Proč pít nebo naopak nepít mléko a jsou jeho alternativy dobrým řešením?

Často se mě ptáte, jestli mléko do našich jídelníčků patří nebo ne. O mléku totiž kolují nejrůznější zvěsti. Nejčastěji se tvrdí, že mléko a mléčné výrobky zahleňují a v kombinaci s kávou zhoršují zažívání.

Na druhou stranu se ale prý bez mléka, myšleno především kravského, neobejdeme. Hlavně kvůli obsahu vápníku. A určitě jej podle většiny odborníků potřebují malé děti. Ano nebo ne?

Je to tvrzení proti tvrzení

Dokonce jsem zažila situaci, kdy se v názoru na konzumaci kravského mléka u dětí neshodly ani velké lékařské kapacity na semináři o výživě dětí.

Já se spíš přikláním k těm alternativnějším směrům a myslím, že se bez kravského mléka dokážeme obejít relativně snadno. Vápník i bílkoviny se dají získat z jiných zdrojů.

Namísto popíjení kravského mléka, můžete vyzkoušet spíš jíst zakysané mléčné výrobky anebo vyměnit kravské mléko a mléčné výrobky za ty kozí.

I já jsem před několika lety vyloučila ze svého jídelníčku kravské mléko a mléčné výrobky z něj. Kromě másla. Bylo to v době, kdy jsem měla pankolitidu, tzn. 100procentní postižení tlustého střeva zánětem zvaným ulcerózní kolitida.

V tu dobu jsem mléko a mléčné výrobky špatně trávila. Možná jsem měla v důsledku zánětu druhotnou laktózovou intoleranci nebo se dokonce dostala do stavu zvaného syndrom zvýšené propustnosti střev (tj. leaky gut syndrome).

Bezmléčné stravování spolu s téměř bezlepkovým mi tenkrát pomohlo. Postupně jsem se sice k mléku a mléčným výrobkům vrátila, ale dodneška téměř nejím jogurty. Občas si dám tvrdý sýr a samotného mléka se napiju třeba jednou týdně.

Například mléko nebo smetana do kávy mi moc nesedí, ale při dochucení “kara” mlékem nebo smetanou problém nemám.

Koho z vás tohle téma – střevní záněty a výživa – zajímá, koukněte se na videa z mého videokurzu Ulcerózní kolitida a Crohnova choroba – jak žít a jíst kvalitně.

Opravdu mléko i škodí?

Ano, jsou případy, kdy mléko a mléčné výrobky skutečně škodí. Například při už zmíněném syndromu zvýšené propustnosti střev (leaky gut syndrome), těžkých zánětech střev, artritidách nebo alergiích a intolerancích na laktózu nebo na mléčné bílkoviny.

Jestli je ale problém s mlékem a mléčnými výrobky příčinou nejen uvedených zdravotních obtíží, nebo až jejich důsledkem, těžko říct. Někdy pomůže jejich úplné vyloučení z jídelníčku nebo nahrazení kravského mléka za kozí, případně za alternativní (ne)mléko.

Jsou alternativní mléka tak skvělá?

Ano i ne. Mají svůj význam ve výše zmiňovaných zdravotních stavech. Nejlepší jsou ale ta vyrobené doma. Například maková i ořechová mléka jsou vápníkovou “bombou” a dobrou alternativou. Vyrobit si je můžete například podle tohoto receptu (makové) nebo tohoto (ořechové).

Méně dobrou alternativou jsou kupovaná ne-mléka, která mají v sobě aditiva a éčka pro lepší trvanlivost. Bohužel je takových stále dost. Přesto si troufnu říct, že jsem objevila výrobky, které mají dobré složení a ještě chutnají.

Jedno takové mléko jsem objevila i díky aplikaci Nesnězeno a vyzkoušela jsem si, že mi nízkotučné Skimmed Mylk chutná do smoothie s jahodami a třešněmi. Mnohem víc, než kdybych si je připravovala z klasického mléka nebo smetany. Na mě je pak takové smoothie příliš hutné.

Naopak v mé náhrážce kávy “karu” mi (ne)mléko Mylk vůbec nechutnalo.

Na pár dní vyzkoušejte nemléčnou “dietu” a rozhodněte se sami

Za zkoušku nic nedáte. Pokud máte podezření, že vám kravské mléko nebo výrobky z něj nesedí, zkuste je ze svého jídelníčku na pár dní vynechat. Poté se rozhodněte dál, zda jen konzumaci mléčných výrobků snížíte, přejdete na alternativy nebo u kravského mléka zůstanete.

Abyste si mohli udělat vlastní názor, přečtěte si dva odlišné názory na problematiku kravského mléka:

  • Mléko jako nenahraditelný zdroj vápníku od Ing. Hany Málkové ze STOBu – předkládá zajímavá fakta, proč mléko určitě ano a proč bychom ho měli konzumovat i v dospělém věku
  • Kravské mléko od PharmDr. Margit Slimákové – není vyloženě proti mléku, ale zaznívá v něm i hodně proti
Veronika Hanzlíková
Učím, jak se "nepo" ze života ani z jídla. Nejen proto, že žiju s diagnózou ulcerózní kolitidy, chronického zánětu střev provázeného často urputnými průjmy, ale taky proto, že jsem si v životě zažila už mnoho bolesti a už mě máloco rozhodí. :)

Díky tragické ztrátě prvního životního partnera, několika nepodařeným těhotenstvím a dalším problémům jsem začala makat na svojí mysli, emocích a také stravě. Nazývám to Vědomou a také laskavou výživou pro harmonii těla a duše - je to o laskavém a vědomém přístupu nejen ke stravování, ale také sám k sobě, svému tělu a duši. Víc o mně si přečtěte zde>>

Jsem autorkou tištěných a elektronických knih a videokurzu:

- 10 klíčů k tajemství potravin (elektronická)>>

- Příběhy českých superpotravin (tištěná)>>

- Ulcerózní kolitida a Crohnova choroba - jak žít a jíst kvalitně>>

Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.