Jihočeské pouťové koláče

Znáte proslulé chodské koláče? Víte, že si podobné, jihočeské, můžete udělat doma? My si je doma děláme. Je jedno, jestli jsme na pouti u manželových rodičů na Strakonicku nebo u mých na jihu Moravy. Pečeme je na poutě, ale občas třeba i na narozeniny nebo kdysi na naši svatbu.

Jsou skvělé, lahodné a vždy je děláme celá rodina pospolu. Navíc máme přeborníka na zdobení. Tím je můj muž, který je v obou rodinách považován za hlavní osobu, jež povýší zdobení koláčů na umění :-)

Ale i když nemáte nikoho takové v rodině, přesto si můžete připravit lahodné koláče podle vlastní chuti.

Co potřebujete na těsto pro 12-14 koláčů (o váze cca 130 g vykynutého těsta):

  • 500 g hladké mouky
  • 500 g polohrubé mouky
  • 250 g másla
  • 150 g cukru krupice
  • 6 vajec
  • 1 vanilkový cukr
  • sůl (max. 0,5 lžičky)
  • rum (jen pro chuť)
  • 42 g droždí (1 kostka)
  • 250 ml mléka

Co si ještě připravte:

  • 5-6 kostek tvarohu (nejlahodnější je plnotučný)
  • 2 žloutky (jeden do tvarohové náplně, jeden lehce rozředěný vodou na potření okrajů koláčů)
  • 380 g mletého máku
  • vanička povidel (nebo kupte kyblíček, ten určitě vystačí)
  • cukr moučka (na dochucení tvarohu a máku)
  • mleté ořechy (množství podle toho, zda je máte rádi)
  • rozinky (1 sáček)
  • mandle (vhodné jsou rovnou loupané mandle připravené na plátky nebo “proužky” – 1 sáček)
  • alespoň 500 ml mléka (horké, na spaření máku, případně ořechů)
  • mletý badyán (do povidel)
  • 3-4 zdobící sáčky
  • pečící papír, alespoň dva (lépe 4) plechy

Postup:

  1. Těsto si můžete nechat vykynout v domácí pekárně, máte-li. Jediným pravidlem je – na dno kynoucí nádoby dejte všechny tekuté suroviny (včetně změklého másla a vlažného mléka), poté zasypte cukrem a moukou, na vrch nádoby rozdrobte droždí. Nechte kynout podle instrukcí pro vaši pekárnu. Pokud takhle připravujete těsto, přeskočte body 2 a 3 a pokračujte rovnou u 4.
  2. Pokud si budete připravovat těsto ručně, potřebujete si nejprve připravit kvásek. Postup, který nejlépe funguje a také proč tomu tak je, uvádí Kuchařka pro dceru v článku Jak nezabít kynuté těsto. Zjednodušeně řečeno – rozdrobené droždí v malé misce zasypte lžící cukru a rozmíchejte ho na kaši. Poté přidejte trochu mouky a zalijte zhruba 100 ml připraveného (ale vlažného, lehce teplého mléka). Takto by vám do pár minut měl vzniknout krásně pěnivý kvásek.
  3. Smíchejte mouku, cukr a špetku soli. Ve zbytku vlažného mléka rozmíchejte vajíčka a rozpuštěné máslo. Kvásek přidejte do mísy s moukou a poté zalejte tekutou směsí mléka, vajíček a másla. Důkladně promíchejte a prohnětte a těsto nechte pak vykynout zhruba hodinu.
  4. Než vám vykyne těsto, připravte si náplně. Připravujte je tak, aby se vám dobře zdobily koláče. Nejsnadnější je zkouška přímo se zdobící plničkou, do které dáte trochu připravené náplně a zkusíte třeba na talířek kousek směsi vymáčknout. Nesmí vám pouštět vodu, ani “stát” jako voják.
  5. Na tvarohovou náplň smíchejte tvaroh s cukrem podle chuti, můžete přidat i jeden žloutek a pokud se vám při plnění zdobícího sáčku bude zdát tvaroh příliš hutný, můžete ho opatrně naředit trochou mléka.
  6. Makovou náplň připravíte z trochy mléka, moučkového cukru a mletého máku. Ohřejte mléko (cca 100-200 ml), aby bylo horké. Rozmíchejte v něm podle své chuti trochu cukru a poté přisypávejte mák. Řídkost směsi, aby se s ní dobře zdobilo, vyzkoušejte po naplnění trochy náplně do zdobičky. Nesmí se roztékat, nesmí být příliš tuhá. Případně přihřejte další mléko s cukrem. Obdobně připravujete ořechovou náplň (z najemno namletých vlašských ořechů, horkého mléka a moučkového cukru).
  7. Na povidlovou náplň rozmíchejte povidla s trochou horké vody a dochuťte mletým badyánem.
  8. Když máte vykynuté těsto, rozdělte si ho za pomocí váhy na bochánky o váze zhruba kolem 13 dkg. Poté si dejte dva bochánky na vlastní pečící papír a postupně je od středu vymačkejte směrem ven do kulatých tvarů budoucích koláčů. Nechte vždy trochu zvýšené okraje. Pečící papíry s koláči dejte na plechy a začněte zdobit plničkami s připravenými náplněmi. Každý koláč také potřete rozmíchaným žloutkem (vajíčkem) s trochou vody, ať máte kraje krásně zlatavé.
  9. Předehřejte troubu na 180°C. Pokud budete péct dva plechy zároveň, použijte horkovzduch.
  10. Koláče s náplněmi dozdobte dle svého uvážení mandlemi a rozinkami. Dejte je péct. Po nějaké době, když koláče začnou zlátnout, můžete troubu ztlumit na 160°C. Celý proces pečení obvykle trvá 12-15 minut.
  11. Zpracujte postupně zbývající bochánky.

Tip závěrem

Zdobení si můžete zjednodušit třeba jen pomazáním koláčů náplněmi po jejich čtvrtinách (vhodné pro zdobení s dětmi), ale plná chuť koláčů vynikne nejlépe, když skutečně koláč ozdobíte na všech částech koláče všemi náplněmi jako vidíte na obrázku našich koláčů.

No a ke konzumaci této dobroty se stáhněte zdarma e-book nejen o sladkých dobrotách a jejich souvislostí o tom, co chutě na sladké o nás vypovídají >>> Když jídlo mluví aneb co prozradí (o) vaší duši <<<

Veronika Hanzlíková
Jsem mladá žena, ale zažila jsem ve svém životě už mnoho bolesti. Po stránce fyzické i psychické. To mě dovedlo k tomu, že pomáhám ostatním nejen v oblasti výživy a toho, co jíst, ale i v oblasti zdravotní prevence. Důležitou kapitolou mé práce je podpora ostatních, kteří mají zažívací obtíže. Především střevním záněty. Učím nás všechny, včetně sama sebe, jak žít a jíst kvalitně v nejrůznějších obdobích života. Jsem autorkou dvou elektronických knih: - 10 klíčů k tajemství potravin>> - 21 příběhů českých superpotravin>> Pro čtenáře z řad osob se střevními záněty jsem připravila příručku a videokurz: - Ulcerózní kolitida a Crohnova choroba - jak žít a jíst kvalitně>> Věnuji se také celostnímu poradenství pro zdravotní prevenci a výživu. Více o mně si přečtěte zde>>
Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *