Božské domácí koblížky (včetně receptu)

“Dala bych si domácí koblížky,” říkám svému muži. “Úplně se mi sbíhají sliny při představě sladkých plněných koblížků.” “Mně taky, tak zajedeme k našim. Mamka je dělá každý rok.” Odpovídá mi.

A tak jsme vyrazili. Byla sobota, den před ostatky neboli fašankem. Těšila jsem se na masopustní koblížky svojí tchyně. Jenže byla nemocná. Co teď?

Mám ráda romantické filmy…

… a taky mám šikovného, chytrého a nezadaného švagra. Stejně jako můj muž má i on zlaté ručičky a chuť na koblihy :-) Proto se rozhodl pod odborným dohledem svojí maminky upéct poprvé v životě koblížky. Povedly se.

Už je to sice nějaký ten pátek, ale příběh je stále aktuální. Díky němu vám teď můžu předat recept na domácí plněné koblihy, které se hodí nejen k masopustnímu veselí. A taky si zahrát na dohazovačku :-)

Vzkaz pro nezadané mladé ženy do šestatřiceti ze Strakonicka – nemáte-li partnera, jste hodné, milé a chytré, ozvěte se mi. Ráda předám kontakt.

PS: Třeba to takhle přes internet vyjde podobně jako mě a mému muži, i když to už je zase jiný příběh

Koblížky jsou vrcholem masopustu

Koblížky jsou sice tučným, ale hříšně dobrým, ukončením masopustu. Jejich pojídání navazuje na slané zabijačkové hodování, které by se mělo podle tradice konat na Tučný čtvrtek (poslední čtvrtek před Popeleční středou).

Tučný čtvrtek – podle tradice má v tento den člověk jíst a pít co nejvíce, aby byl celý rok při síle.

Škoda, protože každý rok na Tučný čtvrtek zapomenu, a tak ani letos (20.2.) jsem žádnou jitrnici neochutnala, ani žádné jídelní orgie nepředvedla. :) Snad už se mi to podaří příští rok a i vám dám o tom včas vědět.

Za to koblížky se správně připravují na masopustní úterý předcházející Popeleční středě. To je právě dnes, 25. února. Takže, když přijdete z práce a upečete si koblížky, ještě se stihnete připojit k oslavám masopustu.

Domácí koblížky plněné mákem nebo marmeládou mají bohužel dvě nevýhody:

  1. Strašně rychle zmizí a nezbydou. Když zbydou, druhý den jsou sice dobré, ale už ne tak skvělé.
  2. Jsou tučné. No ale… pokud dodržíte následující postní období, určitě to nevadí (a kdo je drží, pochlubte se do komentářů pod článkem).

Co potřebujete (na 52 koblížků):

  • 900 g polohrubé mouky
  • 100 g hladké mouky
  • 80 g cukru krupice
  • 100 g másla
  • 3 vejce
  • 4 lžíce rumu
  • rozinky (můžou být, ale nemusí – my jsme dali 2 hrsti)
  • 60 g droždí (1,5 kostky)
  • 250 ml mléka
  • 1 lžička soli
  • (2 skleničky s mírně rozdílným průměrem)
  • tuk na smažení (sádlo nebo tuk vhodný na smažení, tchyně dává 2,5 kostky tuku Omega)
  • sklenice marmelády nebo povidel (množství podle své chuti)
  • mletý mák (smíchejte s moučkovým cukrem a trochou mléka podle chuti, důležité je, aby směs byla spíše hutná než řídká) – množství podle chuti

Postup:

1. Smíchejte cukr, rozpuštěné máslo, rozinky, rum a vejce do jedné směsi.

2. Připravte si kvásek – z vlažného mléka, droždí a 2 lžic cukru. Do kvásku (pozná se “bublinkami” v mléce s rozpuštěným droždím) přidejte směs cukru, másla a vajec. Přidejte mouku. Z hmoty zadělejte těsto a nechejte je přibližně hodinu kynout pod utěrkou v teple.

3. Vykynuté těsto rozválejte po částech na přibližně 1 cm silnou placku a pomoučněnou skleničkou vypichujte kolečka.

4. Na jednotlivá kolečka dejte náplň a přilepte dalšími kolečky. Vezměte pak druhou skleničku o menším průměru než tu první a vykrojte znovu kolečko, tentokrát vám z něj vzejde krásná a hlavně “uzavřená” plněná kobliha.5. Hotové (neusmažené) koblihy nechte ještě chvíli dokynout (10-20 minut) a mezitím si rozehřejte tuk. Já považuji za ideální tuk na smažení sádlo, moje tchyně rozehřívá 2,5 kostek Omega 100 % rostlinného tuku. Důležité je rozehřát tuk v hrnci tak, aby se do něj mohly koblížky dobře ponořit.

6. Když máte rozehřátý tuk, vložte do něj opatrně několik koblížků. Poté, co zezlátnou (cca 2 minuty), je otočte a osmažte i z druhé strany (opět přibližně 2 minuty).

Dobrou chuť!

Sádlo je machr a superpotravina

To jako fakt? O tom, v čem je sádlo tak skvělé, se dočtete v jedinečné knize Příběhy českých superpotravin, která je právě teď za zvýhodněnou cenu. Pořiďte si ji tady >>>

Veronika Hanzlíková
Učím, jak se "nepo" ze života ani z jídla. Nejen proto, že žiju s diagnózou ulcerózní kolitidy, chronického zánětu střev provázeného často urputnými průjmy, ale taky proto, že jsem si v životě zažila už mnoho bolesti a už mě máloco rozhodí. :)

Díky tragické ztrátě prvního životního partnera, několika nepodařeným těhotenstvím a dalším problémům jsem začala makat na svojí mysli, emocích a také stravě. Nazývám to Vědomou a také laskavou výživou pro harmonii těla a duše - je to o laskavém a vědomém přístupu nejen ke stravování, ale také sám k sobě, svému tělu a duši. Víc o mně si přečtěte zde>>

Jsem autorkou tištěných a elektronických knih a videokurzu:

- 10 klíčů k tajemství potravin (elektronická)>>

- Příběhy českých superpotravin (tištěná)>>

- Ulcerózní kolitida a Crohnova choroba - jak žít a jíst kvalitně>>

Komentáře
  1. Miluše Dvořáková napsal:

    Zdravím Veru, tvoje koblihy mě tedy dostaly, slintala jsem u kávičky…
    Já je nedělala snad 15 let ale ta chuť na ně, ta tedy byla. Od té doby, co odešel můj manžel jsem vaření i pečení velmi omezila a ještě k tomu ta Colitida. Navíc v lednu mi doktor objevil cukrovku no s to je tedy po koblížkách utrum. Tvůj blog čtu jedním dechem, je to super. Jen tak dál👍❤️

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.