Pocit štěstí se rodí z toho, co vkládáme do své mysli i do svých úst.
Asi všichni znáte mé motto. Přesto bych se s vámi chtěla podělit o své umění a přístup ke zdravému životnímu stylu a zdraví. V článku Jak se nezbláznit z jídla jsem psala, že i já se občas dostávám do stavu marnosti nad tím, jak své stravování a životní styl vedu.
Nezvládám dělat vše tak, jak „by se mělo“. Přesto si myslím, že žiju dobrý a kvalitní život.
Nedržím půsty a miluji čokoládu. V posledních letech jsem musela přejít na hořkou, protože mléčná plná cukru mi způsobuje ekzém. Navíc – dříve se u mě mohlo hovořit až o závislosti na sladkém.
A co je silná chuť, až závislost, na sladké? Návyk!
A návyky jdou co? Změnit. Někdy snadno, jindy hůře a v delším časovém horizontu. Ale jdou!
Proto pomáhám měnit návyky v oblasti jídla a zdravého životního stylu skrze Vědomou výživu těla i duše. Učím ostatní , jak být zdravý, šťastný a laskavý sám k sobě i ke své nedokonalosti.
Soustředím se na tyto oblasti:
- jak si vybrat dobré jídlo (co si koupit, kde získat kvalitní stravu a jak jí rozumět)
- jak pracovat se svojí myslí, tělem a duší k celkové spokojenosti sám se sebou, svojí postavou i životem
- jak docílit toho, aby tělo a duše byly v harmonii
Laskavost a pak teprve strava a pohyb – to je to oč tu běží
V průběhu let, co se této oblasti věnuji, jsem zjistila, že téměř nikdo nedokáže trvale na 100 % změnit svůj životní styl ani si dlouhodobě sníženou váhu neudrží, pokud bojuje s kilogramy navíc.
Čím to, že snaha, motivace a odhodlání dodržet nový životní styl i ten, po kterém jsme zhubnuli, mizí?
Všichni víme, že někdy za to může pohodlnost, jindy nepříznivé okolnosti v rodině, v práci nebo různé starosti.
Zjistila jsem, že nejlepší k dosáhnutí spokojenosti s vlastním tělem není nižší váha, ale pohoda a klid dané osoby. Proto své klienty vedu ke klidu a pohodě, nikoliv k desetikilometrovým běhům a jídelníčku pod jejich bazálním metabolismem.
Nevíte, co je bazální metabolismus? Nevadí, u mě to ani vědět nemusíte :-) Já učím, že je normální nezvládat úplně vše. Učím laskavost sám k sobě (možná můžeme rovnou říci sebelásku). Učím i to, jak si jídlo vybírat, aby bylo kvalitní a přineslo nám více užitku než škody.
Tradiční čínská medicína a ajurvéda
Každý člověk je jiný, má vlastní chuťové preference, určitou genetickou výbavu a odlišný pohled na výživu i na životní priority. Proto se mi líbí zásady dietetiky podle čínské medicíny a také ajurvéda. Oba směry spolu úzce souvisí a pracují s individualitou jedince a také s tepelným působením potravin, jejich energií a energií našich orgánů. Nicméně neodmítám ani dobré rady z makrobiotiky a třeba i raw stravy.
Důležité je, vždy posoudit výživové rady „zdravým selským rozumem“, a případně se inspirovat i ze stravy našich předků. Každý si tak může vybrat a uzpůsobit to, co je vhodné pro něj a jeho životní styl.
Vědomá výživa
V průběhu své několikaleté praxe jsem začala k výživovým radám přidávat znalosti ohledně přístupu k vlastnímu tělu i psychice. Vyzývala jsem svoje klienty ke sledování nejen jejich jídelníčku, ale i pocitů a „skrytých“ důvodů, proč a co jí a jak se cítí.
Zjistila jsem, že bohužel málokdo z nás umí se svým tělem a duší pracovat tak, aby si začal sebe více vážit a aby ocenil i třeba malé pokroky při změně své postavy nebo ze zlepšení prožívání radosti ze života.
Proto jsem změnila svůj přístup a začala učit laskavosti, vědomému životu a začala pracovat s metodou Mentální harmonizace podle Terezy Kramerové. Pomáhám svým klientům vyladit své tělo a duši do společné harmonie.
Vznikla Vědomá výživa.
(výživová poradkyně a laskavá průvodkyně na cestě za pohodou v životě a jídle)
20 let žiju s ulcerózní kolitidou. Přestože mi hrozil vývod a 15 let jsem intenzivně užívala léky, dnes jsem úplně bez léčby. Mám báječného muže a tři děti. Ale taky jsem šest nenarozených dětí ztratila a tragicky přišla o svoji první lásku.
Na vlastní kůži jsem si vyzkoušela, že až 70 procent uzdravení a životní pohody tvoří mysl. Život prostě není jen o zdravé stravě. Dnes jsem průvodkyní všem, kteří se chtějí cítit skvěle ve svém těle.
- Napsala jsem knihu Příběhy českých superpotravin a také další e-knihy.
- Tvořím podcast Příběhy života a uzdravení – na Spotify a Audiolibrix
- Natočila jsem kurzy (nejen pro lidi se střevními záněty).
- A taky vám ráda poradím přímo na míru v rámci konzultace.