Hubnutí, špatné trávení…. sáhněte po ředkvičkách

Když je miluješ, není co řešit :-) A i když je nemiluješ, stojí za to o nich zjistit víc… A o kom? No přece o ředkvičkách, “obyčejné” první jarní zelenině. Prý totiž pomáhají při hubnutí a dokonce i obtížích s trávením.

Ideálně domácí

Pokud máte možnost, pěstujte si milé ředkvičky doma ve skleníku a na zahrádce. Z těch domácích skleníkových se můžete radovat dokonce už v dubnu. Pokud si tuhle nedoceněnou zeleninu vypěstovat sami nemůžete, kupujte si ředkvičky české nebo třeba z jižněji položených zemí jako je třeba Itálie.

Že ředkvičky nejsou jen obyčejnou zeleninou, dokazuje i naše původní lidové léčitelství. To tvrdí, že ředkvičky rozpouští žlučníkové kameny .

Lidový recept na rozpouštění žlučníkových kamenů:

  • 1 polévková lžíce čerstvě nastrouhaných ředkviček denně nalačno

nebo

  • 2-3 ředkvičky v průběhu dne každý den

Ředkvičky podle “Číňanů”

Z pohledu tradiční čínské medicíny jsou chladné a štiplavé a náleží k elementu kovu. Svým vzhledem nás také pojí k zemi a ohni.

Výborně umí svojí štiplavostí rozptylovat „vlhkost” a rozpouštět „hlen“. Po našem to znamená, že:

  • pomáhají při trávení tuků,
  • usnadňují odkašlávání,
  • působí mírně desinfekčně,
  • příznivě pomáhají při chrapotu a bolestech v krku,
  • likvidují plísně  v celém trávicím traktu,
  • jsou mírně močopudné.

Pokud tedy trpíte zažívacími obtížemi, máte potíže se zahleněním dýchacích cest, pobolívá vás v krku, nebo máte nadváhu, tak neváhejte a zařaďte dvě tři  ředkvičky denně alespoň na jaře.

Ale i když tyto potíže nemáte, tak si můžete ředkvičky s chutí dát ;-)

Ředkvičky jezte syrové jako přílohu, ale vyzkoušejte si je přidat do míchaných vajíček, salátů nebo třeba jen tak na chleba s řeřichou nebo klidně sedmikráskami.

Nebo si z nich udělejte polévku. Nevěříte? Recept na (nejen) jarní ředkvičkovou polévku najdete zde.

Pomoc při velkých životních změnách

Že ředkvičky nejsou jen tak obyčejnou zeleninou už jste asi pochopili, ale ještě nevíte všechno… I ředkvičky podobně jako jiné potraviny mluví:

Ředkvičky umí podporovat oblast první čakry a celého solar plexu. Vytahují nám ze země energii půdy a jara. Díky tomu jsou “nabíjející” zelenina. Ředkvičky povzbuzují naše plíce, tlusté střevo a pomáhají nám vydýchat a strávit (vyloučit) nejrůznější životní změny.

A co vitamíny a minerální látky?

Abychom byli přesní a více západní, pojďme si závěrem povědět, co obsahují ředkvičky a jaký mají na nás vliv i podle klasického západního pohledu. Ředkvičky obsahují:

  • Velké množství vitaminů B (včetně kyseliny listové) a C – příznivě napomáhají odolnosti organismu proti nejrůznějším virům.
  • Sirné silice – ulevují od infekcí trávicího traktu a pozitivně ovlivňují střevní peristaltiku.
  • Draslík a vápník – draslík má příznivý vliv na zdraví srdečního svalu, vápník zase podporuje tvorbu kostí a chrupavek.
  • Karoten – pomáhá udržet zdravé oči a přispívá ke zdravému zbarvení kůže. Bylo dokonce vědecky prokázáno, že ředkvičky dokážou působit proti vzniku kamenů ve žlučových a močových cestách.

Ředkvičky jsou také vhodné při dietách spojených s redukcí tělesné váhy.

Máme hotovo :-)

Zajímavé je, jak se informace tradiční čínské medicíny s tou naší vlastně podporují a především nevylučují! Tímto nominuji ředkvičky jako další českou superpotravinu.

Že se vám to nezdá? Svůj pohled plný zajímavostí i laskavých příběhů o jídle vysvětluju v e-knize o českých superpotravinách.

Tak si ji hned teď pořiďte pořiďte a přesvědčete se sami TADY:

>> 21 příběhů českých superpotravin <<<

Dozvíte se v ní nejen o stravě podle ročních období, ale i vše o českých potravinách, které by se mohly honosit přízviskem superpotraviny. Jen my máme někdy pocit, že superpotraviny jsou ty cizokrajné.

Veronika Hanzlíková
Jsem mladá žena, ale zažila jsem ve svém životě už mnoho bolesti. Po stránce fyzické i psychické. To mě dovedlo k tomu, že pomáhám ostatním nejen v oblasti výživy a toho, co jíst, ale i v oblasti zdravotní prevence. Důležitou kapitolou mé práce je podpora ostatních, kteří mají zažívací obtíže. Především střevním záněty. Učím nás všechny, včetně sama sebe, jak žít a jíst kvalitně v nejrůznějších obdobích života. Jsem autorkou dvou elektronických knih: - 10 klíčů k tajemství potravin>> - 21 příběhů českých superpotravin>> Pro čtenáře z řad osob se střevními záněty jsem připravila příručku a videokurz: - Ulcerózní kolitida a Crohnova choroba - jak žít a jíst kvalitně>> Věnuji se také celostnímu poradenství pro zdravotní prevenci a výživu. Více o mně si přečtěte zde>>
Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *