Teplý podzimní salát aneb dýně dodá pocit tepla

Už nevím, ve kterém časopise jsem objevila recept na podzimní salát s dýní hokkaido a praženými lískovými oříšky. Ale jednoho dne nám zbyla doma rukola a manžel mi dal za úkol vymyslet nějaký salát, který obsahuje rukolu a bude nám oběma chutnat.

Jenže salát pro mě není jídlo, které bych chtěla jíst na podzim nebo v zimě. Salát a čerstvá zelenina ochlazuje (nejen pocitově, ale i podle východních nauk o jídle) a moje konstituce je taková, že rozhodně v tomto období ochlazovat nepotřebuji.

A protože někdy Vesmír/andělé/Prozřetelnost (nebo jak si to pojmenujete) fungují opravdu rychle, tak z kupičky papírů u počítače na mě v ten samý den vykouknul recept na podzimní salát, který jsem chtěla v budoucnu vyzkoušet :-) DSC_0158

Takže jsem zajásala a recept si upravila podle svého a toho, jaké jsem měla doma ingredience. Jen pro sýr jsem musela zajít do obchodu a rozhodně jsem neprohloupila. Sýr jsem totiž koupila (namísto Feta sýru v původním receptu) kozí a to v čerstvé měkké konzistenci a musím říct, že v kombinaci s nasládlou dýní a fenyklovými semínky to byl opravdu chuťově exkluzivní zážitek.

Dýně celý salát prohřála a ze salátu se stalo tepelně neutrální (možná až lehce zahřívající) jídlo. Navíc jsem si dala více dýně a méně salátu a můj muž naopak a byli jsme spokojení oba. Příště možná vyzkouším i původní recept, který naleznete na konci.

Co potřebujeme (pro 2-3 osoby):

Na salát:

  • dýni (použila jsem dýni máslovou, která je sladší než hokkaido) – 12-16  měsíčků dýně (šířka cca 2 cm)
  • 60 g rukoly (množství dejte podle svého uvážení)
  • 60 g ledového salátu (možné zaměnit za jiný salát nebo špenátové lístky, množství opět dle vlastního uvážení)
  • 70 g čerstvého kozího sýru (možné zaměnit za jiný čerstvý sýr)
  • olivový olej, sezamové gomassio, semínka fenyklu, sůl (množství podle chuti)
  • 1 hrst lískových oříšků

Na zálivku (vše si upravte dle  vlastní chuti):

  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 4 lžíce oleje (použila jsem 3 lžíce olivového oleje a 1 lžíci dýňového)
  • 2 lžíce mletých vlašských ořechů
  • 4 lžíce balsamikového octa
  • dýňový olej dle chuti na pokapání hotového salátu
  • třtinový cukr a sůl (volitelně)

Postup:

  1. Nakrájejte dýni na měsíčky. Ochuťte ji a upečte. Před opečením dýně (v troubě nebo na pánvi) posypejte dýni fenyklovými semínky a sezamovým gomassiem (slané a opražené rozdrcené sezamové semínka), trošku ji osolte a a pokapte olivovým olejem.
    1. V troubě ji pečte na 180 stupňů přibližně 30 minut až do vytvoření křupavé kůrky.
    2. Na pánvi s nepřilnavým povrchem pečte do lehkého zhnědnutí přibližně 15 minut.
  2. Omyjte a osušte lístky rukoly i listy ledového salátu. Salát natrhejte na menší kousky. Obojí smíchejte a rovnou si připravte na talíře.
  3. Jednu hrst lískových oříšků nasekejte na půlky a orestujte na pánvi bez tuku do lehkého zhnědnutí (dokud nezačnou vonět) a snadného uvolnění slupek oříšků.
  4. Připravte si zálivku smícháním oleje, mletých vlašských ořechů, balsamikového octa a citronové šťávy. Zálivku můžete dochutit solí a třtinovým cukrem.
  5. Na připravený salát dejte sýr. Já ho měla ve velmi mazlavé konzistenci, tak jsem ho ani nekrájela, jen rozdrobila. Poté položte na salát i opečené kousky dýně a posypte ji i salát opraženými lískovými oříšky.
  6. Vše pokapejte zálivkou a dle chuti ještě i dýňovým olejem.DSC_0152

A ještě slíbený původní recept:

Co potřebujeme (pro 2-3 osoby): 1/2 dýně hokkaido, 1/2 lžičky koriandru, 1/2 fenyklových semínek, sůl, 2 lžíce citronové šťávy, 2 lžíce olivového oleje, 60 g salátu rukola, 60 g listů mladého špenátu, 1 hrst lískových oříšků, 2 lžíce oleje z vlašských ořechů, 5 lžic octu Balsamico, 70 g sýru Feta

Postup:

1.Dýni omyjte a rozkrájejte na 2 cm měsíčky. Neloupejte ji. Upečte ji cca 30-40 min v troubě v ohnivzdorné míse (až se vytvoří křupavá kůrka). Před vložením do trouby měsíčky osolte, potřete citronovou šťávou a olejem a také rozdrcenými semínky koriandru a fenyklu.

2. Omyté a osušené listy rukoly a špenátu natrhejte na malé kousky a orestujte (bez tuku) nasekané lískové oříšky (na půlky).

3. Smíchejte olej z vlašských ořechů s balsamikovým octem a solí. Salát opatrně promíchejte s dresinkem a rozdělte na talíře. Navrch rozložte teplou dýni. Nakonec posypte kousky sýru Feta a lískovými oříšky.

PS: Mnoho zajímavostí o dýních a také zajímavé recepty najdete také jako součást e-knihy 10 klíčů k tajemství potravin. Pořiďte si ji spolu s výživovou konzultací ZDE >>>

Veronika Hanzlíková
Jsem mladá žena, ale zažila jsem ve svém životě už mnoho bolesti. Po stránce fyzické i psychické. To mě dovedlo k tomu, že pomáhám ostatním nejen v oblasti výživy a toho, co jíst, ale i v oblasti zdravotní prevence. Důležitou kapitolou mé práce je podpora ostatních, kteří mají zažívací obtíže. Především střevním záněty. Učím nás všechny, včetně sama sebe, jak žít a jíst kvalitně v nejrůznějších obdobích života. Jsem autorkou dvou elektronických knih: - 10 klíčů k tajemství potravin>> - 21 příběhů českých superpotravin>> Pro čtenáře z řad osob se střevními záněty jsem připravila příručku a videokurz: - Ulcerózní kolitida a Crohnova choroba - jak žít a jíst kvalitně>> Věnuji se také celostnímu poradenství pro zdravotní prevenci a výživu. Více o mně si přečtěte zde>>
Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *