Hubnutí, špatné trávení…. sáhněte po ředkvičkách

Ředkvičky pomáhají při hubnutí i obtížích s trávením.

Cítíte tu vůni čerstvých ředkviček? Když je vytáhnete z jarní půdy, opláchnete a hned se do nich zakousnete… Kromě toho, že jsou osvěžující a příjemně štiplavé, hodí se jako výborná zelenina při hubnutí i obtížích s trávením.

Ideálně domácí

Pokud máte možnost, pěstujte si ředkvičky doma ve skleníku a na zahrádce. Z těch domácích skleníkových se můžete radovat dokonce už v dubnu. Pokud si je vypěstovat sami nemůžete, kupujte si ředkvičky české nebo třeba z jižněji položených zemí jako je třeba Itálie.

Že ředkvičky nejsou jen obyčejnou zeleninou, dokazuje i naše původní lidové léčitelství. To tvrdí, že ředkvičky rozpouští žlučníkové kameny .

Lidový recept na rozpouštění žlučníkových kamenů:

  • 1 polévková lžíce čerstvě nastrouhaných ředkviček denně nalačno

nebo

  • 2-3 ředkvičky v průběhu dne každý den

Ředkvičky podle “Číňanů”

Z pohledu tradiční čínské medicíny jsou chladné a štiplavé a náleží k elementu kovu. Svým vzhledem nás také pojí k zemi a ohni.

Výborně umí svojí štiplavostí rozptylovat „vlhkost” a rozpouštět „hlen“. Po našem to znamená, že:

  • pomáhají při trávení tuků,
  • usnadňují odkašlávání,
  • působí mírně desinfekčně,
  • příznivě pomáhají při chrapotu a bolestech v krku,
  • likvidují plísně  v celém trávicím traktu,
  • jsou mírně močopudné.

Pokud tedy trpíte zažívacími obtížemi, máte potíže se zahleněním dýchacích cest, pobolívá vás v krku, nebo máte nadváhu, tak neváhejte a zařaďte dvě tři  ředkvičky denně alespoň na jaře.

Ale i když tyto potíže nemáte, tak si můžete ředkvičky s chutí dát ;-)

Ředkvičky jezte syrové jako přílohu, ale vyzkoušejte si je přidat do míchaných vajíček, salátů nebo třeba jen tak na chleba s řeřichou nebo klidně sedmikráskami.

Nebo si z nich udělejte polévku. Nevěříte? Recept na (nejen) jarní ředkvičkovou polévku najdete zde.

Pomoc při velkých životních změnách

Že ředkvičky nejsou jen tak obyčejnou zeleninou už jste asi pochopili, ale ještě nevíte všechno… I ředkvičky podobně jako jiné potraviny “mluví”:

Ředkvičky umí podporovat oblast první čakry a celého solar plexu. Vytahují nám ze země energii půdy a jara. Díky tomu jsou “nabíjející” zelenina. Ředkvičky povzbuzují naše plíce, tlusté střevo a pomáhají nám vydýchat a strávit (vyloučit) nejrůznější životní změny.

A co vitamíny a minerální látky?

Abychom byli přesní a více západní, pojďme si závěrem povědět, co obsahují ředkvičky a jaký mají na nás vliv i podle klasického západního pohledu. Ředkvičky obsahují:

  • Velké množství vitaminů B (včetně kyseliny listové) a C – příznivě napomáhají odolnosti organismu proti nejrůznějším virům.
  • Sirné silice – ulevují od infekcí trávicího traktu a pozitivně ovlivňují střevní peristaltiku.
  • Draslík a vápník – draslík má příznivý vliv na zdraví srdečního svalu, vápník zase podporuje tvorbu kostí a chrupavek.
  • Karoten – pomáhá udržet zdravé oči a přispívá ke zdravému zbarvení kůže. Bylo dokonce vědecky prokázáno, že ředkvičky dokážou působit proti vzniku kamenů ve žlučových a močových cestách.

Ředkvičky jsou také vhodné při dietách spojených s redukcí tělesné váhy.

Zajímavé je, jak se informace tradiční čínské medicíny s tou naší vlastně podporují a především nevylučují! Tímto nominuji ředkvičky jako další českou superpotravinu.

Že se vám to nezdá? Svůj pohled plný zajímavostí i laskavých příběhů o jídle vysvětluju v knize o českých superpotravinách. Takovém průvodci našimi lokálními potravinami a současně tradicemi našich předků i stravou podle ročních období.

Knihu máte šanci získat právě teď a tady za výhodnější cenu:

>> Příběhy českých superpotravin (kniha) <<<

Veronika Hanzlíková
Učím, jak se "nepo" ze života ani z jídla. Nejen proto, že žiju s diagnózou ulcerózní kolitidy, chronického zánětu střev provázeného často urputnými průjmy, ale taky proto, že jsem si v životě zažila už mnoho bolesti a už mě máloco rozhodí. :)

Díky tragické ztrátě prvního životního partnera, několika nepodařeným těhotenstvím a dalším problémům jsem začala makat na svojí mysli, emocích a také stravě. Nazývám to Vědomou a také laskavou výživou pro harmonii těla a duše - je to o laskavém a vědomém přístupu nejen ke stravování, ale také sám k sobě, svému tělu a duši. Víc o mně si přečtěte zde>>

Jsem autorkou tištěných a elektronických knih a videokurzu:

- 10 klíčů k tajemství potravin (elektronická)>>

- Příběhy českých superpotravin (tištěná)>>

- Ulcerózní kolitida a Crohnova choroba - jak žít a jíst kvalitně>>

Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.