5 adventních tipů nejen na pečení

Nebaví vás číst omáčky okolo adventu, receptů a podobně? Tak pojďme rovnou na mých 5 adventních tipů, jak si zpříjemnit předvánoční čas za pomoci jídla a pití.

1. tip na svařákový sirup

Sorry jako, ale svařákový sirup od Kuchařky pro dceru je prostě pro mě každým rokem hit, takže o něm mluvím, píšu a taky ho ráda piju nebo daruji jako jedlý dárek stále dokola.

  • Nebudu vás tady obtěžovat s vtipnou historkou, kterak jsem kvůli sirupu málem přetáhla tchána vařečkou  (ale kdyby vás to zajímalo, tak tenhle příběh najdete tady :-)  )a rovnou vás pošlu pro recept na tenhle geniální karamelový sirup přímo ke Kuchařce pro dceru >>>


jedly-darek

2. tip na perníčky

Já vím, že vám tu svoji oblíbenou Kuchařku pro dceru cpu všude, ale už roky podle jejího receptu dělám  se synem perníčky, které jsou měkké ihned. Náš Pavlík je prostě miluje.

spolecne-peceni

3. tip na skvělé oříškové rohlíčky

Tyhle oříškové rohlíčky podle našeho rodinného receptu jsou prostě geniální a hříšně dobré. Jsou taky geniálně tučné a kalorické, ale když si jich dáte jen pár…. tak proč ne :-)

Na 1 plech rohlíčků potřebujete:

  • 140 g mletých vlašských ořechů
  • 100 g cukru moučka
  • 1 žloutek
  • 1 lžíce strouhanky (plus 1-2 lžíce na podsypání při zpracování těsta)
  • 1 lžička nastrouhané citronové kúry

Na krém a polevu:

  • Salko (1/3 plechovky)
  • máslo (3/4 kostky)
  • čokoláda (přibližně 1/2 tabulky)
  • tuk na polevu (trošku kokosového tuku nebo trocha másla)

Všechny ingredience zpracujte dohromady do lehce lepivého těsta a nechte těsto chvíli ztuhnout v chladu (není potřeba ho nechat dlouho odležet v ledničce). Z těsta poté udělejte široké válečky, ze kterých nakrájejte špalíčky pro budoucí rohlíčky. Ze špalíčků vymodelujte štíhlé válečky, které upravte do tvaru rohlíčků (nebojte se dělat rohlíčky drobnější, při pečení se ještě zvětší).

Předehřejte si troubu na 170 stupňů (horkovzduch) a rohlíčky upečte na plechu s pečícím papírem cca 8 minut. Pečte je do chvíle, kdy lehce začnou zlátnout/hnědnout (nepečte je do úplného zhnědnutí, protože na plechu po vytažení z trouby ještě tzv. dojdou).

Krém na rohlíčky si připravte z 3/4 kostky másla, které vyšleháte šlehačem až do změny barvy (z lehce žluté do spíše bílé barvy.

Do vyšlehaného másla přidejte podle chuti Salko (může být i karamelové). Příjemná sladká chuť bývá při použití cca 1/3 plechovky salka. Krém pak nechte také chvíli ztuhnout v chladu a zdobte jím až vychladnuté rohlíčky.

Nazdobené rohlíčky s krémem dejte opět na chvíli do lednice a poté je dozdobte čokoládou. Namáčejte je v rozpuštěné čokoládě (kvalitní čokoládu na vaření rozehřejte na páře s troškou (nejlépe) kokosového tuku).

oriskove-rohlicky

4. tip na skvělé a chutné vánočky

Jedná se opět o náš rodinný recept a věřím, že to podle něj zvládne úplně každý. V receptu najdete odkaz na video, jak je správně uplést – a schválně, víte kdo tohle video natočil? Jestli tipujete opět Kuchařku pro dceru, tak jste správně.

Na 2 “menší” vánočky potřebujete:

  • 30 g droždí (3/4 kostky)
  • 80 g cukru krupice
  • 570 g mouky (směs hladké 270 g a polohrubé 300 g)
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 220 ml vlažného mléka
  • 100 g tuku (50 g másla, 50 g sádla)
  • 2 vajíčka (jedno celé a 1 rozšlehat – z rozšlehaného odeberte trochu na pomazání vánočky při pletení)
  • 50 g rozinek
  • plátky mandlí (na ozdobení)
  • LIBOVOLNĚ – trochu mleté skořice, nasekané oloupané mandle, kousky čokolády a lžička nastrouhané citronové kury.

Doporučuji těsto zpracovat a nechat vykynout v domácí pekárně. Na dno dejte všechny “mokré” suroviny (mléko, na plátky nakrájené máslo nebo rozpuštěné, vajíčka, sádlo), poté přidejte v teplé vodě promyté rozinky, cukr krupici i vanilkový cukr (a libovolně skořici, citronovou kuru, mandle, případně kousky čokolády). Do mouky promíchejte 1/2 lžičky soli a mouku se solí nasypte na připravené suroviny. Nahoru na mouku rozdrobte droždí. Poté zapněte pekárnu a na 1,5-2 hodiny (podle typu pekárny) si běžte dát relax.  

Vánočku jsem pak pletla a pekla v troubě podle videa a článku Kuchařky pro dceru. Složení zde doporučené vánočky je téměř stejné, jen se liší v drobnostech. Najdete zde i skvěle zpracovaný návod na přípravu těsta, pokud nemáte domácí pekárnu!

vanocka

Poslední 5. adventní tip

Když už máte vyrobený svařákový sirup, nebojte se ho použít nejen do svařáku (výhodou je, že nemusíte víno svařovat, ale jen ohřát a sirup už vám tu voňavou nádheru jednoduše udělá v horkém víně za vás), ale i třeba do čaje nebo dokonce kávy. Vemte si k tomu nějakou knížku na čtení nebo si něco hezkého pusťte →→→ třeba povídání o tom, jak předejít únavě a vyčerpání nejen o adventu ;-)

Webinář, jak se dostat z únavy a vyhoření - Veronika Hanzlíková, Tereza Pyrchalová, Silvia Soláriková

PS: A pokud vám ještě chybí nějaké dárky pro svoje blízké, co třeba poukaz na konzultace, koučink nebo klub Harmonický život pro 1. půlku roku 2019?

Jednoduše mi napište e-mail na info@veronikahanzlikova.cz a domluvíme se, jestli chcete konzultaci, koučink nebo klub a pro koho a Vánoce máte vyřešené ↓↓↓

Veronika Hanzlíková - konzultace nebo koučink Od zdravotních těžkostí k harmonii

Veronika Hanzlíková - konzultace nebo koučink Výživa a potraviny

Veronika Hanzlíková - Klub Harmonický život

Veronika Hanzlíková
Jsem mladá žena, ale zažila jsem ve svém životě už mnoho bolesti. Po stránce fyzické i psychické. To mě dovedlo k tomu, že pomáhám ostatním nejen v oblasti celostního pohledu na výživu a toho, co jíst, ale i v oblasti zdravotní prevence a harmonického života. Učím nás všechny, jak se nepo ze života ani z jídla :-)

Nejen proto, že žiju s diagnózou ulcerózní kolitidy, chronického zánětu střev. Víc o mně si přečtěte zde>>

Jsem autorkou dvou elektronických knih a videokurzu:

- 10 klíčů k tajemství potravin>>

- 21 příběhů českých superpotravin>>

- Ulcerózní kolitida a Crohnova choroba - jak žít a jíst kvalitně>>

Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *