Vášnivé jahody aneb afrodiziakum po česku

Poslala mě moje dívka pro jahody červený. Bez nich se prý nemám vracet, tak tu stojím ztrápený…. Zapomněla, vážení, na jahody mražený. Na jahody mražený, v igelitu balený….  Pohádku to připomíná o dvanácti měsíčkách…

Znáte tuhle písničku? Přestože jsou Jahody mražený starší než já a některé mladší ročníky ji možná už znají velmi málo a považují ji za vykopávku, miluji tuhle písničku podobně jako sladké červené jahůdky sbírané v našich zahradách nebo polích. Obojí mi totiž vyvolávají vzpomínky a emoce.

Jahody mražené…

  • Vzpomínky na rodinné dovolené v Beskydech, kam jsme jezdívali s rodiči naší stodvacítkou a spolu s tatínkem jsme poslouchali písničky od Jirky Schelingera.
  • Vesnické zábavy tzv. tři na tři, kde Jahody mražený vždy byly jednou z největších hitovek, i když v tu dobu tahle písnička byla určitě plnoletá (pochází z roku 1980). Bylo to období prvních polibků a ochutnávání “vytoužené” dospělosti.

Jahody čerstvé…

  • Vůni lesa v období růstu lesních jahod.
  • Trhání jahod na tajňačku, aby babička neviděla, protože nám je jinak poskytovala na příděl.
  • Samosběry s mým mužem a první samostatné vaření marmelády s maminkou jako poradcem na telefonu.
  • Jahody se smetanou, grankem a šlehačkou.

Už nebudu zdržovat svými vzpomínkami… Zajímají mě totiž ty vaše! A taky mě zajímá, co si s jahodami spojujetete vy. O tom, že jahody jsou také plody lásky a vášně čtěte dál…

Červená je barvou vášně, ale třeba i hříchu

Jahody jsou spojovány s prvními letními dny, barvou červenou i s mnoha požitky chuťovými i smyslovými. Chuť jahod zpestřuje vůni a efekt šampaňského. Jahody patří na dorty věnované z lásky i do nejrůznějších alko a nealko drinků.

Jahody jsou prostě ovocnou jedničkou. Lahodné a vášnivě smyslné jsou však pro nás v Česku jen ty, které vyrostou u nás přirozeně a na sluníčku a nepochází z tisíce kilometrů vzdálených skleníků. Přinášejí nám mnoho prospěšných látek a zároveň sebou skutečně nesou požitky. Co takové jahody se šlehačkou? Čerstvé jahody jen tak utrhnuté do pusy? Jahodovo-čokoládový dezert? Vířivka s milovanou osobou, šampaňským a jahodami?

Svojí barvou a energií přináší sílu a zviditelňují naše emoce a potřebu vášně. Kromě toho obsahují vitamín C, jehož hodnota je u čerstvě utržených plodů minimálně srovnatelná s citrusovými plody. Takové naše jahody by mohly být klidně i nazývány superpotravinou. Obsahují ještě některé vitamíny skupiny B,  vitamín E a mnoho organických kyselin.

Co ještě vášnivě podporují jahody?

Kromě povzbuzení energie a vášní nás dokážou podpořit lehce stravitelnou vlákninou i obsahem minerálních látek (draslík, zinek, hořčík, síra, vápník a prý také bór, fluor, kobalt nebo molybden). Navíc neobsahují velké množství cukru a Wikipedie uvádí, že konzumace jahod:

  • údajně podporuje tvorbu testosteronu a ovlivňuje tak kladně i vývoj spermií,
  • podporuje krevní oběh, především v pohlavních orgánech,
  • napomáhá vylučování, působí proti vzniku močových a žlučových kamenů,
  • je doporučená u osob, které se léčí s kardiovaskulárními chorobami.

Prostě jahody jsou našim českým afrodiziakem 🙂 Ale aby tak fungovaly, je potřeba je jíst v jejich sezóně. Ty mražené si nechte přes zimu na buchtu nebo jen do poslechu v písničce.

Závěrem budu moc ráda, když potěšíte i moje vášně a dolů do komentářů mi napíšete pár vět, s čím máte spojené jahody vy:

Máte jahody nebo jejich konzumaci spojenou s nějakými zážitky? A s jakými? Proč je vlastně máte rádi? Pro jejich chuť a vůni? A co barva? Myslíte, že jsou skutečně vášnivým ovocem? Děkuji.

Takže pište a sdílejte článek o českém afrodiziaku současných dní, ať jsme tu všichni spokojenější a veselejší, když už máme tu sezónu jahod 🙂

 

Veronika Hanzlíková
Jsem mladá žena, ale zažila jsem ve svém životě už mnoho bolesti. Po stránce fyzické i psychické. To mě dovedlo k tomu, že pomáhám ostatním nejen v oblasti výživy a toho, co jíst, ale i v oblasti zdravotní prevence. Důležitou kapitolou mé práce je podpora ostatních, kteří mají zažívací obtíže. Především střevním záněty. Učím nás všechny, včetně sama sebe, jak žít a jíst kvalitně v nejrůznějších obdobích života. Jsem autorkou dvou elektronických knih: - 10 klíčů k tajemství potravin>> - 21 příběhů českých superpotravin>> Pro čtenáře z řad osob se střevními záněty jsem připravila příručku a videokurz: - Ulcerózní kolitida a Crohnova choroba - jak žít a jíst kvalitně>> Věnuji se také celostnímu poradenství pro zdravotní prevenci a výživu. Více o mně si přečtěte zde>>
Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *