Banán je velmi zajímavé ovoce a nám Čechům opravdu chutná. Prý jich sníme až 10 kilo na hlavu za rok. Pojďme se však podívat, v čem je pro nás dobrý a kde nám naopak může škodit. Přibereme k tomu i odlehčené povídání o tom, co nám banán symbolizuje a ukazuje, pohled čínské medicíny i 5 tipů, jak banány správně využít.
Výhody aneb proč jíst banán každý den
- obsahuje vlákninu a dostatek sacharidů pro povzbuzení energie i trávicích procesů, obsahuje také pektin a působí antioxidačně i proti těžkým kovům (vypuzuje je z těla).
- má vysoký obsah tryptofanu, aminokyselina, která se podílí na tvorbě hormonu štěstí – serotoninu, tudíž pomáhá zlepšit náladu a snižuje riziko depresivních stavů.
- obsahuje hodně vápníku, vitamínu B6, železa a draslíku, takže je to jakýsi „iontový nápoj“ v podobě potraviny pro sportovce i proti svalovým křečím. Pomáhá i při chudokrevnosti.
- doporučuje se ke konzumaci lidem s vysokým krevním tlakem, protože pomáhá snižovat tlak a ochraňuje srdce.
- v tradiční čínské medicíně (TČM) se banány používají na artritidu, revmatismus a dnu díky zásadotvorným účinkům. Také se doporučují tepelně opracované při pocitu chladu, protože navyšují energii čchi.
Proč nejíst banán každý den
- není původní středoevropskou potravinou
- trhá se ve stadiu vegetativní zralosti (ne však nezralosti) a podnikne za námi obvykle cestu skrz půl zeměkoule (někdy však můžeme v obchodech objevit i španělské nebo portugalské banány)
- podle TČM má osvěžující vliv na naše tělo a tudíž je lepší ho konzumovat spíše v českém létě než zimě a s mírou. Svým chladivým působením může oslabit slezinu a trávení.
- malému procentu dospělých prý může zhoršovat migrény
Pohled tradiční čínské medicíny (TČM)
Pokud si vezmeme na pomoc selský rozum, pochopíme, proč Číňané říkají, že banány ochlazují. Rostou totiž v tropech, kde dozrávají během teplé části roku a obyvatele tropů osvěžují a ochlazují. Proto je třeba k tomuto ovoci také tak přistupovat.
Rozumná konzumace v teplém období není na škodu. Při nadměrné konzumaci však může tak dojít k zahlenění díky chladu v trávení. Proto pokud chceme mít zažívání a imunitu (ochrannou energii) v pořádku, je třeba se nad účinky nejen banánů, ale i tropického ovoce jako takového, zamyslet. Díky konzumaci vhodně upraveného ovoce naopak můžeme své trávení posilovat a harmonizovat. Podívejte se níže na jeden z pěti tipů jak.
Na tropické ovoce by si celkově měli dávat pozor hlavně ti, kteří jsou náchylní na nachlazení a mají potíže s imunitou. Navíc bychom se všichni měli zamyslet nad tím, co jíme. Díky tomu, že máme denně na našem trhu k dispozici potraviny z celého světa, tak nepřemýšlíme o jejich možném rozdílném působení v parném létě nebo v mrazivé zimě.
Proto každé takové rozumné zvážení toho, co jíme, vede krůček po krůčku k lepšímu trávení. A když nám to lépe tráví, tak se nám i naší imunitě lépe daří :-)
Víte, že…
- banán obsahuje až 75 % vody.
- 30 vteřin trvá pracovníkovi balírny naplnit jednu velkou krabici banánů.
- banány k nám cestují z Jižní nebo Střední Ameriky přibližně 25 dní.
- nejvíc banánů se zkonzumuje, ale také vyprodukuje v Indii.
- existuje i banán jako „zelenina“. Ten se používá v teplé kuchyni.
Další zajímavosti včetně příběhu Jak se budí banány naleznete ve videu Jídlo s.r.o. nebo knize Jídlo s.r.o. Romana Vaňka.
Když banány mluví
Pojďme se nyní podívat, o čem nám banány povídají.
O teplých krajích a slunci. O zelené barvě, která se mění ve žlutou. O solar plexu i radosti ze života.
Přinášejí nám barvu žlutou, která je přiřazená 3. čakře, solar plexu. Solar plexus je nervový spletenec, který nám propojuje orgány dutiny břišní, plíce, srdce a mozek. Bez něj není života. Je to totiž náš „druhý mozek“ – nervový uzel – který máme napojený na vnitřní orgány více než ten skutečný mozek.
Ne nadarmo nám pak vnitřní orgány a zažívání snadno reagují na stres a různé emoce. A na tohle nám může pomoci z potravin třeba i banán – nejen, že je potvrzeno, že posiluje zažívání, náladu a energii díky obsaženým sacharidům, tryptofanu a minerálním látkám, ale i jeho barva a energie ze slunce nám pomáhá lépe strávit a zpracovat stres a emoce.
A ještě jedna zajímavá souvislost mezi banánem a solar plexem. Pokud umíme správně dýchat do solaru (neboli břicha), podporujeme peristaltiku střev a stejně tak banán podporuje zažívání a doporučuje se i při průjmech a jiných zažívacích obtížích.
5 tipů jak využít a použít správně banány
- Pokud si přinesete nazelenalé banány z obchodu, dejte je do plastového sáčku s jablkem. Ten jim pomůže dozrát. Spolu s banány totiž jablko přirozeně produkuje plyn zvaný etylen.
- Nekupujte banány přešlé mrazem, tudíž si nekupujte v zimě banány z pouličních stánků. Banány totiž nesnáší chlad a musí i při převozu z jiných kontinetů „spát“ při teplotě kolem 14°C.
- V zimě si banány připravujte se skořicí. Dobrým způsobem je například rozmačkání banánu a rychlé „povaření“ s trochou vody s menším kastrůlku. Poté banán posypte skořicí a tím mu přidáte ještě více tepla. K takto pravenému banánu můžete navíc zamíchat ještě i jiné ovoce (například nakrájené sušené ovoce) nebo oříšky a získáte tak lahodný pokrm, ve kterém se sladkost banánu ještě více zvýrazní.
- Banán napomáhá trávení – pomáhá při pálení žáhy, průjmech i žaludečních vředech. Jezte ho tudíž střídmě, ale s chutí.
- Banány používejte pro zlepšení nálady namísto sladkostí. Jen si dejte pozor na jeho konzumaci ve večerních hodinách. Hodí se spíše na dopoledne a jako odpolední svačina, ne jako večeře.
- informace o banánech – kniha Jídlo s.r.o. – Roman Vaněk
- banány a TČM – Michaela Janatová (Koppová)
- solar plexus – Solar plexus – břišní mozek a základ samoléčby – bylinkář Standa
(výživová poradkyně a laskavá průvodkyně na cestě za pohodou v životě a jídle)
20 let žiju s ulcerózní kolitidou. Přestože mi hrozil vývod a 15 let jsem intenzivně užívala léky, dnes jsem úplně bez léčby. Mám báječného muže a tři děti. Ale taky jsem šest nenarozených dětí ztratila a tragicky přišla o svoji první lásku.
Na vlastní kůži jsem si vyzkoušela, že až 70 procent uzdravení a životní pohody tvoří mysl. Život prostě není jen o zdravé stravě. Dnes jsem průvodkyní všem, kteří se chtějí cítit skvěle ve svém těle.
- Napsala jsem knihu Příběhy českých superpotravin a také další e-knihy.
- Tvořím podcast Příběhy života a uzdravení – na Spotify a Audiolibrix
- Natočila jsem kurzy (nejen pro lidi se střevními záněty).
- A taky vám ráda poradím přímo na míru v rámci konzultace.