Veronika Hanzlíková

Zelenina Pepka námořníka

Co se vám představí jako první se slovem špenát? Film Co takhle dát si špenát? Popletený vysoký obsah železa? Nebo fujtajbl ze školní jídelny? Špenát, jedna z „nejobyčejnějších“ potravin, v nás kupodivu evokuje velké množství asociací a možná i vzpomínek. Hodně z nás si dokonce vzpomene i na Pepka námořníka, jehož postava skutečně sloužila jako humorná reklama na špenát. Alespoň to tvrdí Wikipedie ;-)

Zaslouží si naši pozornost

Sice nemá tolik železa, jak se údajně díky chybě jednoho vědce zažilo, ale nějaké přeci jen obsahuje :-) Hlavně se však pyšní zajímavým složením. Najdete v něm:

  • Karotenoidy – a to především beta-karoten a antioxidanty lutein a zeaxantin – díky tomu špenát dokáže podporovat mimo jiné i zdraví našich očí!
  • Vitamín K – tento prospěšný vitamín je označován jako protisrážlivý, tedy takový, který nám dokáže přírodně „naředit“ krev a my bychom pak měli méně trpět na kardiovaskulární choroby způsobené „ucpanými“ tepnami a cévami. Pozor by si na potraviny s obsahem vitamínu K měli však dát lidé s antikoagulační léčbou. Vitamín K může zvyšovat účinky léků na ředění krve, což je v případě kontrolované léčby léky typu „warfarin“ kontraindikováno.
  • Ostatní vitamíny – vitamín C, D, E a vitamíny skupiny B.
  • Minerální látky – sodík, draslík, vápník, hořčík, fosfor, železo, měď, zinek nebo mangan.

Co říká tradiční čínská medicína a jaký vzkaz špenát má?

Špenát svojí zemitou chutí přináší do jídla a přeneseně i do našeho života stabilitu a z pohledu tradiční čínské medicíny i hořkou chuť. Hořká chuť se pojí s elementem Ohně, tedy s letní jangovější energií a povzbuzuje transformaci. Chcete-li se tedy „nabít“ a podpořit své srdíčko a tenké střevo (orgány spojené s elementem Ohně), zařaďte špenát do svého jídelníčku v nejrůznějších podobách.

Špenát se svojí barvou skutečně řadí mezi potraviny podporující srdeční čakru a naši energii. Za obyčejnou potravinou se skutečně skrývá téměř superpotravina.

Kam nacpat špenát?

Do jídelníčku ho zařazujte  průběhu celé jarně-letní sezóny. Je vhodné ho přidávat třeba do zeleninových svěžích salátů, dát ho do nádivky nebo si z něj udělat lahodnou špenátovou „omáčku“ třeba s vajíčkem a pro někoho i s knedlíkem.

  • Pokud chcete být víc světoví, dejte si špenát s lososem.
  • Vyzkoušejte také špenátový krém (polévku) a jeho přebytky si případně zamražte na zimu.

Prostě si ho v jeho sezóně užijte se vším všudy.

Myslíte, že je špenát superpotravina?

Jak už mnozí víte, připravila jsem pro vás elektronickou knihu o českých superpotravinách. Vzhledem k tomu, že takových potravin je hodně, rozhodla jsem se připravit druhý díl superpotravinových příběhů a tak vás prosím o pomoc.

Považujete špenát za superpotravinu? Mám se mu ještě víc podívat na zoubek?

Prosím, napište mi do komentářů pod článek nebo na Facebook, jak to vidíte se špenátem vy! Díky.

PS: Nemáte možnost si pořídit domácí nebo farmářský špenát, tak pokud jste z Liberecka, vyzkoušejte jedinečné bedýnky od Česká selka. Vzhledem k tomu, že pro bedýnky připravuji texty o potravinách, vím, že špenát v bedýnkách určitě bude ;-)

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *