Jarní ředkvičková polévka

Máte možnost získat domací ředkvičky? Jestli ano, udělejte si z nich výbornou zeleninovou polévku včetně jejich listí. Získáte tak mnoho prospěšných látek nejen z červených “kuliček”, ale i z listí. Navíc ředkvičky prý podle čínské medicíny pomáhají trávit tuky a mohou podpořit pročištění jater a rozpohybovat energii, která může být po zimě lehce zpomalená.

Pro základ použijte nejlépe vývar

Nejlepší je vařit ředkvičkovou polévku z vývaru (nejneutrálnější chuť má vývar z hovězí morkové kosti). Pokud nemáte po ruce vývar, může Vám dobře posloužit i biobujon s přirozeným kvasnicovým extraktem, nikoliv přidaným glutamátem.

Co potřebujete:

Cca 2 svazky ředkviček (15 ks bulev) i s listy (domácí nebo bio)

100g celeru

1 mrkev

1 menší cibule

3 brambory

800ml vývaru (nebo biobujonu)

100ml smetany na vaření, nebo čerstvého sýru

1 lžíce přepuštěného másla, nebo olivového oleje

sůl a pepř (dle chuti)

Postup:

  1. Na přepuštěném másle nechte zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli a poté lehce osmahněte i ředkvičky a kořenovou zeleninu.
  2. Přidejte nahrubo nakrájené ředkvičkové listy, které nechte zavadnout, přidejte brambory a vývar (nebo vodu a biobujon). Vařte do změknutí brambor a následně vše rozmixujte.
  3. Závěrem přidejte smetanu (nebo čerstvý sýr) a podle chuti dosolte a dopepřete.

Podávejte s nadrobno nakrájenými ředkvičkami či krutony nebo na drobno posekanou pažitkou.

Poznámka: Pokud nemáte rádi příliš chuť brambor, použijte jen 1-2 brambory, množství zeleného listí z ředkviček si také případně dejte podle svého uvážení.

Dobrou chuť. Míša D.

Autorkou tohoto receptu je moje sestra, odbornice na dietetiku tradiční čínské medicíny, Michaela Dvořáčková. Pokud už vám její jméno něco říká, tak je také autorkou tipů stravování pro jednotlivá roční období, které jsou součástí bonusů k e-knize 21 příběhů českých superpotravin.

Výzva na konec :-)

Napište do komentářů, zda si takovou polévku uvaříte a případně, jak vám pak chutnala. Díky.
Veronika Hanzlíková
Jsem mladá žena, ale zažila jsem ve svém životě už mnoho bolesti. Po stránce fyzické i psychické. To mě dovedlo k tomu, že pomáhám ostatním nejen v oblasti výživy a toho, co jíst, ale i v oblasti zdravotní prevence. Důležitou kapitolou mé práce je podpora ostatních, kteří mají zažívací obtíže. Především střevním záněty. Učím nás všechny, včetně sama sebe, jak žít a jíst kvalitně v nejrůznějších obdobích života. Jsem autorkou dvou elektronických knih: - 10 klíčů k tajemství potravin>> - 21 příběhů českých superpotravin>> Pro čtenáře z řad osob se střevními záněty jsem připravila příručku a videokurz: - Ulcerózní kolitida a Crohnova choroba - jak žít a jíst kvalitně>> Věnuji se také celostnímu poradenství pro zdravotní prevenci a výživu. Více o mně si přečtěte zde>>
Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *