Rakytník, zelí, med… na zimu jsme připraveni hned

Rýma, bolest hlavy, tekoucí oči i nos… Stav, kdy se nám příšerně nechce z postele a občas, když máme to štěstí, ani nemusíme. Ve většině případů to štěstí ale nemáme a pokud se nám z rýmičky nerozjede viróza nebo dokonce chřipka, málokdo si skutečně na pár dní do postele zalezeme.

Přesto nemusíme sebe nebo své blízké hnát do obchodu nebo lékarny pro citrony a drahé multivitaminové přípravky. Stačí se na toto období připravit.

Nepodcenit přípravu

  • Už teď se pozeptejte přátel, kdo z nich zná někoho s vlastní zahradou a rakytníkem. Věřte, že rakytníkových plodů bývá obvykle na jednom jediném stromě hodně, že majitel zahrady nebude mít pravděpodobně problém se s vámi podělit.

Počítejte však s tím, že si je budete muset přijet sami posbírat. Proč? Jednoduše proto, že nikdo je za vás sklízet nebude. Sama bych se obětovala jen pro svoji nejbližší rodinu :-) Rakytníkové keře/stromky mají totiž hoodně ostré trny, kterými sběr snadno se rozmačkávajících plodů, fakt znepříjemňuje.

  • Kupte si jednu nebo více hlávek zelí, pořiďte si menší kvasící hrnec a udělejte si domácí kysané zelí. Někdy stačí si nakvasit zelí třeba jen do několika zavařovacích sklenic a pak je mít přes zimu v ledničce, pokud nemáte sklep nebo chladnou komoru. A nemusíte mít ani takovou velkovýrobnu zelí jako mají rodiče mého muže ;-)
Kysané zelí je skvělou zimní potravinou pro čas nachlazení, viróz a chřipek.

“Velkovýrobna” zelí u manželových rodičů

  • Přes zimu patří do každé domácnosti med. Že ho naši předci považovali za všelék asi víme všichni. Jaké k tomu měli důvody si přečtěte v e-knize 21 příběhů českých superpotravin – pořiďte si ji  TADY >>>.

Proč právě rakytník, zelí a med?

Rakytník a zelí jsou potraviny, které nás nakopnou svými vitamínovými náložemi. Především vitamínem C!

Med se zase chlubí účinky jako je tlumení kašle a přírodní antibiotikum. Údajně posiluje imunitu a pomáhá tělo čistit od toxinů. Vhodný je při prvních příznacích nachlazení, jako dodání přírodních cukrů při samotné nemoci a jako podpora při rekonvalescenci. Zajímavosti o medu si přečtěte v článku Med aneb když jídlo mluví.

Když rakytník mluví

  • Rakytník je neuvěřitelnou zásobárnou vitamínu C. Přestože v domácích podmínkách musíte vymačkanou šťávu zamrazit, aby vám vydržela na zimu, stále si uchovává vysokou vitamínovou hodnotu.

Tipy:

  • Rakytníkovou šťávu po rozmixování nalijte do sáčků na led a zamražte. V zimě pak odebírejte po jedné až dvou kostičkách šťávy do jedné sklenice, kde je nechte rozpustit. Přidejte teplejší vodu (nikoliv vařící) a nápoj si můžete osladit medem.
  • Taky si prý můžete zamrazit větvičky i s plody. Jedna čtenářka z Facebooku radí toto: “Větvičky nastříhám na kousky, zabalím do papíru a balíčky nacpu, kam se dá. Zrníčka obsahují nejvíc léčivých olejů, tak používám silný mixér a pak to přecedím přes hustý cedník.”
  • Rakytník kromě vitamínu C obsahuje také některé vitamíny skupiny B, vitamíny A, D, K, rutin a mnoho prospěšných aminokyselin. Díky tomu posiluje naši obranyschopnost, je schopen nakopnout tělo při nastupující viróze nebo chřipce. Pomáhá údajně i při hojení žaludečních a dvanácterníkových vředů a zlepšuje peristaltiku.
Rakytnik je vitamínová bomba a posiluje naši imunitu díky skvělému obsahu vitamínu C.

Ze sběru 2017

  • Rakytníkové plody harmonizují svojí nádherně oranžovou barvou druhou čakru. Z tohoto pohledu proto podporují naše pohlavní orgány, tlusté střevo, spodní část páteře, pánev, močové ústrojí a ledviny.
  • Rakytníkové plody mluví řečí skryté síly a předávají nám i ochranu. Samotné keře se umí bránit trny, kuličky zase svojí kyselostí, přesto v sobě skrývají poklad a umí své plody vydat. Stejně tak bychom to také měli mít i my – umět se ochránit, přitom však důvěřovat ostatním, že jim naše vlastní pokladu mohou hodně dát.

Zelí, živobytí celý

Pravda, prý se tohle říkávalo i o bramborách. Ale skutečností je fakt, že bez zelí a zelné šťávy si věšina našich předků zimu nedovedla představit.

  • Zelí obsahuje velmi stabilní formu vitamínu C, vědci jí říkají askorbigen.
  • Kvašené zelí navíc obsahuje i nověji objevený vitamín, označovaný písmenkem U, který se podílí na hojení vředů v žaludku a dvanácterníku.
  • Kvašené zelí je považováno dokonce za podpůrnou potravinu s protirakovinnými účinky. Je výborné přírodní probiotikum a má čistící a močopudné účinky.

Zajímavé detaily nejen o jeho zdravotní prospěšnosti najdete v e-knize 21 příběhů českých superpotravin aneb když jídlo mluví.

Tak neváhejte, sežeňte si rakytník, zelí a med a pro dlouhé podzimní nebo zimní večery si pořiďte e-knihu 21 příběhů českých superpotravin TADY >>>, kde najdete čtivé a milé povídání nejen o 21 lokálních potravinách, která snadno najdete v našich zahradách, na polích, loukách nebo v lese.

Veronika Hanzlíková
Jsem mladá žena, ale zažila jsem ve svém životě už mnoho bolesti. Po stránce fyzické i psychické. To mě dovedlo k tomu, že pomáhám ostatním nejen v oblasti výživy a toho, co jíst, ale i v oblasti zdravotní prevence. Důležitou kapitolou mé práce je podpora ostatních, kteří mají zažívací obtíže. Především střevním záněty. Učím nás všechny, včetně sama sebe, jak žít a jíst kvalitně v nejrůznějších obdobích života. Jsem autorkou dvou elektronických knih: - 10 klíčů k tajemství potravin>> - 21 příběhů českých superpotravin>> Pro čtenáře z řad osob se střevními záněty jsem připravila příručku a videokurz: - Ulcerózní kolitida a Crohnova choroba - jak žít a jíst kvalitně>> Věnuji se také celostnímu poradenství pro zdravotní prevenci a výživu. Více o mně si přečtěte zde>>
Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *