Špargl, chřest nebo božská mana?

Umíte se s touto báječnou zeleninou popasovat a uvařit třeba polévku? Znáte rozdíl mezi zeleným a bílým chřestem a víte, jak působí na zdraví? Objevte kouzlu zeleniny, které se také říká špargl. Na Slovensku špargľa.

Superpotravina Rakousko-Uherska

Víte, že za dřívějších časů jsme byli evropskou chřestovou velmocí? Já to taky nevěděla. Ale chodila jsem na gympl do Ivančic. Města známého díky herci Menšíkovi a taky města chřestu. Teda, pardon šparglu.

Ivančický chřest, v Evropě spíš známý pod jménem ivančický špargl, město a jeho zeleninu v minulosti proslavil nejen na Moravě a v Rakousko-Uhersku ale i v celé tehdejší Evropě.

Odborníci tvrdí, že v posledních desetiletích habsburské monarchie byl ivančický špargl známější než plzeňské pivo.

V současnosti už Ivančice nejsou evropskou chřestovou velmocí, ale stále drží tradici Slavností chřestu. Bohužel letošní 26. ročník se kvůli současné situaci nekoná. Ale i kdyby se konal, ivančický špargl na něm nekoupíte.

Holt pěstitelství chřestu se přesunulo do Hostína u Vojkovic. To je nad Prahou. Pěstuje ho tam ve velkém firma Český chřest a můžete si ho tam nakoupit. Případně ho pořídíte už i v některých internetových obchodech nebo supermarketech.

Chřest lékařský, Asparagus officinalis, se považuje za zeleninu, která údajně podporuje tělo:

  • při onemocnění ledvin a močového měchýře,
  • při poruchách funkcí jater a žlučníku,

Podle některých dokonce prospívá srdci, cévám a dokonce ulevuje od bolestí zad (to by mě zajímalo jak :-) ). Díky velkému obsahu vlákniny podporuje činnost střev (pozitivně ovlivňuje průjem i zácpu), prospívá zažívání a působí preventivně proti rakovině tlustého střeva.

Chřest je dobře stravitelný a mohou si ho připravovat i lidé se zažívacími obtížemi. Chřestovou polévku bych určitě doporučila i lidem s diagnózou střevních zánětů. Alespoň tedy mě s ulcerózní kolitidou se velmi dobře tráví.

Chřest jako afrodiziakum i podpora těhotných

Afrodiziakální účinky byly u chřestu, bohužel pro naše peněženky, pozorovány při jeho dlouhodobé konzumaci. Navíc nevím, kde by se v průběhu roku dal chřest koupit, ale česká sezóna chřestu v průběhu května a června je pro chřestové hody ideální.

Využít ji můžou i budoucí maminky. Ne kvůli afrodiziakálním účinkům, ale kvůli obsahu kyseliny listové (vitamín B9). Ta je potřeba pro správný rozvoj miminka a doporučuje se její příjem zvýšit už tři měsíce před plánovaným početím.

  • Ve šparglu najdeme i další vitamíny skupiny B a také hodně minerálních látek.
  • Zelený špargl je navíc dobrým zdrojem vitaminu C.

Je libo zelený nebo bílý?

Oba mají své kouzlo. Zelený chřest je chuťově jemnější a lahodnější (ale taky více “zeleninový”) než bílý chřest. Oba chřesty je před konzumací a dalším zpracováním vhodné oblanšírovat. Bílý je bez blanšírování docela tvrdý.

Přesný postup blanšírování chřestu skvěle popsala Kuchařka pro dceru v článku s recepty:  Jak na chřest: recept, který vám ušetří pěněženku.

Vzhledem k jeho účinkům i chuťové exkluzivitě jsem zařadila chřest i do svojí knihy o českých a slovenských superpotravinách.

V knížce najdete exkluzivní recept na chřestovou polévku podle kuchařky z 1. republiky, která nám doma chutná víc než jinak výborná polévka podle receptu z článku Kuchařku pro dceru.  A ještě další recepty a tipy, jak chřest zpracovávat a co o něm říká naše lidová moudrost.

Veronika Hanzlíková
Učím, jak se "nepo" ze života ani z jídla. Nejen proto, že žiju s diagnózou ulcerózní kolitidy, chronického zánětu střev provázeného často urputnými průjmy, ale taky proto, že jsem si v životě zažila už mnoho bolesti a už mě máloco rozhodí. :)

Díky tragické ztrátě prvního životního partnera, několika nepodařeným těhotenstvím a dalším problémům jsem začala makat na svojí mysli, emocích a také stravě. Nazývám to Vědomou a také laskavou výživou pro harmonii těla a duše - je to o laskavém a vědomém přístupu nejen ke stravování, ale také sám k sobě, svému tělu a duši. Víc o mně si přečtěte zde>>

Jsem autorkou tištěných a elektronických knih a videokurzu:

- 10 klíčů k tajemství potravin (elektronická)>>

- Příběhy českých superpotravin (tištěná)>>

- Ulcerózní kolitida a Crohnova choroba - jak žít a jíst kvalitně>>

Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.