Ráda bych se k něčemu přiznala… Vařím nerada. Ano, je to tak. Věnuji se výživě a předávání znalostí o potravinách, ale vaření není mojí nejoblíbenější činností. Prostě nepotřebuji vařením trávit svůj volný čas, nepročítám si weby s recepty, ani kuchařky. Když ale vařím, vařím s láskou a řekla bych, že i velmi dobře.
Jaký je v tom rozdíl?
Ráda uvařím pro sebe i své blízké dobré jídlo. Ráda svému jídlu věnuji energii. Ať už je to přidáním té nenahraditelné a nepopsatelné esence lásky nebo pozorností k prostředí, kde jím a co jím.
Jen mě prostě nebaví trávit dlouhé hodiny u plotny nebo trouby a tvořit nová a nová jídla podle různých receptů, případně samotné recepty. Navíc, pokud jsem sama doma a zrovna chci nebo potřebuji psát a připravovat si zajímavosti pro vás čtenáře, už tuplem ne.
Přesto jsem vydala kuchařku
Je to paradox, ale i tady platí odříkaného chleba největší krajíc. Když jsem sepsala v roce 2016 svoje znalosti o českých a slovenských superpotravinách do elektronické podoby, raději jsem si na recepty domluvila kamarádku.
E-kniha měla velký úspěch a spousta čtenářů mi psala, jestli by nebyla v tištěné podobě. A přirozenou součástí takové knihy jsou logicky i recepty. A já nechtěla použít „cizí“, i když od Dariny Šindelářové byly parádní.
A tak jsem se i já vrhla do víru tvoření receptů. V knížce Příběhy českých superpotravin, která vyšla na začátku prosince 2019, nakonec najdete dokonce 53 receptů.
Já, která vaří nerada, jsem napsala knihu a kuchařku v jednom. Tomu bych ještě před pár lety nevěřila. :)
Nicméně zhruba půlku receptů spolu se mnou vybíral a hlavně uvařil a vyfotil můj muž. Pokud by se on nepostavil ke sporáku, neměla bych prostor značně rozšířenou původní e-knihu o superpotravinách dopsat a ani ty recepty by nebyly.
Stejně tak v knížce najdete přibližně 10 receptů od dalších žen s tím, že tři recepty jsou se svolením Dariny „vypůjčené“ i z původní e-kuchařky.
Všechny recepty jsou ale vybrané a připravené s láskou. A taky tak, aby byly použitelné pro každého, kdo rád jí a méně či více rád nebo nerad vaří. :)
Prostě, abych si i já mohla svoji vlastní kuchařku vzít a vařit podle ní. Pokud nevařím podle oka, nepamatuji si gramáže nejrůznějších jídel. A to ani těch, která vařím docela často.
Často tak jdu do knihovny a beru do ruky právě svoji knížku s kuchařkou v jednom a skutečně podle ní vařím. Najdete v ní moje nejoblíbenější jídla:
- (fermentovanou) ovesnou kaši
- hovězí guláš
- falešný bramborák
- brokolicovou polévku
- hovězí vývar
- malinovou panna cottu
- borůvkový koláč
…. a hodně dalších jídel a dokonce i nápojů. Třeba takový Kir Royal je pro mě nápojový objev století a už se moc těším na sezónu rybízu, ze které připravuji jednu z ingrediencí nápoje, domácí creme de cassis.
Někdy je vtipné, kam nás život zavede. Moje knížka i recepty v ní jsou vytvořené a ozkoušené s láskou a i když vařím nerada, zvažuji další knihu s recepty v jednom. Tentokrát na téma českých potravin podle našich tradic v průběhu roku. Protože mě to ve finále vlastně i hodně baví. :)
Moji cestu nejen za další knížkou můžete sledovat i na Instagramu pod jménem @pribehyzivota_vedomavyziva.
(výživová poradkyně a laskavá průvodkyně na cestě za pohodou v životě a jídle)
20 let žiju s ulcerózní kolitidou. Přestože mi hrozil vývod a 15 let jsem intenzivně užívala léky, dnes jsem úplně bez léčby. Mám báječného muže a tři děti. Ale taky jsem šest nenarozených dětí ztratila a tragicky přišla o svoji první lásku.
Na vlastní kůži jsem si vyzkoušela, že až 70 procent uzdravení a životní pohody tvoří mysl. Život prostě není jen o zdravé stravě. Dnes jsem průvodkyní všem, kteří se chtějí cítit skvěle ve svém těle.
- Napsala jsem knihu Příběhy českých superpotravin a také další e-knihy.
- Tvořím podcast Příběhy života a uzdravení – na Spotify a Audiolibrix
- Natočila jsem kurzy (nejen pro lidi se střevními záněty).
- A taky vám ráda poradím přímo na míru v rámci konzultace.