Strhující příběh Vědomé výživy

Pocit štěstí se rodí z toho, co vkládáme do své mysli i do svých úst.

Asi všichni znáte mé motto. Přesto bych se s vámi chtěla podělit o své umění a přístup ke zdravému životnímu stylu a zdraví. V článku Jak se nezbláznit z jídla jsem psala, že i já se občas dostávám do stavu marnosti nad tím, jak své stravování a životní styl vedu.

Nezvládám dělat vše tak, jak “by se mělo”.  Přesto si myslím, že žiju dobrý a kvalitní život.

Nedržím půsty a miluji čokoládu. V posledních letech jsem musela přejít na hořkou, protože mléčná plná cukru mi způsobuje ekzém. Navíc – dříve se u mě mohlo hovořit až o závislosti na sladkém.

A co je silná chuť, až závislost, na sladké? Návyk!

A návyky jdou co? Změnit. Někdy snadno, jindy hůře a v delším časovém horizontu. Ale jdou!

Proto pomáhám měnit návyky v oblasti jídla a zdravého životního stylu skrze Vědomou výživu těla i duše. Učím ostatní , jak být zdravý, šťastný a laskavý sám k sobě i ke své nedokonalosti.

12885986_953798134705285_3723715889128332715_o

Soustředím se na tyto oblasti:

  1. jak si vybrat dobré jídlo (co si koupit, kde získat kvalitní stravu a jak jí rozumět)
  2. jak pracovat se svojí myslí, tělem a duší k celkové spokojenosti sám se sebou, svojí postavou i životem
  3. jak docílit toho, aby tělo a duše byly v harmonii

Laskavost a pak teprve strava a pohyb – to je to oč tu běží

V průběhu let, co se této oblasti věnuji, jsem zjistila, že téměř nikdo nedokáže trvale na 100 % změnit svůj životní styl ani si dlouhodobě sníženou váhu neudrží, pokud bojuje s kilogramy navíc.

Čím to, že snaha, motivace a odhodlání dodržet nový životní styl i ten, po kterém jsme zhubnuli, mizí?

Všichni víme, že někdy za to může pohodlnost, jindy nepříznivé okolnosti v rodině, v práci nebo různé starosti.

Zjistila jsem, že nejlepší k dosáhnutí spokojenosti s vlastním tělem není nižší váha, ale pohoda a klid dané osoby. Proto své klienty vedu ke klidu a pohodě, nikoliv k desetikilometrovým běhům a jídelníčku pod jejich bazálním metabolismem.

Nevíte, co je bazální metabolismus? Nevadí, u mě to ani vědět nemusíte :-) Já učím, že je normální nezvládat úplně vše. Učím laskavost sám k sobě (možná můžeme rovnou říci sebelásku). Učím i to, jak si jídlo vybírat, aby bylo kvalitní a přineslo nám více užitku než škody.

12494478_902705303147902_133615302_o

Tradiční čínská medicína a ajurvéda

Každý člověk je jiný, má vlastní chuťové preference, určitou genetickou výbavu a odlišný pohled na výživu i na životní priority. Proto se mi líbí zásady dietetiky podle čínské medicíny a také ajurvéda. Oba směry spolu úzce souvisí a pracují s individualitou jedince a také s tepelným působením potravin, jejich energií a energií našich orgánů. Nicméně neodmítám ani dobré rady z makrobiotiky a třeba i raw stravy.

Důležité je, vždy posoudit výživové rady “zdravým selským rozumem”, a případně se inspirovat i ze stravy našich předků. Každý si tak může vybrat a uzpůsobit to, co je vhodné pro něj a jeho životní styl.

Vědomá výživa

V průběhu své několikaleté praxe jsem začala k výživovým radám přidávat znalosti ohledně přístupu k vlastnímu tělu i psychice. Vyzývala jsem svoje klienty ke sledování nejen jejich jídelníčku, ale i pocitů a „skrytých“ důvodů, proč a co jí a jak se cítí.

Zjistila jsefacebookprofilovkam, že bohužel málokdo z nás umí se svým tělem a duší pracovat tak, aby si začal sebe více vážit a aby ocenil i třeba malé pokroky při změně své postavy nebo ze zlepšení prožívání radosti ze života.

Proto jsem změnila svůj přístup a začala učit laskavosti, vědomému životu a začala pracovat s metodou Mentální harmonizace podle Terezy Kramerové. Pomáhám svým klientům vyladit své tělo a duši do společné harmonie.

Vznikla Vědomá výživa.

Veronika Hanzlíková
Jsem mladá žena, ale zažila jsem ve svém životě už mnoho bolesti. Po stránce fyzické i psychické. To mě dovedlo k tomu, že pomáhám ostatním nejen v oblasti výživy a toho, co jíst, ale i v oblasti zdravotní prevence. Důležitou kapitolou mé práce je podpora ostatních, kteří mají zažívací obtíže. Především střevním záněty. Učím nás všechny, včetně sama sebe, jak žít a jíst kvalitně v nejrůznějších obdobích života. Jsem autorkou dvou elektronických knih: - 10 klíčů k tajemství potravin>> - 21 příběhů českých superpotravin>> Pro čtenáře z řad osob se střevními záněty jsem připravila příručku a videokurz: - Ulcerózní kolitida a Crohnova choroba - jak žít a jíst kvalitně>> Věnuji se také celostnímu poradenství pro zdravotní prevenci a výživu. Více o mně si přečtěte zde>>
Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *