž z akce najdete zde. Kdybyste měli zájem o recepty, ozvěte se.

V srpnu jsem pak vystoupila na 4. pacientské konferenci v Karlových Varech – přednášela jsem o výživě při IBD. Záznam mé přednášky Strava v relapsu, remisi i podle ročních období najdete na YouTube.

Podcasty a sdílení příběhů

Na mém vlastním podcastu Příběhy života a uzdravení vyšla epizoda o syndromu dráždivého tračníku (IBS). Je to téma, které se často schovává za stres a psychiku, a proto jsem o něm chtěla mluvit otevřeně – spolu s Hanou Babiarovou jsme sdílely i vlastní zkušenosti.

A nebyla jsem jen hostitelkou: objevila jsem se i jako host v podcastu Baví mě být slyšet u Jany Ježkové. Povídaly jsme si o tom, že nemoc není selhání, ale cesta, a že velkou část zdraví držíme sami v rukou.

Léto, Aperol a dorty

Léto mi přineslo pár starostí. Dvě ze tří mých dětí měly infekční zápal plic. Ale protože dbám hodně na prevenci a mám doma k dispozici skvělé doplňky stravy, které i při těchto stavech tělo podpoří, vše se obešlo bez velkých dramat.

Dětem na podporu a sobě a manželovi jako prevenci jsem nasadila ve velkých dávkách kvalitní vitamín D, betaglukany na imunitu a rybí tuk. Takže jsme to vše skvěle zvládli.

Léto ale taky přineslo i obyčejné radosti – cyklovýlety, posezení s přáteli, Aperol pod širým nebem a smích dětí běhajících kolem. Právě tyhle chvíle mi znovu připomněly, že klid a radost se rodí z maličkostí.

Navíc tři z pěti členů naší rodiny slavili narozeniny – takže jsem nejen slavila, ale i pekla. Na řadu samozřejmě přišel náš oblíbený čokoládový dort s pařížskou šlehačkou.


Rozmarné léto aneb skutečná realita prázdnin se třemi dětmi…

Léto bylo tak nějak normální, i když možná by se spíš i kvůli počasí hodilo říci rozmarné. To lepší se střídalo s horším a rozhodně všechno nebylo idylické.

Mít tři malé děti doma celé prázdniny je podle mého na metál – nonstop provoz, krizový management sourozenců, začínající puberta u syna – občas jsem si říkala, že by takto pečující rodiče měli mít nárok na výplatu za prázdniny a ještě několik dní dovolené o samotě navíc.

Pokud by vás tenhle střípek zajímal, nebo jiné moje postřehy a krátké fejetony – začtěte se do mého osobního profilu na Facebook. Vše tam sdílím veřejně. Tuhle prázdninovou realitu jsem vykreslila tady.

A mezi tím vším jsem psala novou knihu. O ní najdete více zatím taky jen na Facebooku. Inspiraci jsem našla při provázení na hradě Kašperk. V knize propojuji současný příběh průvodkyně Magdaleny a její rodinné příběhy s historií tohoto hradu a příběhem léčitelky Lucie a kameníka Matouše ze 14. století.

Během pár dní ale bude možnost si knihu koupit v předprodeji, protože už putuje ke grafikovi a měla by stihnout přijít z tiskárny do Vánoc.

Letní detektivka s rybízem

A protože léto má chutnat – vrátila jsem se i k receptu z mé knihy Příběhy českých superpotravin. Věděli jste, že Hercule Poirot pil nápoj z černého rybízu? A že z crème de cassis vzniká noblesní drink Kir Royal?

Letos jsem ho znovu připravovala a testovala s přáteli – a sklidil úspěch. Recept najdete v knize (strana 88).


Nový začátek

Asi největší životní změnou léta ale je, že mi skončila rodičovská a zároveň i moje jediné zaměstnání. Po 18 letech. Dostala jsem zápočťák a s ním i definitivní potvrzení: jsem na volné noze. Srdcem už dávno, ale teď i oficiálně.

Rozjíždím vlastní práci ještě víc – výživu, konzultace, přednášky, psaní… a také hledám nové parťáky do spolupráce. Možná jste to právě vy. Chcete si přečíst o tom více? Tady to je.

Příspěvek z Facebooku o novém směru a hledání spolupráce.

A co dál?

Podzim přináší nové akce, o kterých vás brzy budu informovat. Teď vás zvu na:

  • online přednášku o omega-3 mastných kyselinách a krevních testech – 1. 10. 2025 od 19:30: registrace tady
  • živou akci – seminář Jak získat a udržet zdravou váhu ve čtvrtek 2. 10. 2025 od 18:30 (Rodinné a komunitní centrum Mumraj v Praze – Horních Počernicích: registrace zde

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *