Může chleba mluvit?

Pojďme se na chvíli zastavit u jednoho z nejzákladnějších pokrmů naší rovnoběžky a toho, že “mluví”. U tolik skloňovaného lepkového chleba. Pojďme také na chvíli zapomenout, že chléb produkovaný ve velkém už “není to, co býval” a že za kvalitní kváskový chléb se prostě platí.

Ať už penězmi za ten “pravý” kváskový a připravovaný jen se základními surovinami (tzn. bez pečících směsí a aditiv), nebo svým časem, pokud si takový chléb chceme upéci doma.

Pojďme si zavzpomínat a zjistit, jakou úctu k němu měli naši předci a jak skrze naši historii k nám mluví…

A také si krátce upřesnit, co znamená kváskový chléb. Kváskový nebo-li kvasový chleba je takový chléb, který umí vykvasit, aniž by potřeboval droždí (kvasnice). Stačí mu k tomu kvásek (správně zvaný omládek). Ten vzniká jen a pouze z fermentované žitné mouky a vody!

Jak na takovou domácí přípravu chleba se dozvíte například ve videích Pečeme kváskový chléb zdarma.

Když chléb mluví

Chléb byl vždy symbolem života a práce. Proto si ho lid nesmírně vážil a podle dobrého chleba se oceňovala nejen hospodyně, ale i celé hospodářství.

Hanka Okurková podle knih Ukrojte si u nás a Lidová strava na Valaššsku –

Kváskový chléb nás spojuje s naší minulostí a předky, s jejich úctou k jídlu, k chlebu i životu jako takovému. Jeho rozumná konzumace nám přináší do života kvalitu, pevnost a stabilitu. Tu pevnost, která vychází z našich kořenů a od našich předků.

Hanka Okurková dále ve svém článku přináší další zajímavosti a vzkazy:

  • Nejdůležitější v každé domácnosti byla díže. Ta se nikdy nevynášela z domu.
  • První bochník, co se vkládal do pece, měl důležitou roli v domácím léčitelství, a když se vkládal do pece, byl provázen slovy: “Pán Bůh napřed a chlebíček za ním.” Naplněná pec se pak uzavřela se slovy: “Svěřujem ti boží dárek.”
  • Chléb se hlídal jako vzácné zboží, nikdy se jím neplýtvalo a též “necuchalo”. Když se načínal bochník, naznačily se nožem na spodní kůrce tři křížky. Z úcty ke chlebu i z úcty k práci.
  • Stůl, na kterém chléb ležel, byl prý místem téměř posvátným. Nesměl se na něj odložit klobouk, nesmělo se na něj položit dítě vybalené z plenek a “…nájvětším nemravů byl ogara, kerý si sedl na stůl.”

chleb-s-olivami-pixabay-telo-a-duse-v-harmonii

A co pověry a úsloví spojená s chlebem?

Opět necháme promluvit článek o chlebu:

  • Když někomu upadl kousek chleba na zem, říkalo se, že si na něj neumí vydělat.
  • Naši předci nikdy bochník nepokládali spodní kůrkou nahoru, protože by se vše v domě obrátilo naruby.
  • Chléb se musel krájet rovně, neboť “kde sa chléb rovno nekrájá, tam néni aň pořádku v domě, a kdo se nesrovná s chlebem, ten sa nerovná aň s lidma.”
  • Každý, kdo chlebem opovrhoval, byl považován za nehodného člověka.

A já už se jen závěrem ptám? Co vy na to? Podělte se do komentářů, zdali si pečete vlastní chléb, kupujete kváskový nebo to neřešíte.

Já se vám přiznám – občas si dáme kupovaný chléb “normální”, někdy kváskový nebo si upečeme vlastní z kupované směsi v Lidlu obsahující žitný kvásek. Ale sama jsem pravý kvasový chléb ještě nepekla. Obdivuji všechny ženy, jako například Darinu Šindelářovou, spoluautorku projektu o 21 českých superpotravinách (nyní ve vánoční nabídce), které si svůj kvásek (nejen na chleba) udržují.

Veronika Hanzlíková
Učím, jak se "nepo" ze života ani z jídla. Nejen proto, že žiju s diagnózou ulcerózní kolitidy, chronického zánětu střev provázeného často urputnými průjmy, ale taky proto, že jsem si v životě zažila už mnoho bolesti a už mě máloco rozhodí. :)

Díky tragické ztrátě prvního životního partnera, několika nepodařeným těhotenstvím a dalším problémům jsem začala makat na svojí mysli, emocích a také stravě. Nazývám to Vědomou a také laskavou výživou pro harmonii těla a duše - je to o laskavém a vědomém přístupu nejen ke stravování, ale také sám k sobě, svému tělu a duši. Víc o mně si přečtěte zde>>

Jsem autorkou tištěných a elektronických knih a videokurzu:

- 10 klíčů k tajemství potravin (elektronická)>>

- Příběhy českých superpotravin (tištěná)>>

- Ulcerózní kolitida a Crohnova choroba - jak žít a jíst kvalitně>>

Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.