Elixír mládí v podobě klobásy?

Občas mi přijde, že někteří milovníci masných produktů, bůčku, klobás a škvarek považují své oblíbené jídlo za elixír mládí. Pro takové případy nemusím chodit daleko – mám je ve své blízké rodině. Svého tchána proto raději jmenovat nebudu :-)

12919193_952813168137115_1662720981_n

Tímto bych je chtěla vyvést z omylu a současně zmínit jednu zajímavost, která je spojována právě s klobásami.

Chudáci dobré a kvalitní klobásky plné masa od poctivých výrobců :-)

Ale upřímně – existuje jed, který se jmenuje klobáskový. Tento jed má také odbornější název botulotoxin. Nebo-li lidově (i obchodním názvem) botox.

A proč píšu právě o botoxu? Protože tento jed je používaný i jako lék a díky tomu může být někdy nadneseně nazýván elixírem mládí. Do tohoto elixíru ve spojitosti s potravinami se navíc “obouvám” i v elektronické knize 10 klíčů k tajemství potravin. Prostě proto, že mě fascinuje ta schopnost prakticky všech látek býti jedem, ale současně i lékem.

Obzvlášť, když se to týká mé vášně – spojení potravin s vlivem na zdraví.

Elixírem mládí nejsou ani klobásky ani jiné masné výrobky

Naopak, ty když, nedejbože, budou obsahovat botulotoxin, můžou až zabíjet.

Možná vám příznivci botoxu budou tvrdit, že vlastně klobáskový jed je skvělá věc.

Možná vám trochu pomůže od vrásek…

Kdo nechce vrásky míti, botox bude používati.

… ale osobně si myslím, že zkrášlování jedem je trochu (spíše více než trochu) proti přírodě.

Je to ale velký byznys. Společnost, která tuto látku vyrábí a prodává, uvádí, že je druhým nejprodávanějším lékem na světě, hned po Viagře!

Dej si pozor na klobáskový jed

Botulus v latině znamená klobásu a jed s názvem odvozeným právě od slova botulus se opravdu v klobáskách může vyskytovat. Tento jed je produkován bakteriemi Clostridium botulinum.

Tyto bakterie jsou anaerobní – nemají rády kyslík. Přežívají nejen v masných výrobcích, ale především ve špatně konzervovaných potravinách. Byly také nalezeny v nakládané zelenině i houbách v oleji, v uzeninách, dokonce i v čerstvém ovoci a zelenině.

12899796_951869991564766_900811009_nDo těla se bakterie Clostridium botulinum mohou dostat kontaktem se zvířetem nebo člověkem, kteří se dostali do styku s touto bakterií. Nemusí se tak vždy jednat o otravu kontaminovanou potravinou.

Otrava kojenců

Jsou evidovány případy kojeneckého botulismu po kontaktu s domácí želvou – jedná se o případy přenosu po kontaktu kojence přímo se zvířetem nebo z rukou ošetřujícího člověka, který nedodrží základní hygienické návyky.

Poučení je jasné: nikdy nekrmte nejdřív zvíře a poté dítě!

Naštěstí všechny případy kojeneckého botulismu skončily uzdravením dětí.

Bezpečnost nade vše

Před několika desítkami let byl v Polsku evidován případ botulismu kvůli konzervovaným jahodám. Jahody pocházely z pole, kde byly hnojeny fekáliemi z blízké nemocnice. V plechovkách pak byly nedostatečně sterilované a bylo jen otázkou času, kdy se něco stane.

12674593_951863838232048_542248151_nZdaleka to ale není běžné a nechci vás vystrašit. Jen povzbudit vaši pozornost a zvídavost, abyste si mohli být jistí, co jíte, a jak udržet potraviny bezpečné.

Za posledních 40 let na území naší republiky došlo ke 103 případům botulismu. To je, jak jistě uznáte, docela bezpečné skóre. Vychází to na dva až tři případy otravy botulotoxinem ročně, což je rozhodně méně než u otrav houbami. Pokud přece jen máte strach a chcete se dozvědět více o botulotoxinu a jak nákaze předcházet, podívejte se sem.

Tak co, považujete nyní botox za elixír mládí?

A co jiné jedy v potravinách? Mohou být lékem nebo jedem? Jsou plísně v potravinách prospěšné nebo nám naopak škodí? To vše můžete nastudovat i v e-knize 10 klíčů k tajemství potravin anebo napište svoje názory dolů do komentářů.

Veronika Hanzlíková
Jsem mladá žena, ale zažila jsem ve svém životě už mnoho bolesti. Po stránce fyzické i psychické. To mě dovedlo k tomu, že pomáhám ostatním nejen v oblasti výživy a toho, co jíst, ale i v oblasti zdravotní prevence. Důležitou kapitolou mé práce je podpora ostatních, kteří mají zažívací obtíže. Především střevním záněty. Učím nás všechny, včetně sama sebe, jak žít a jíst kvalitně v nejrůznějších obdobích života. Jsem autorkou dvou elektronických knih: - 10 klíčů k tajemství potravin>> - 21 příběhů českých superpotravin>> Pro čtenáře z řad osob se střevními záněty jsem připravila příručku a videokurz: - Ulcerózní kolitida a Crohnova choroba - jak žít a jíst kvalitně>> Věnuji se také celostnímu poradenství pro zdravotní prevenci a výživu. Více o mně si přečtěte zde>>
Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *