Taky milujete čokoládu? A už jste objevili, že je možné upéct si exkluzivní čokoládový dort doma? A chcete recept, podle kterého ho upeče sám i šikovný muž?
Jeden takový recept pro vás mám. Recept, podle kterého si s trochou kreativity vytvoříte několik různých dortů nebo minimálně různých druhů zdobení. Třeba takový dětský jako udělali moji rodiče mému synovi Pavlíkovi.
Pavlík nejí ovoce, bohužel, a tak mu udělali variantu bez višní, ozdobenou čokoládovou polevou a tyčinkami po stranách. Z tyčinek měl největší zážitek a ujídal je dědovi pod rukama, když jimi dort zdobil :-)

Co je potřeba:
Na korpus (pekla jsem ve formě ∅ 24 cm):
- 5 vajec (oddělené žloutky a bílky)
- 125 g cukru krupice
- 4 lžíce teplé vody
- 50 tmavého kakaa
- 100 g polohrubé mouky
- 40 g škrobu (kukuřičný nebo jiný)
- 1 lžička prášku do pečiva
Višňová náplň:
- 1 višňový kompot (ideálně vypeckovaný, 700 g)
- 1,5 lžíce škrobu
- rybízová marmeláda (nemusí být, nebo je možné ji nahradit višňovicí)
- kousek skořice (tyčinky)
Na čokoládový krém:
- 2 balení šlehačky (33 % tuku)
- 200 g hořké čokolády (vhodná je například čokoláda na vaření z Lidlu)
- 1 balení Mascarpone (taktéž z Lidlu)
Pečení korpusu:
- Připravte si vajíčka oddělením žloutků od bílků. Zapněte troubu na 200 °C a připravte si dortovou formu. Ideální je na dno dortové formy vložit kruh z pečícího papíru o průměru vaší formy.
- Vyšlehejte bílky do tuhého sněhu. Na začátek nasypte k bílkům trochu cukru, postupně přisypte zhruba polovinu připraveného cukru. Cukr pomůže bílkovému sněhu lépe ztuhnout. Sníh pak dejte na chvíli do ledničky.
- Žloutky, zbývající cukr a čtyři lžíce teplé vody ušlehejte do pěny. Na připravenou pěnu prosijte kakao, škrob a kypřící prášek. Postupně vmíchejte do pěny 100 gramů polohrubé mouky a na závěr opatrně přimíchejte sníh z bílků. Těsto ihned přelijte do dortové formy a dejte péct. Pečte přibližně 30 minut. Upečení zkontrolujte pomocí špejle (je-li po 30 minutách ještě špejle po zapíchnutí doprostřed dortu „špinavá“ od mazlavého těsta, dejte ještě dort na cca 5 (max 10 minut) dopéct). Nelekejte se výšky dortu, nabyde višňovou náplní.
- Po upečení nechte korpus ve formě chvíli ještě vychladnout a poté vyklopte na rovnou plochu. Až dort úplně vychladne, rozřízněte ho podélně na dvě části buď nití nebo dortovým nožem/pilkou. Před přípravou višňové náplně potřete část dortu, na kterou budete klást višňovou náplň, rybízovou marmeládou nebo můžete korpus pokapat višňovicí (máte-li nějakou).
Příprava višňové náplně:
- Pokud nemáte višně rádi, můžete dort promazat jen rybízovou marmeládou a spojit čokoládovým krémem. Jinak pokračujte…
- Slijte višně a kompotovou šťávu – obojí si nechte, budete potřebovat :-) Stranou si odložte 16 višní na ozdobu horní části dortu.
- Odměřte 250 ml višňové šťávy, kterou dejte do hrnce a spolu se skořicovou tyčinku chvíli povařte.
- Nachystejte si škrob s trochou vody, který vylijte do vařící višňové šťávy. Šťáva prakticky okamžitě začne houstnout, nemusíte ji tedy dlouze vařit (jen do zhoustnutí). Vytáhněte skořicovou tyčinku, vypněte plotýnku a přimíchejte všechny višně do tuhnoucí směsi (kromě těch zmiňovaných 16 kusů). Odstavte hrnec z plotýnky.
- Vlažnou nebo úplně vychladlou višňovou náplň dejte na jednu polovinu korpusu pomazanou marmeládou (nebo pokapanou višňovicí) a překryjte druhou částí korpusu. Nechte vychladnout a můžete celý korpus s náplní na chvíli dát do ledničky.
Příprava čokoládového/pařížského krému:
- Do hrnce se silným dnem vlijte dvě balení šlehačky ke šlehání a zapněte plotýnku. Do hrnce postupně vmíchávejte kousky hořké čokolády, dokud se úplně nerozpustí. Nemusíte se bát teploty šlehačky, jen ji dlouze s čokoládou nevařte.
- Celou směs nechte vychladnout a dejte do ledničky. Ideální je odležení přes noc, ale není nutné. Zhruba hodinku až dvě před další přípravou krému si naopak z ledničky vyndejte balení mascarpone.
- Po ztuhnutí čokoládové šlehačky ji vyndejte z ledničky a ušlehejte v šlehačkový krém. Do něj postupně vmíchejte mascarpone a máte hotový pařížský krém.

Finální úpravy:
- Pařížským krémem pomažte celý korpus s višňovou náplní – tedy po bocích i na horní straně dortu. Pokud nebudete používat višňovou náplň, promažte proříznutý korpus taktéž krémem.
- Poté dejte krém ještě na chvíli (cca 15-30 minut) ztuhnout do ledničky, aby se vám s ním dobře zdobila horní strana dortu. Připravte si stříkací/zdobící sáček, dejte do něj pařížský krém a po horním okraji dortu ozdobte růžičkami, na které poklaďte uschované višně.
- Čokoládové hobliny můžete udělat jednoduše strouháním „na dlouho“ hořké čokolády. Pokud se vám však chce, můžete vyzkoušet postup, který vychází z původního neupravovaného receptu: Rozpušťe polevu, kterou natřete na kamennou nebo kovovou desku. Polevu nechte chvíli ztuhnout a špachtlí ji pak seškrabte z desky tak, abyste vytvořili široké čokoládové hobliny.
- Hoblinami ozdobte hotový dort. Můžete si však s ozdobou vyhrát, můžete ho třeba polít čokoládovou a teprve pak dozdobit pařížským krémem, dort můžete také ozdobit třeba čokoládovými tyčinkami. Kreativitě se meze nekladou :-)
Ještě vám sem dám jednu variantu dortu, kterou pekl můj muž jako dárek k mým narozeninám. Je to jeho první dort v životě. Spolu s dortem jsme také slavili to, že jsem spustila cestu za tištěnou knihou Příběhy českých superpotravin.
Ta začala právě v roce 2019, kdy mi bylo 36. A dnes už má 2. vydání a přes 1500 spokojených čtenářů. ;)
EDIT (01/2025): Od té doby jsme upekli oba už hodně dortů – další, velmi obdobný recept, ale bez višní a s různými úpravami najdete zde.


(výživová poradkyně a laskavá průvodkyně na cestě za pohodou v životě a jídle)
20 let žiju s ulcerózní kolitidou. Přestože mi hrozil vývod a 15 let jsem intenzivně užívala léky, dnes jsem úplně bez léčby. Mám báječného muže a tři děti. Ale taky jsem šest nenarozených dětí ztratila a tragicky přišla o svoji první lásku.
Na vlastní kůži jsem si vyzkoušela, že až 70 procent uzdravení a životní pohody tvoří mysl. Život prostě není jen o zdravé stravě. Dnes jsem průvodkyní všem, kteří se chtějí cítit skvěle ve svém těle.
- Napsala jsem knihu Příběhy českých superpotravin a také další e-knihy.
- Tvořím podcast Příběhy života a uzdravení – na Spotify a Audiolibrix
- Natočila jsem kurzy (nejen pro lidi se střevními záněty).
- A taky vám ráda poradím přímo na míru v rámci konzultace.