Potká medvěd zajíce: “Poslyš, zajíci, jak to děláš, že máš děti? Zajíc mu říká: “Papáš mrkev?” “Ne, nepapám.” “To musíš.”
Za týden: “Zajíci, jím mrkvičku a furt nic.” “Strouhanou mrkvičku? Ne? To musíš!”
Za čtrnáct dní: “Zajíci, já jím strouhanou mrkvičku a furt nic.” “A jíš mrkvičku s křenem?” “Ne.” “To musíš!”
Za měsíc: “Hele zajíci, už mě to štve. Jím strouhanou mrkvičku s křenem a děti furt nemám.” Zajíc se zamyslí a řekne: “A souložíš?” A medvěd: “Ne.” “To musíš.”
Znáte tenhle vtip? Když jsem hledala nějaký vtip o mrkvi, myslela jsem, že najdu vtip z dětství, jak zajíc chodil do obchodu a stále se ptal po mrkvičce… Našla jsem však tenhle :-)
Kromě potřebných “úkonů”, které jsou nutné k tomu mít děti, však může i mrkev sehrát svoji roli v rodičovství. Jak? Pojďte se začíst do jejích vzkazu aneb…
Mrkev je velmi prospěšná zelenina. Dovolím si říct, že rozhodně patří mezi české superpotraviny. Plánuji si s ní víc “popovídat” ve 2. díle českých superpotravin.
Zatím jsem ji pro vás vyzpovídala alespoň do článku :-)
Pověděla mi tyhle informace:
Podporuji první a druhou čakru. Obě souvisí s pohlavními orgány a vaší životní energií. Ne nadarmo se nazývám kořenovou zeleninu. Podporuji “základy” a “kořeny”.
Dokážu vás spojit s naší zemí a dokonce i předky. Měli byste je mít v úctě, jsou vašimi kořeny a základem života. Bez nich byste tu nebyli.
Jsem také skvělou zásobárnou prekurzoru (“předvitamínu”) vitamínu A – obsahuji mnoho betakarotenu a karotenoidů. Díky tomu pomáhám chránit vaše oči.
Nedokážu sice napravit zrakové vady, ale spolu s vitamínem C, E, luteinem a zinkem umím pomoci při šerosleposti a uplatňuji se i u snižování rizika šedého zákalu a makulární degenerace.
Západní věda ví, že díky dobrému složení (dostatek vitamínů, minerálních látek a obecně antioxidantů) dokáže mrkev zmírňovat zánětlivé procesy, upravovat hladinu hormonů a činnost jater.
Syrová mrkev je navíc bohatá na vlákninu, která pomáhá tělu lépe se zbavovat toxinů. Mrkvová šťáva se uplatňuje v detoxikačních kůrách a navíc je spolu s ostatní zeleninou považována za zásadotvornou.
Vařená se používá jako šetřící jídlo při průjmech a zažívacích obtížích. Spolu s tukem pak tepelně upravená uvolní pro naše těla mnohem víc betakarotenu, potažmo vitamínu A, než ta syrová. Betakaroten je navíc důležitou složkou, která sehrává roli i ve zdravém opalování.
Tak co, ještě váháte ji častěji zařazovat do jídelníčku? Napište do komentářů, jestli mrkvičku papáte ;-) a pořidťe se superpotravinou e-knihu, kde se dozvíte o českých superpotravinách mnoho zajímavostí a podrobností: