Často se mě ptáte, jestli mléko do našich jídelníčků patří nebo ne. O mléku totiž kolují nejrůznější zvěsti. Nejčastěji se tvrdí, že mléko a mléčné výrobky zahleňují a v kombinaci s kávou zhoršují zažívání.
Na druhou stranu se ale prý bez mléka, myšleno především kravského, neobejdeme. Hlavně kvůli obsahu vápníku. A určitě jej podle většiny odborníků potřebují malé děti. Ano nebo ne?
Je to tvrzení proti tvrzení
Dokonce jsem zažila situaci, kdy se v názoru na konzumaci kravského mléka u dětí neshodly ani velké lékařské kapacity na semináři o výživě dětí.
Já se spíš přikláním k těm alternativnějším směrům a myslím, že se bez kravského mléka dokážeme obejít relativně snadno. Vápník i bílkoviny se dají získat z jiných zdrojů.
Namísto popíjení kravského mléka, můžete vyzkoušet spíš jíst zakysané mléčné výrobky anebo vyměnit kravské mléko a mléčné výrobky za ty kozí.
I já jsem před několika lety vyloučila ze svého jídelníčku kravské mléko a mléčné výrobky z něj. Kromě másla. Bylo to v době, kdy jsem měla pankolitidu, tzn. 100procentní postižení tlustého střeva zánětem zvaným ulcerózní kolitida.
V tu dobu jsem mléko a mléčné výrobky špatně trávila. Možná jsem měla v důsledku zánětu druhotnou laktózovou intoleranci nebo se dokonce dostala do stavu zvaného syndrom zvýšené propustnosti střev (tj. leaky gut syndrome).
Bezmléčné stravování spolu s téměř bezlepkovým mi tenkrát pomohlo. Postupně jsem se sice k mléku a mléčným výrobkům vrátila, ale dodneška téměř nejím jogurty. Občas si dám tvrdý sýr a samotného mléka se napiju třeba jednou týdně.
Například mléko nebo smetana do kávy mi moc nesedí, ale při dochucení „kara“ mlékem nebo smetanou problém nemám.
Koho z vás tohle téma – střevní záněty a výživa – zajímá, koukněte se na videa z mého videokurzu Ulcerózní kolitida a Crohnova choroba – jak žít a jíst kvalitně.
Opravdu mléko i škodí?
Ano, jsou případy, kdy mléko a mléčné výrobky skutečně škodí. Například při už zmíněném syndromu zvýšené propustnosti střev (leaky gut syndrome), těžkých zánětech střev, artritidách nebo alergiích a intolerancích na laktózu nebo na mléčné bílkoviny.
Jestli je ale problém s mlékem a mléčnými výrobky příčinou nejen uvedených zdravotních obtíží, nebo až jejich důsledkem, těžko říct. Někdy pomůže jejich úplné vyloučení z jídelníčku nebo nahrazení kravského mléka za kozí, případně za alternativní (ne)mléko.
Jsou alternativní mléka tak skvělá?
Ano i ne. Mají svůj význam ve výše zmiňovaných zdravotních stavech. Nejlepší jsou ale ta vyrobené doma. Například maková i ořechová mléka jsou vápníkovou „bombou“ a dobrou alternativou. Vyrobit si je můžete například podle tohoto receptu (makové) nebo tohoto (ořechové).
Méně dobrou alternativou jsou kupovaná ne-mléka, která mají v sobě aditiva a éčka pro lepší trvanlivost. Bohužel je takových stále dost. Přesto si troufnu říct, že jsem objevila výrobky, které mají dobré složení a ještě chutnají.
Jedno takové mléko jsem objevila i díky aplikaci Nesnězeno a vyzkoušela jsem si, že mi nízkotučné Skimmed Mylk chutná do smoothie s jahodami a třešněmi. Mnohem víc, než kdybych si je připravovala z klasického mléka nebo smetany. Na mě je pak takové smoothie příliš hutné.
Naopak v mé náhrážce kávy „karu“ mi (ne)mléko Mylk vůbec nechutnalo.
Na pár dní vyzkoušejte nemléčnou „dietu“ a rozhodněte se sami
Za zkoušku nic nedáte. Pokud máte podezření, že vám kravské mléko nebo výrobky z něj nesedí, zkuste je ze svého jídelníčku na pár dní vynechat. Poté se rozhodněte dál, zda jen konzumaci mléčných výrobků snížíte, přejdete na alternativy nebo u kravského mléka zůstanete.
Abyste si mohli udělat vlastní názor, přečtěte si dva odlišné názory na problematiku kravského mléka:
- Mléko jako nenahraditelný zdroj vápníku od Ing. Hany Málkové ze STOBu – předkládá zajímavá fakta, proč mléko určitě ano a proč bychom ho měli konzumovat i v dospělém věku
- Kravské mléko od PharmDr. Margit Slimákové – není vyloženě proti mléku, ale zaznívá v něm i hodně proti
(výživová poradkyně a laskavá průvodkyně na cestě za pohodou v životě a jídle)
20 let žiju s ulcerózní kolitidou. Přestože mi hrozil vývod a 15 let jsem intenzivně užívala léky, dnes jsem úplně bez léčby. Mám báječného muže a tři děti. Ale taky jsem šest nenarozených dětí ztratila a tragicky přišla o svoji první lásku.
Na vlastní kůži jsem si vyzkoušela, že až 70 procent uzdravení a životní pohody tvoří mysl. Život prostě není jen o zdravé stravě. Dnes jsem průvodkyní všem, kteří se chtějí cítit skvěle ve svém těle.
- Napsala jsem knihu Příběhy českých superpotravin a také další e-knihy.
- Tvořím podcast Příběhy života a uzdravení – na Spotify a Audiolibrix
- Natočila jsem kurzy (nejen pro lidi se střevními záněty).
- A taky vám ráda poradím přímo na míru v rámci konzultace.