5 adventních receptů a tipů nejen na pečení

Nebaví vás číst omáčky okolo adventu, receptů a podobně? Tak pojďme rovnou na mých 5 adventních tipů, jak si zpříjemnit předvánoční čas za pomoci jídla a pití.

1. tip na svařákový sirup

Svařákový sirup od Kuchařky pro dceru je pro mě každým rokem hit. Jen občas se stane, že ho nepřipravím pro sebe nebo jako jedlý dárek pro rodinu a přátele.

Nebudu tady zdržovat historkou, jak jsem málem přetáhla tchána vařečkou, ale kdyby vás to zajímalo, tak tenhle příběh najdete tady :-)


2. tip na perníčky

Já vím, že vám tu svoji oblíbenou Kuchařku pro dceru cpu všude, ale už roky podle jejího receptu dělám  se synem perníčky, které jsou měkké ihned. Náš Pavlík je prostě miluje.

3. tip na skvělé oříškové rohlíčky

Tyhle oříškové rohlíčky podle našeho rodinného receptu jsou prostě geniální a hříšně dobré. Jsou taky geniálně tučné a kalorické, ale když si jich dáte jen pár…. tak proč ne :-)

Na 1 plech rohlíčků potřebujete:

  • 140 g mletých vlašských ořechů
  • 100 g cukru moučka
  • 1 žloutek
  • 1 lžíce strouhanky (plus 1-2 lžíce na podsypání při zpracování těsta)
  • 1 lžička nastrouhané citronové kúry

Na krém a polevu:

  • Salko (1/3 plechovky)
  • máslo (3/4 kostky)
  • čokoláda (přibližně 1/2 tabulky)
  • tuk na polevu (trošku kokosového tuku nebo trocha másla)

Všechny ingredience zpracujte dohromady do lehce lepivého těsta a nechte těsto chvíli ztuhnout v chladu (není potřeba ho nechat dlouho odležet v ledničce). Z těsta poté udělejte široké válečky, ze kterých nakrájejte špalíčky pro budoucí rohlíčky. Ze špalíčků vymodelujte štíhlé válečky, které upravte do tvaru rohlíčků (nebojte se dělat rohlíčky drobnější, při pečení se ještě zvětší).

Předehřejte si troubu na 170 stupňů (horkovzduch) a rohlíčky upečte na plechu s pečícím papírem cca 8 minut. Pečte je do chvíle, kdy lehce začnou zlátnout/hnědnout (nepečte je do úplného zhnědnutí, protože na plechu po vytažení z trouby ještě tzv. dojdou).

Krém na rohlíčky si připravte z 3/4 kostky másla, které vyšleháte šlehačem až do změny barvy (z lehce žluté do spíše bílé barvy.

Do vyšlehaného másla přidejte podle chuti Salko (může být i karamelové). Příjemná sladká chuť bývá při použití cca 1/3 plechovky salka. Krém pak nechte také chvíli ztuhnout v chladu a zdobte jím až vychladnuté rohlíčky.

Nazdobené rohlíčky s krémem dejte opět na chvíli do lednice a poté je dozdobte čokoládou. Namáčejte je v rozpuštěné čokoládě (kvalitní čokoládu na vaření rozehřejte na páře s troškou (nejlépe) kokosového tuku).

4. tip na skvělé a chutné vánočky

Jedná se opět o náš rodinný recept a věřím, že to podle něj zvládne úplně každý. V receptu najdete odkaz na video, jak je správně uplést – a schválně, víte kdo tohle video natočil? Jestli tipujete opět Kuchařku pro dceru, tak jste správně. ;)

Na 2 „menší“ vánočky potřebujete:

  • 30 g droždí (3/4 kostky)
  • 80 g cukru krupice
  • 570 g mouky (směs hladké 270 g a polohrubé 300 g)
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 220 ml vlažného mléka
  • 100 g tuku (50 g másla, 50 g sádla)
  • 2 vajíčka (jedno celé a 1 rozšlehat – z rozšlehaného odeberte trochu na pomazání vánočky při pletení)
  • 50 g rozinek
  • plátky mandlí (na ozdobení)
  • LIBOVOLNĚ – trochu mleté skořice, nasekané oloupané mandle, kousky čokolády a lžička nastrouhané citronové kury.

Doporučuji těsto zpracovat a nechat vykynout v domácí pekárně. Na dno dejte všechny „mokré“ suroviny (mléko, na plátky nakrájené máslo nebo rozpuštěné, vajíčka, sádlo), poté přidejte v teplé vodě promyté rozinky, cukr krupici i vanilkový cukr (a libovolně skořici, citronovou kuru, mandle, případně kousky čokolády). Do mouky promíchejte 1/2 lžičky soli a mouku se solí nasypte na připravené suroviny. Nahoru na mouku rozdrobte droždí. Poté zapněte pekárnu a na 1,5-2 hodiny (podle typu pekárny) si běžte dát relax.  

Vánočku jsem pak pletla a pekla v troubě podle videa a článku Kuchařky pro dceru. Složení zde doporučené vánočky je téměř stejné, jen se liší v drobnostech. Najdete zde i skvěle zpracovaný návod na přípravu těsta, pokud nemáte domácí pekárnu!

Poslední 5. adventní tip

Když už máte vyrobený svařákový sirup, nebojte se ho použít nejen do svařáku (výhodou je, že nemusíte víno svařovat, ale jen ohřát a sirup už vám tu voňavou nádheru jednoduše udělá v horkém víně za vás), ale i třeba do čaje nebo dokonce kávy.

A pokud vám ještě chybí nějaké dárky pro svoje blízké, co třeba kniha s recepty a milými příběhy?

  • Právě teď (do půlnoci 13. 12.) můžete získat knížku Příběhy českých superpotravin, které jsem autorkou, o 100 Kč levněji. Při objednávce stačí zadat slevový kód VANOCE2022 a dát Uplatnit a cena se vám automaticky přepočítá.
Jedinečná kniha Příběhy českých superpotravin s více než 50 recepty a krásnými příběhy a čtením

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *