Proč se cítím tak unavená? Dumám už pár dní. Jo, v noci kojím a vstávám k dětem, ale stejně… Až dnes mi to došlo. Začíná působit energie období DOJO. Období, které nejvíc zatěžuje mé „nejslabší“ orgány – slezinu a slinivku. A já navíc zase pozapomněla na svůj vyzkoušený všelék, necvičím a trošku „prasím“ v jídle…
Nedivte se, může za to DOJO
Máte to teď podobně jako já a myslíte si, že je to jarní únava? Možná je pravda někde trošku jinde.
Dojo je podle tradiční čínské medicíny považované za přechod mezi ročními obdobími. Je to období elementu Země a tudíž nejvíc ovlivňuje naše zažívání, chutě na sladké a životní energii.
Orgány jako je slezina, slinivka a žaludek prostě v tu dobu nejsou v kondici a když jim přitopíme pod kotlem špatnou stravou, tak o to hůř. Měli bychom jíst kvalitně a střídmě.
Co znamená kvalitně a střídmě?
Jíst základní a kvalitní potraviny (to je překvapení, co? :-) ) a tzv. do polosyta. Také víc používejte tepelné úpravy. V teplých dnech samozřejmě nemusíte vše dlouze péct a vařit, ale vyzkoušejte přípravu v páře nebo blanšírování (krátké ponoření, například zeleniny, do horké vody).
O blanšírování zeleniny najdete vše v článku Kuchařky pro dceru.
Mezi potraviny, které jsou vhodné, patří všechny potraviny s energií elementu Země. Například:
- jáhly a kuskus, celozrnná rýže,
- dýně nebo zelí,
- meruňky, broskve, vlašské i lískové ořechy,
- cizrna, brokolice, kedlubny, kapusta,
V létě si užijte energeticky chladivé banány, meloun a české okurky, v chladném období zase sáhněte po skořici a fenyklu. Když si dáte v zimě banány rozmačkané a opečené na másle se skořicí a rozinkami, tak svoji slezinu skutečně potěšíte. To samé platí například pro podobně připravené hrušky.
Čeho se vyvarovat?
- Výhybejte se mraženým potravinám, ledu a zmrzlině.
- Snižte spotřebu cukru. Odpusťte si pečivo a buchty. Pokud máte chuť na „sladkosti“, tak zařaďte do jídelníčku mnohem víc ovoce – v létě čerstvé, v jiných ročních obdobích sušené.
- Pijte vlažné nebo teplé nápoje a vodu pokojové teploty.
Rozdíl je samozřejmě mezi obdobím dojo v zimě a v létě. Platí pravidlo, nejen pro dojo:
V chladných měsících pijte teplé až horké nápoje a převařenou vodu (pozor horká voda z kohoutku není považována za pitnou!).
V teplejším období popíjejte vlažné nápoje a jezte mnohem víc čerstvého ovoce a zeleniny.
Kdy „dojo“ vlastně je?
- 25.4. – 16.5. (před létem)
- 27.7. – 17.8. (před podzimem = babí léto)
- 28.10. – 15.11. (před zimou)
- 27.1. – 13.2. (před jarem)
Proč se řídit nějakým „dojo“?
Tradiční čínská medicína i pozorování našich předků mají v lecčems pravdu. Zatímco naše oficiální roční období se řídí rovnodenností a slunovratem, příroda se chová trošku jinak.
- V dubnu panuje aprílové počasí, které často kombinuje jaro, léto a někdy i zimu dohromady.
- V srpnu už je babí léto a začíná vonět podzim.
- V listopadu k nám přijíždí svatý Martin na bílém koni, občas i s první sněhovou nadílkou a ne až 21.12. Naopak, někdy už v únoru vnímáme první příznaky jara a v přírodě začínají rašit první zelené výhonky.
Takže, i když se vám nechce se řídit podle čínské medicíny, můžete se řídit podle přírody a ta nám říká:
Vnímejte, co se děje kolem vás i ve vás a podle toho jezte a odpočívejte.
Pokud se chcete s těmito „rytmy“ seznámit víc a pochopit stravu naší rovnoběžky inspirovanou tradiční čínskou medicínou i znalostmi našich předků, pořiďte si e-knihu:
>> 21 příběhů českých superpotravin <<<
Dozvíte se v ní nejen o stravě podle ročních období, ale i vše o českých potravinách, které by se mohly honosit přízviskem superpotraviny. Jen my máme někdy pocit, že superpotraviny jsou ty z ciziny.
Pěkné čtení, V.
(výživová poradkyně a laskavá průvodkyně na cestě za pohodou v životě a jídle)
20 let žiju s ulcerózní kolitidou. Přestože mi hrozil vývod a 15 let jsem intenzivně užívala léky, dnes jsem úplně bez léčby. Mám báječného muže a tři děti. Ale taky jsem šest nenarozených dětí ztratila a tragicky přišla o svoji první lásku.
Na vlastní kůži jsem si vyzkoušela, že až 70 procent uzdravení a životní pohody tvoří mysl. Život prostě není jen o zdravé stravě. Dnes jsem průvodkyní všem, kteří se chtějí cítit skvěle ve svém těle.
- Napsala jsem knihu Příběhy českých superpotravin a také další e-knihy.
- Tvořím podcast Příběhy života a uzdravení – na Spotify a Audiolibrix
- Natočila jsem kurzy (nejen pro lidi se střevními záněty).
- A taky vám ráda poradím přímo na míru v rámci konzultace.