Česnek jako superpotravina zachraňující životy

Česnek. Rádoby banální potravina. Žlučníkáři se asi chytnou za pravé podžebří při představě česnekových orgií. Jiní zase začnou účinky česneku vychvalovat do nebe. Můj muž zase lehce zlomyslně (ale s úctou) dráždí svoji tchyni tím, že si při víkendové návštěvě dělá míchaná vajíčka s česnekem, anebo už dva dny před naší návštěvou u rodičů avizuje, že má chuť na topinky.

Proč? Jeho tchyně patří mezi ty, kterým vadí už jen česnekový zápach.

Česnek znali již starověcí Egypťané a lidé ve Starém Římě. Starořímští vojáci přitáhli na britské ostrovy nejen svoje znalosti o stavbách, ale i o používání česneku. Díky tomu Britové používali za první světové války česnek jako účinnou léčbu tuberkulózy nebo infekcí.

Šťáva z česneku pomáhala proti amputacím

Článek Česnek – Přírodní antibiotikum uvádí: „Během první světové války používali polní nemocnice britské armády česnek, respektive šťávu z něj, k boji proti infekcím. Šťáva se tehdy míchala s vodou, do té se namočily obvazy a přikládaly na zranění. Díky tomu se výrazně snížil počet amputací v důsledku gangrény.“

Česnek má totiž až neuvěřitelné antibiotické, antivirové, protiparazitální i protiplísňové účinky. Skoro se mi chce říci, že taková obyčejná potravina a tolik zázračných účinků… myslím, že jen tak nenajdete  žádnou podobně „obyčejnou“ rostlinu. Česnek je léčivka, kterou můžete aplikovat vnitřně i zevně. Je také navíc velmi trvanlivou potravinou.

I česnek má ale svá proti

Kromě zmíněného dráždění žlučníku totiž obsahuje látky, které v organismu působí jako acylpyrin, tudíž může zvyšovat krvácivost. Proto se doporučuje konzumaci česneku vynechat přibližně dva týdny před plánovaným chirurgickým zákrokem. Může také zvyšovat účinnost léků na ředění krve.

Dokonce jsem od jedné lékařky, gastroenteroložky, slyšela o tom, že česnek ve vysokých dávkách může zaktivovat zánět u lidí trpících ulcerózní kolitidou! Takže přátelé s UC – s česnekem opatrně.

Česnek se dá použít nejen proti tchyním

Jen ho prosím neskladujte v ledničce. Má rád chladné, suché a zároveň vzdušné místo bez přímého slunečního světla. Kromě toho, že je vyhlášeným odpuzovačem tchyní a upírů, také:

  • pozitivně ovlivňuje hladinu cholesterolu i krevní tlak (obojí údajně pomáhá snižovat).
  • je považován za preventivní potravinu proti některým typům rakoviny v zažívacím ústrojí.
  • má silné antimikrobiální, protivirové a protiplísňové účinky. Může se používat vnitřně i zvenku při kvasinkových infekcích i plísňových onemocněních nohou.
  • stimuluje imunitu a pomáhá v počátcích proti nachlazení a chřipkám.

Lidová moudrost dále praví, že nejlepší je česnek rozžvýkaný, rozmixovaný a dokonce i lehce povařený. Syrový a důkladně rozžvýkaný by mohl pomoci i diabetikům.

 

Jeden až dva stroužky můžete přidat do každého vývaru, i zeleninového. Do zeleninové polévky ho pak můžete rozmixovat.

Udělejte si česnekovou pastu

Záznam z Dobrého rána, kde jsem česnekovou pastu vyráběla, najdete tady >>>. Nechcete se dívat? Tady je jednoduchý recept:

Co potřebujete:

  • několik stroužků česneku
  • olej (ideálně čerstvě přepuštěné máslo nebo olivový olej)
  • sůl (špetka)

Postup:

Česnek s tukem a trochou soli společně rozmixujte do pasty podle požadovaného množství. Za pár minutek (možná i dřív) máte hotovo. Česnekovou pastu raději skladujte v ledničce a spotřebujte do několika dní, maximálně jednoho měsíce.

 

Když česnek mluví

Česnek je potravinou země, ale i nebe. Svojí bílou barvou a bílofialovou barvou slupek nás pojí s nejvyššími čakrami a nebeskými mračny. Pomáhá zvyšovat víru v sebe, ale i v nebeské a přírodní zákony. Víru v to, že se mi to dobré vrátí zpět i to, že boží mlýny melou pomalu, ale jistě.

Svojí štiplavou chutí a vůní nás pojí se základní esencí, Matkou Zemí, ale současně nás posílá do výšin a přináší nám myšlenkovou čirost a průzračnost.

Chcete-li si tyto vlastnosti přitáhnout do života, zkuste jíst více této nejen české superpotraviny. A pokud se vám tenhle článek líbil tak:

 

 

Veronika Hanzlíková
Jsem mladá žena, ale zažila jsem ve svém životě už mnoho bolesti. Po stránce fyzické i psychické. To mě dovedlo k tomu, že pomáhám ostatním nejen v oblasti výživy a toho, co jíst, ale i v oblasti zdravotní prevence. Důležitou kapitolou mé práce je podpora ostatních, kteří mají zažívací obtíže. Především střevním záněty. Učím nás všechny, včetně sama sebe, jak žít a jíst kvalitně v nejrůznějších obdobích života. Jsem autorkou dvou elektronických knih: - 10 klíčů k tajemství potravin>> - 21 příběhů českých superpotravin>> Pro čtenáře z řad osob se střevními záněty jsem připravila příručku a videokurz: - Ulcerózní kolitida a Crohnova choroba - jak žít a jíst kvalitně>> Věnuji se také celostnímu poradenství pro zdravotní prevenci a výživu. Více o mně si přečtěte zde>>
Komentáře
  1. peregrino napsal:

    Česnek je nejlepší! Dávám ho snad do všeho. Jeho lahodná chuť obohatí každé jídlo a zároveň osvěží dech. Ale nejraději ho pojídám samotný a zakusuji citronem. Na své zahraniční cesty si vždy beru placatku z česnekovou vodkou. Při mé poslední návštěvě Rumunska se česnek osvědčil jako nepostradatelný pomocník v boji proti vším a nemrtvím. Jen díky česneku se mi podařilo během mé cesty napříč Sedmihorskem odrazit útok vampýra. Od té doby nedám na česnek dopustit!

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *