Kokosy na sněhu? Ne, na talíři ;-)

Kdo by neznal oblíbenou komedii 90.let dvacátého století Kokosy na sněhu, že? Je inspirován skutečným příběhem jamajských sportovců, kteří se zúčastnili zimní olympiády v Calgary. Tuším, proč tvůrci zvolili tento název :-) A co vy?

kokos-pixabay-telo-a-duse-v-harmonii

Paní Wikipedie píše:

Kokosový ořech je druh ovoce kokosovníku ořechoplodého s tvrdou skořápkou na povrchu, bílou dužinou a kokosovou vodou, kterou obsahuje uvnitř. Měří 20 – 30 cm a váží 2,5 kg.

Roste na kokosových palmách, převážně v tropech. Je to vydatný zdroj energie, používá se v potravinářství (pochutina i jako olej), kosmetice i v textilním průmyslu.

Prostě kokos je zajímavou potravinou, která dokáže ozvláštnit náš jídelníček i naši pleť ;-) Jen namátkou kokosová voda je bohatým zdrojem draslíku, vitamínů skupiny B i vitamínu C. Dokonce je možné již i v Čechách koupit mladé kokosové plody s vodou, nikoliv hnědé kokosy jen s dužinou, která je zase výborná do müsli, dezertů nebo třeba i jogurtů.

mlady-kokos-pixabay-telo-a-duse-v-harmonii

Zajímavé povídání o kokosu naleznete například zde. A teď už pojďme si povědět, jaké vzkazy nám kokos předkládá.

Když kokosy mluví

Kokosy jsou exotickým vzkazem z končin, kam se někteří z nás možná nikdy nepodívají. Proto si rádi dáváme kokos, jeho vodu nebo mléko. Přinášejí vzkaz tepla a dálek. Jasně bílá barva kokosu chladí a zjemňuje nás i naše okolí. Avšak narozdíl od bílého tvarohu, který nás pojí k živočišné říši, nás kokos pojí spíše s vodou. Nejen díky tomu, kde kokosovníky rostou, ale také díky obsahu čiré a chutné nasládlé vody v čerstvých kokosových plodech. Tato voda má až omlazující účinky.

Rozhodně je lepší si dát pitnou kúru z kokosové vody než botox. Proto, dobrou chuť ;-)

A nezapomeňte se do komentářů podělit:

  • zdali už jste kokosovou vodu (šťávu) ochutnali,
  • zda máte rádi kokosové dezerty,
  • nebo si dáte rádi sušený kokos třeba v müsli (a nezapomeňte, že nejlepší je domácí)
Veronika Hanzlíková
Jsem mladá žena, ale zažila jsem ve svém životě už mnoho bolesti. Po stránce fyzické i psychické. To mě dovedlo k tomu, že pomáhám ostatním nejen v oblasti výživy a toho, co jíst, ale i v oblasti zdravotní prevence. Důležitou kapitolou mé práce je podpora ostatních, kteří mají zažívací obtíže. Především střevním záněty. Učím nás všechny, včetně sama sebe, jak žít a jíst kvalitně v nejrůznějších obdobích života. Jsem autorkou dvou elektronických knih: - 10 klíčů k tajemství potravin>> - 21 příběhů českých superpotravin>> Pro čtenáře z řad osob se střevními záněty jsem připravila příručku a videokurz: - Ulcerózní kolitida a Crohnova choroba - jak žít a jíst kvalitně>> Věnuji se také celostnímu poradenství pro zdravotní prevenci a výživu. Více o mně si přečtěte zde>>
Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *