5 tipů jak využít banány aneb když banány mluví

Banán je velmi zajímavé ovoce a nám Čechům opravdu chutná. Prý jich sníme až 10 kilo na hlavu za rok. Pojďme se však podívat, v čem je pro nás dobrý a kde nám naopak může škodit. Přibereme k tomu i odlehčené povídání o tom, co nám banán symbolizuje a ukazuje, pohled čínské medicíny i 5 tipů, jak banány správně využít.

Banány-pixabay-tělo-a-duše-v-harmonii

Výhody aneb proč jíst banán každý den

  • obsahuje vlákninu a dostatek sacharidů pro povzbuzení energie i trávicích procesů, obsahuje také pektin a působí antioxidačně i proti těžkým kovům (vypuzuje je z těla).
  • má vysoký obsah tryptofanu, aminokyselina, která se podílí na tvorbě hormonu štěstí – serotoninu, tudíž pomáhá zlepšit náladu a snižuje riziko depresivních stavů.
  • obsahuje hodně vápníku, vitamínu B6, železa a draslíku, takže je to jakýsi “iontový nápoj” v podobě potraviny pro sportovce i proti svalovým křečím. Pomáhá i při chudokrevnosti.
  • doporučuje se ke konzumaci lidem s vysokým krevním tlakem, protože pomáhá snižovat tlak a ochraňuje srdce.
  • v tradiční čínské medicíně (TČM) se banány používají na artritidu, revmatismus a dnu díky zásadotvorným účinkům. Také se doporučují tepelně opracované při pocitu chladu, protože navyšují energii čchi.

Proč nejíst banán každý den

  • není původní středoevropskou potravinou
  • trhá se ve stadiu vegetativní zralosti (ne však nezralosti) a podnikne za námi obvykle cestu skrz půl zeměkoule (někdy však můžeme v obchodech objevit i španělské nebo portugalské banány)
  • podle TČM má osvěžující vliv na naše tělo a tudíž je lepší ho konzumovat spíše v českém létě než zimě a s mírou. Svým chladivým působením může oslabit slezinu a trávení.
  • malému procentu dospělých prý může zhoršovat migrény

Pohled tradiční čínské medicíny (TČM)

Pokud si vezmeme na pomoc selský rozum, pochopíme, proč Číňané říkají, že banány ochlazují. Rostou totiž v tropech, kde dozrávají během teplé části roku a obyvatele tropů osvěžují a ochlazují. Proto je třeba k tomuto ovoci také tak přistupovat.

Banány-zelené-pixabay-Tělo-a-duše-v-harmonii

Rozumná konzumace v teplém období není na škodu. Při nadměrné konzumaci však může tak dojít k zahlenění díky chladu v trávení. Proto pokud chceme mít zažívání a imunitu (ochrannou energii) v pořádku, je třeba se nad účinky nejen banánů, ale i tropického ovoce jako takového, zamyslet. Díky konzumaci vhodně upraveného ovoce naopak můžeme své trávení posilovat a harmonizovat. Podívejte se níže na jeden z pěti tipů jak.

Na tropické ovoce by si celkově měli dávat pozor hlavně ti, kteří jsou náchylní na nachlazení a mají potíže s imunitou. Navíc bychom se všichni měli zamyslet nad tím, co jíme. Díky tomu, že máme denně na našem trhu k dispozici potraviny z celého světa, tak nepřemýšlíme o jejich možném rozdílném působení v parném létě nebo v mrazivé zimě.

Proto každé takové rozumné zvážení toho, co jíme, vede krůček po krůčku k lepšímu trávení. A když nám to lépe tráví, tak se nám i naší imunitě lépe daří :-)

Víte, že…

  • banán obsahuje až 75 % vody.
  • 30 vteřin trvá pracovníkovi balírny naplnit jednu velkou krabici banánů.
  • banány k nám cestují z Jižní nebo Střední Ameriky přibližně 25 dní.
  • nejvíc banánů se zkonzumuje, ale také vyprodukuje v Indii.
  • existuje i banán jako “zelenina”. Ten se používá v teplé kuchyni.

Další zajímavosti včetně příběhu Jak se budí banány naleznete ve videu Jídlo s.r.o. nebo knize Jídlo s.r.o. Romana Vaňka.

Banány-mix-ovoce-pixabay-tělo-a-duše-v-harmonii

Když banány mluví

Pojďme se nyní podívat, o čem nám banány povídají.

O teplých krajích a slunci. O zelené barvě, která se mění ve žlutou. O solar plexu i radosti ze života.

Přinášejí nám barvu žlutou, která je přiřazená 3. čakře, solar plexu. Solar plexus je nervový spletenec, který nám propojuje orgány dutiny břišní, plíce, srdce a mozek. Bez něj není života. Je to totiž náš “druhý mozek” – nervový uzel – který máme napojený na vnitřní orgány více než ten skutečný mozek.

Ne nadarmo nám pak vnitřní orgány a zažívání snadno reagují na stres a různé emoce. A na tohle nám může pomoci z potravin třeba i banán – nejen, že je potvrzeno, že posiluje zažívání, náladu a energii díky obsaženým sacharidům, tryptofanu a minerálním látkám, ale i jeho barva a energie ze slunce nám pomáhá lépe strávit a zpracovat stres a emoce.

banana-1300669_1280A ještě jedna zajímavá souvislost mezi banánem a solar plexem. Pokud umíme správně dýchat do solaru (neboli břicha), podporujeme peristaltiku střev a stejně tak banán podporuje zažívání a doporučuje se i při průjmech a jiných zažívacích obtížích.

5 tipů jak využít a použít správně banány

  1. Pokud si přinesete nazelenalé banány z obchodu, dejte je do plastového sáčku s jablkem. Ten jim pomůže dozrát. Spolu s banány totiž jablko přirozeně produkuje plyn zvaný etylen.
  2. Nekupujte banány přešlé mrazem, tudíž si nekupujte v zimě banány z pouličních stánků. Banány totiž nesnáší chlad a musí i při převozu z jiných kontinetů “spát” při teplotě kolem 14°C.
  3. V zimě si banány připravujte se skořicí. Dobrým způsobem je například rozmačkání banánu a rychlé “povaření” s trochou vody s menším kastrůlku. Poté banán posypte skořicí a tím mu přidáte ještě více tepla. K takto pravenému banánu můžete navíc zamíchat ještě i jiné ovoce (například nakrájené sušené ovoce) nebo oříšky a získáte tak lahodný pokrm, ve kterém se sladkost banánu ještě více zvýrazní.
  4. Banán napomáhá trávení – pomáhá při pálení žáhy, průjmech i žaludečních vředech. Jezte ho tudíž střídmě, ale s chutí.
  5. Banány používejte pro zlepšení nálady namísto sladkostí. Jen si dejte pozor na jeho konzumaci ve večerních hodinách. Hodí se spíše na dopoledne a jako odpolední svačina, ne jako večeře.
Použité zdroje:
Veronika Hanzlíková
Jsem mladá žena, ale zažila jsem ve svém životě už mnoho bolesti. Po stránce fyzické i psychické. To mě dovedlo k tomu, že pomáhám ostatním nejen v oblasti výživy a toho, co jíst, ale i v oblasti zdravotní prevence. Důležitou kapitolou mé práce je podpora ostatních, kteří mají zažívací obtíže. Především střevním záněty. Učím nás všechny, včetně sama sebe, jak žít a jíst kvalitně v nejrůznějších obdobích života. Jsem autorkou dvou elektronických knih: - 10 klíčů k tajemství potravin>> - 21 příběhů českých superpotravin>> Pro čtenáře z řad osob se střevními záněty jsem připravila příručku a videokurz: - Ulcerózní kolitida a Crohnova choroba - jak žít a jíst kvalitně>> Věnuji se také celostnímu poradenství pro zdravotní prevenci a výživu. Více o mně si přečtěte zde>>
Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *