Veronika Hanzlíková

Jarní ředkvičková polévka

Máte možnost získat domací ředkvičky? Jestli ano, udělejte si z nich výbornou zeleninovou polévku včetně jejich listí. Získáte tak mnoho prospěšných látek nejen z červených „kuliček“, ale i z listí. Navíc ředkvičky prý podle čínské medicíny pomáhají trávit tuky a mohou podpořit pročištění jater a rozpohybovat energii, která může být po zimě lehce zpomalená.

Pro základ použijte nejlépe vývar

Nejlepší je vařit ředkvičkovou polévku z vývaru (nejneutrálnější chuť má vývar z hovězí morkové kosti). Pokud nemáte po ruce vývar, může Vám dobře posloužit i biobujon s přirozeným kvasnicovým extraktem, nikoliv přidaným glutamátem.

Co potřebujete:

  • Cca 2 svazky ředkviček (15 ks bulev) i s listy (domácí nebo bio)
  • 100g celeru
  • 1 mrkev
  • 1 menší cibule
  • 3 brambory
  • 800ml vývaru (nebo biobujonu)
  • 100ml smetany na vaření, nebo čerstvého sýru
  • 1 lžíce přepuštěného másla, nebo olivového oleje
  • sůl a pepř (dle chuti)

Postup:

  1. Na přepuštěném másle nechte zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli a poté lehce osmahněte i ředkvičky a kořenovou zeleninu.
  2. Přidejte nahrubo nakrájené ředkvičkové listy, které nechte zavadnout, přidejte brambory a vývar (nebo vodu a biobujon). Vařte do změknutí brambor a následně vše rozmixujte.
  3. Závěrem přidejte smetanu (nebo čerstvý sýr) a podle chuti dosolte a dopepřete.

Podávejte s nadrobno nakrájenými ředkvičkami či krutony nebo na drobno posekanou pažitkou.

Poznámka: Pokud nemáte rádi příliš chuť brambor, použijte jen 1-2 brambory, množství zeleného listí z ředkviček si také případně upravte podle svého uvážení.

Autorkou tohoto receptu je Michaela Dvořáčková, kromě toho, že je odbornice na dietetiku tradiční čínské medicíny, je také moje sestra a spoluautorka tipů stravování pro jednotlivá roční období v knize Příběhy českých superpotravin >>>

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.