Med jako elixír mládí? Tisíce let zkušeností to potvrzují

Tajně se vkradete do spíže. Zatím ho vidíte jen koutkem oka. Ještě jednou se ohlídnete, jestli vás nikdo nevidí a … už noříte lžičku do medu. Mňam. Za tenhle hřích to prostě stojí.

Pro někoho je to hřích nebo dokonce zapovězená potravina. Například pro vegany nebo ty, co se stravují “nízkosacharidově”. Pro někoho je to ale zlatavá dobrota až superpotravina.

Jak vzniká med?

Ten světlejší, květový, vzniká z rostlinného nektaru, který si včely nosí do úlu z květů. Pro zdraví je prý lepší a taky snáz stravitelný než med lesní. Med lesní je tmavší a včely ho vyrábí z tekutiny vylučované stejnokřídlým hmyzem. Na perníčky se ale ten tmavý hodí víc.

První zmínky o medu a jeho použití se datují do starověkého Egypta, Indie a Číny. Med znali a používali taky staří Řekové a Římané. Každá kultura připisovala medu jiné účinky na zdraví a různou symboliku. Už tehdy lidé věděli, že „jídlo mluví“.

  • Starověký Egypt – med byl ve starých papyrových knihách uveden jako jeden z léků. Byl znamením plodnosti. Medové masky používala na svou pleť i Kleopatra.
  • Starověká Indie – Indové (podobně jako Číňané) připisovali medu mnohé ochranné, hojivé, profylaktické (= zabývající se cílenou prevencí, tzv. „očkovací“) i posilňující vlastnosti. Připravovali z něj lék pro zvýšení radosti ze života i prodloužení mládí.
  • Starověké Řecko a Řím – Hippokrates (reformátor starověké medicíny) med používal jako lék a sám ho také jedl. Legenda dokonce říká, že se na jeho hrobě usadil roj včel, který pak produkoval med léčivý především pro děti.
  • Středověk – ve středověku med doporučovali, nebo se s ním „zázračně“ setkali, také Mohamed, Avicena, Paracelsus, sv. Ambrož nebo ruský silák Ilja Muromec. I u nás „frčel“ ve středověku med. Už v 11. století se s ním v českých zemích čile obchodovalo.

Ne nadarmo před staletími přišel praotec Čech s tím, že české země oplývají mlékem a strdím. Strdí je staročeský výraz pro med nebo plástve medu. Dokonce se v odborné včelařské terminologii tento výraz používá dodnes a označuje medem zanesený včelí vosk u volně žijících včelstev.

Když mluví med

Med voní po květech a loukách, po lesu i polích zalitých zlatým sluncem. Oslazuje život a přináší silný vzkaz ze světa zvířat. Pro naši potřebu medu pracují tisíce včel, a přesto každá jedna včela je důležitá. Každá totiž tvoří součást obrovského zdroje bohatství a síly.

Jedna včela zkoncentruje svoje celoživotní úsilí, lásku a sílu do „pouhé“ půl lžičky medu!

Díky tomu nám med přináší sílu, poctivost a píli. A také vzkaz, že bez každého jednoho z nás by naše společnost nedokázala vytvořit hodnoty zase důležité v té naší lidské říši.

Med mluví o skromnosti a spokojenosti s tím, co máme. Jako jeden z mála druhů cukru používán i jako podpůrný prostředek při různých zdravotních problémech.

Med a jeho účinky na zdraví

V současné době se už nepoužívá jako přírodní lék tak jako dřív. Pro většinu z nás slouží spíše jako sladidlo do čaje, na pečivo nebo při pečení perníčků.

Zajímavostí je, že v Česku sníme pouhý půl kilogram medu na osobu a rok. To je ve srovnání se zahraničím opravdu málo. Přitom ve světě je značka Český med pojem.

Asi jsme se nechali strhnout módou datlí a fíků jako náhražek sladké chuti, nebo naopak používáme příliš mnoho klasického cukru.

Med je znám jako podpůrný prostředek na tlumení kašle. Cibulový sirup z medu je tradicí prověřený zachránce nejen spánku, ale i našich průdušek.

Cibulový sirup jako lidový lék na kašel
Cibulový sirup jako lidový lék na kašel

Med nepatří jen do čajů a jídla, ale dá se použít do pleťových masek nebo medových zábalů. Prý vytahuje z těla toxiny. V dřívějších dobách se dokonce považoval za elixír mládí, někde dokonce za afrodiziakum.

Med kůži nejen čistí, ale údajně i dezinfikuje, hydratuje a vyživuje. Proto se taky doporučuje pro dohojení omrzlin, popálenin nebo regeneraci kůže. Není chutnější lék na popraskané rty v zimě. Jen je těžké nechat mu dost času, aby začal působit. ;)

Má celkově posilující účinky a proto je vhodný jako přírodní sladidlo v období nachlazení, viróz i následné rekonvalescenci.

Je med zdravější než cukr?

Ano a ne. Cukr i med jsou stále jen jednoduché nebo dvojité sacharidy a mělo by se s nimi nakládat rozumně! Nicméně med je původní přírodní sladidlo, pro které mluví historie i lidové zkušenosti.

Chtěli byste o medu vědět víc? Nebo si upéct prvorepublikové medové sušenky, medové kuličky nebo si připravit vlastní pampeliškový med?

>> Pořiďte si knížku a kuchařku – Příběhy českých superpotravin <<

Poví vám milé příběhy o našich českých a slovenských superpotravinách a zároveň vám nabídne 53 receptů na dobroty sladké i slané, polévky, dezerty i napoje. Nejen na ty s medem.

Veronika Hanzlíková
Učím, jak se "nepo" ze života ani z jídla. Nejen proto, že žiju s diagnózou ulcerózní kolitidy, chronického zánětu střev provázeného často urputnými průjmy, ale taky proto, že jsem si v životě zažila už mnoho bolesti a už mě máloco rozhodí. :)

Díky tragické ztrátě prvního životního partnera, několika nepodařeným těhotenstvím a dalším problémům jsem začala makat na svojí mysli, emocích a také stravě. Nazývám to Vědomou a také laskavou výživou pro harmonii těla a duše - je to o laskavém a vědomém přístupu nejen ke stravování, ale také sám k sobě, svému tělu a duši. Víc o mně si přečtěte zde>>

Jsem autorkou tištěných a elektronických knih a videokurzu:

- 10 klíčů k tajemství potravin (elektronická)>>

- Příběhy českých superpotravin (tištěná)>>

- Ulcerózní kolitida a Crohnova choroba - jak žít a jíst kvalitně>>

Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.