Neodolatelná kombinace čokolády, pařížského krému a višní

Čokoládovo- višňový dort podobný tomu Švarcvaldskému

Taky milujete čokoládu? A už jste objevili, že je možné upéct si exkluzivní čokoládový dort doma? A chcete recept, podle kterého ho upeče sám i šikovný muž?

Jeden takový recept pro vás mám. Recept, podle kterého si s trochou kreativity vytvoříte několik různých dortů nebo minimálně různých druhů zdobení. Třeba takový dětský jako udělali moji rodiče mému synovi Pavlíkovi.

Pavlík nejí ovoce, bohužel, a tak mu udělali variantu bez višní, ozdobenou čokoládovou polevou a tyčinkami po stranách. Z  tyčinek měl největší zážitek a ujídal je dědovi pod rukama, když jimi dort zdobil :-)

Jak upéct dobrý čokoládový dort

Co je potřeba:

Na korpus (pekla jsem ve formě ∅ 24 cm):

  • 5 vajec (oddělené žloutky a bílky)
  • 125 g cukru krupice
  • 4 lžíce teplé vody
  • 50 tmavého kakaa
  • 100 g polohrubé mouky
  • 40 g škrobu (kukuřičný nebo jiný)
  • 1 lžička prášku do pečiva

Višňová náplň:

  • 1 višňový kompot (ideálně vypeckovaný, 700 g)
  • 1,5 lžíce škrobu
  • rybízová marmeláda (nemusí být, nebo je možné ji nahradit višňovicí)
  • kousek skořice (tyčinky)

Na čokoládový krém: 

  • 2 balení šlehačky (33 % tuku)
  • 200 g hořké čokolády (vhodná je například čokoláda na vaření z Lidlu)
  • 1 balení Mascarpone (taktéž z Lidlu)

Pečení korpusu:

  1. Připravte si vajíčka oddělením žloutků od bílků. Zapněte troubu na 200 °C a připravte si dortovou formu. Ideální je na dno dortové formy vložit kruh z pečícího papíru o průměru vaší formy.
  2. Vyšlehejte bílky do tuhého sněhu. Na začátek nasypte k bílkům trochu cukru, postupně přisypte zhruba polovinu připraveného cukru. Cukr pomůže bílkovému sněhu lépe ztuhnout. Sníh pak dejte na chvíli do ledničky.
  3. Žloutky, zbývající cukr a čtyři lžíce teplé vody ušlehejte do pěny. Na připravenou pěnu prosijte kakao, škrob a kypřící prášek. Postupně vmíchejte do pěny 100 gramů polohrubé mouky a na závěr opatrně přimíchejte sníh z bílků. Těsto ihned přelijte do dortové formy a dejte péct. Pečte přibližně 30 minut. Upečení zkontrolujte pomocí špejle (je-li po 30 minutách ještě špejle po zapíchnutí doprostřed dortu “špinavá” od mazlavého těsta, dejte ještě dort na cca 5 (max 10 minut) dopéct). Nelekejte se výšky dortu, nabyde višňovou náplní.
  4. Po upečení nechte korpus ve formě chvíli ještě vychladnout a poté vyklopte na rovnou plochu. Až dort úplně vychladne, rozřízněte ho podélně na dvě části buď nití nebo dortovým nožem/pilkou. Před přípravou višňové náplně potřete část dortu, na kterou budete klást višňovou náplň, rybízovou marmeládou nebo můžete korpus pokapat višňovicí (máte-li nějakou).

Příprava višňové náplně:

  1. Pokud nemáte višně rádi, můžete dort promazat jen rybízovou marmeládou a spojit čokoládovým krémem. Jinak pokračujte…
  2. Slijte višně a kompotovou šťávu – obojí si nechte, budete potřebovat :-) Stranou si odložte 16 višní na ozdobu horní části dortu.
  3. Odměřte 250 ml višňové šťávy, kterou dejte do hrnce a spolu se skořicovou tyčinku chvíli povařte.
  4. Nachystejte si škrob s trochou vody, který vylijte do vařící višňové šťávy. Šťáva prakticky okamžitě začne houstnout, nemusíte ji tedy dlouze vařit (jen do zhoustnutí). Vytáhněte skořicovou tyčinku, vypněte plotýnku a přimíchejte všechny višně do tuhnoucí směsi (kromě těch zmiňovaných 16 kusů). Odstavte hrnec z plotýnky.
  5. Vlažnou nebo úplně vychladlou višňovou náplň dejte na jednu polovinu korpusu pomazanou marmeládou (nebo pokapanou višňovicí) a překryjte druhou částí korpusu. Nechte vychladnout a můžete celý korpus s náplní na chvíli dát do ledničky.

Příprava čokoládového/pařížského krému:

  1. Do hrnce se silným dnem vlijte dvě balení šlehačky ke šlehání a zapněte plotýnku. Do hrnce postupně vmíchávejte kousky hořké čokolády, dokud se úplně nerozpustí. Nemusíte se bát teploty šlehačky, jen ji dlouze s čokoládou nevařte.
  2. Celou směs nechte vychladnout a dejte do ledničky. Ideální je odležení přes noc, ale není nutné. Zhruba hodinku až dvě před další přípravou krému si naopak z ledničky vyndejte balení mascarpone.
  3. Po ztuhnutí čokoládové šlehačky ji vyndejte z ledničky a ušlehejte v šlehačkový krém. Do něj postupně vmíchejte mascarpone a máte hotový pařížský krém.

Čokoládovo- višňový dort podobný tomu Švarcvaldskému

Finální úpravy:

  1. Pařížským krémem pomažte celý korpus s višňovou náplní – tedy po bocích i na horní straně dortu. Pokud nebudete používat višňovou náplň, promažte proříznutý korpus taktéž krémem.
  2. Poté dejte krém ještě na chvíli (cca 15-30 minut) ztuhnout do ledničky, aby se vám s ním dobře zdobila horní strana dortu. Připravte si stříkací/zdobící sáček, dejte do něj pařížský krém a po horním okraji dortu ozdobte růžičkami, na které poklaďte uschované višně.
  3. Čokoládové hobliny můžete udělat jednoduše strouháním “na dlouho” hořké čokolády. Pokud se vám však chce, můžete vyzkoušet postup, který vychází z původního neupravovaného receptu: Rozpušťe polevu, kterou natřete na kamennou nebo kovovou desku. Polevu nechte chvíli ztuhnout a špachtlí ji pak seškrabte z desky tak, abyste vytvořili široké čokoládové hobliny.
  4. Hoblinami ozdobte hotový dort. Můžete si však s ozdobou vyhrát, můžete ho třeba polít čokoládovou a teprve pak dozdobit pařížským krémem, dort můžete také ozdobit třeba čokoládovými tyčinkami. Kreativitě se meze nekladou :-)

Ještě vám sem dám jednu variantu dortu, kterou pekl můj muž jako dárek k mým narozeninám. Je to jeho první dort v životě. Spolu s dortem jsme také slavili to, že jsem spustila cestu za tištěnou knihou o českých a slovenských superpotravinách, která v sobě bude obsahovat podobně zajímavé recepty.

Tedy ne zrovna na čokoládový dort, ale nějakou sladkou dobrotu do knihy v podobě receptu vám taky připravím – slibuju :-).  A teď už běžte upéct dort, ale ještě předtím běžte okouknout a ideálně i podpořit knihu Příběhy českých superpotravin tady.

Veronika Hanzlíková
Jsem mladá žena, ale zažila jsem ve svém životě už mnoho bolesti. Po stránce fyzické i psychické. To mě dovedlo k tomu, že pomáhám ostatním nejen v oblasti celostního pohledu na výživu a toho, co jíst, ale i v oblasti zdravotní prevence a harmonického života. Učím nás všechny, jak se nepo ze života ani z jídla :-)

Nejen proto, že žiju s diagnózou ulcerózní kolitidy, chronického zánětu střev. Víc o mně si přečtěte zde>>

Jsem autorkou dvou elektronických knih a videokurzu:

- 10 klíčů k tajemství potravin>>

- 21 příběhů českých superpotravin>>

- Ulcerózní kolitida a Crohnova choroba - jak žít a jíst kvalitně>>

Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.