Špargl, chřest nebo božská mana?

Umíte se s touto báječnou zeleninou popasovat a uvařit třeba polévku? Říká vám něco název špargl? Zajímá vás, jak dokáže podpořit vaše zdraví a dokonce i partnerskou pohodu? Čtěte dál.

Superpotravina Rakousko-Uherska

Víte, že za dřívějších časů jsme byli evropskou chřestovou velmocí? Já to taky nevěděla. Ale chodila jsem na gympl do Ivančic. Města známého díky herci Menšíkovi a taky města chřestu. Teda, pardon šparglu.

Ivančický chřest, v Evropě spíš známý pod jménem ivančický špargl, město a jeho zeleninu v minulosti proslavil nejen na Moravě a v Rakousko-Uhersku ale i v celé tehdejší Evropě.

Odborníci tvrdí, že v posledních desetiletích habsburské monarchie byl ivančický špargl známější než plzeňské pivo.

V současnosti už Ivančice nejsou evropskou chřestovou velmocí, ale stále drží tradici Slavností chřestu. Letošní 25. ročník se koná 17. – 19. května. Chřest z Ivančicka už si na něm ale nekoupíte. Holt pěstitelství chřestu se přesunulo do Hostína u Vojkovic. To je nad Prahou.

Chřest lékařský, Asparagus officinalis, se považuje za zeleninu, která údajně podporuje tělo:

  • při onemocnění ledvin a močového měchýře,
  • při poruchách funkcí jater a žlučníku,

Podle některých dokonce prospívá srdci, cévám a dokonce ulevuje od bolestí zad (to by mě zajímalo jak :-) ). Díky velkému obsahu vlákniny podporuje činnost střev (pozitivně ovlivňuje průjem i zácpu), prospívá zažívání a působí preventivně proti rakovině tlustého střeva.

Chřest je dobře stravitelný a mohou si ho připravovat i lidé se zažívacími obtížemi. Chřestovou polévku bych určitě doporučila i lidem s diagnózou střevních zánětů. Alespoň tedy mě s ulcerózní kolitidou se velmi dobře tráví.

Chřest jako afrodiziakum i podpora těhotných

Afrodiziakální účinky byly u chřestu, bohužel pro naše peněženky, pozorovány při jeho dlouhodobé konzumaci. Navíc nevím, kde by se v průběhu roku dal chřest koupit, ale česká sezóna chřestu v průběhu května a června je pro chřestové hody ideální.

Využít ji můžou i budoucí maminky. Ne kvůli afrodiziakálním účinkům, ale kvůli obsahu kyseliny listové (vitamín B9). Ta je potřeba pro správný rozvoj miminka a doporučuje se její příjem zvýšit už tři měsíce před plánovaným početím.

  • Ve šparglu najdeme i další vitamíny skupiny B a také hodně minerálních látek.
  • Zelený špargl je navíc dobrým zdrojem vitaminu C.

Je libo zelený nebo bílý?

Oba mají své kouzlo. Zelený chřest je chuťově jemnější a lahodnější (ale taky více “zeleninový”) než bílý chřest. Oba chřesty je před konzumací a dalším zpracováním vhodné oblanšírovat. Bílý je bez blanšírování docela tvrdý.

Přesný postup blanšírování chřstu skvěle popsala Kuchařka pro dceru v článku s recepty:  Jak na chřest: recept, který vám ušetří pěněženku.

Vzhledem k jeho účinkům i chuťové exkluzivitě jsem se rozhodla chřest zařadit do knihy Příběhy českých superpotravin jako jednu z našich českých a slovenských superpotravin. V knize najdete taky exkluzivní recept na chřestovou polévku podle kuchařky z 19.století.

Veronika Hanzlíková
Jsem mladá žena, ale zažila jsem ve svém životě už mnoho bolesti. Po stránce fyzické i psychické. To mě dovedlo k tomu, že pomáhám ostatním nejen v oblasti celostního pohledu na výživu a toho, co jíst, ale i v oblasti zdravotní prevence a harmonického života. Učím nás všechny, jak se nepo ze života ani z jídla :-)

Nejen proto, že žiju s diagnózou ulcerózní kolitidy, chronického zánětu střev. Víc o mně si přečtěte zde>>

Jsem autorkou dvou elektronických knih a videokurzu:

- 10 klíčů k tajemství potravin>>

- 21 příběhů českých superpotravin>>

- Ulcerózní kolitida a Crohnova choroba - jak žít a jíst kvalitně>>

Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.