Mrkev nebo mrkvička?

Potká medvěd zajíce: „Poslyš, zajíci, jak to děláš, že máš děti? Zajíc mu říká: „Papáš mrkev?“ „Ne, nepapám.“ „To musíš.“

Za týden: „Zajíci, jím mrkvičku a furt nic.“ „Strouhanou mrkvičku? Ne? To musíš!“

Za čtrnáct dní: „Zajíci, já jím strouhanou mrkvičku a furt nic.“ „A jíš mrkvičku s křenem?“ „Ne.“ „To musíš!“

Za měsíc: „Hele zajíci, už mě to štve. Jím strouhanou mrkvičku s křenem a děti furt nemám.“ Zajíc se zamyslí a řekne: „A souložíš?“ A medvěd: „Ne.“ „To musíš.“

Znáte tenhle vtip? Když jsem hledala nějaký vtip o mrkvi, myslela jsem, že najdu vtip z dětství, jak zajíc chodil do obchodu a stále se ptal po mrkvičce… Našla jsem však tenhle :-)

Kromě potřebných „úkonů“, které jsou nutné k tomu mít děti, však může i mrkev sehrát svoji roli v rodičovství. Jak? Pojďte se začíst do jejích vzkazu aneb…

Když mrkvička mluví

Mrkev je velmi prospěšná zelenina. Dovolím si říct, že rozhodně patří mezi české superpotraviny. Plánuji si s ní víc „popovídat“ ve 2. díle českých superpotravin.

Zatím jsem ji pro vás vyzpovídala alespoň do článku :-)

Pověděla mi tyhle informace:

Podporuji první a druhou čakru. Obě souvisí s pohlavními orgány a vaší životní energií. Ne nadarmo se nazývám kořenovou zeleninu. Podporuji „základy“ a „kořeny“.

Dokážu vás spojit s naší zemí a dokonce i předky. Měli byste je mít v úctě, jsou vašimi kořeny a základem života. Bez nich byste tu nebyli.

Jsem také skvělou zásobárnou prekurzoru („předvitamínu“) vitamínu A – obsahuji mnoho betakarotenu a karotenoidů. Díky tomu pomáhám chránit vaše oči.

Nedokážu sice napravit zrakové vady, ale spolu s vitamínem C, E, luteinem a zinkem umím pomoci při šerosleposti a uplatňuji se i u snižování rizika šedého zákalu a makulární degenerace.

Co na to věda?

Západní věda ví, že díky dobrému složení (dostatek vitamínů, minerálních látek a obecně antioxidantů) dokáže mrkev zmírňovat zánětlivé procesy, upravovat hladinu hormonů a činnost jater.

Syrová mrkev je navíc bohatá na vlákninu, která pomáhá tělu lépe se zbavovat toxinů. Mrkvová šťáva se uplatňuje v detoxikačních kůrách a navíc je spolu s ostatní zeleninou považována za zásadotvornou.

Vařená se používá jako šetřící jídlo při průjmech a zažívacích obtížích. Spolu s tukem pak tepelně upravená uvolní pro naše těla mnohem víc betakarotenu, potažmo vitamínu A, než ta syrová. Betakaroten je navíc důležitou složkou, která sehrává roli i ve zdravém opalování.

Tak co, ještě váháte ji častěji zařazovat do jídelníčku? Napište do komentářů, jestli mrkvičku papáte ;-) a pořidťe se superpotravinou e-knihu, kde se dozvíte o českých superpotravinách mnoho zajímavostí a podrobností:

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *